Lägesbeskrivning 2024: Ökad kunskap om PFAS-förorenade områden och sediment

Granskad: ‎den ‎15‎ ‎april‎ ‎2025

Ett förbättrat kunskapsläge och ett rikstäckande engagemang – det är resultatet av 2024 års arbete med förorenade områden. En stärkt samverkan och bidrag till provtagning är några av nycklarna till att en förnyad kartläggning av förorenade områden kommit igång i samtliga län.

De föroreningar som finns i mark och sediment är ett resultat av Sveriges industrihistoria och utvecklingen av välfärdssamhället. Flera myndigheter jobbar tillsammans för att öka kunskapen om förorenade områden och skapa förutsättningar för att åtgärda de områden som utgör en risk – en grund för framtidens stadsutveckling och bostadsbyggande, och inte minst för att Sverige ska kunna uppnå miljömålen.

Lägesbeskrivningen av 2024 års arbete med förorenade områden visar på flera stora framsteg, bland annat inom den stora satsning som nu görs för att ta reda på var det finns förorenade sediment och PFAS-förorenade områden. 

infografik-ebh-okat-engagemang-2024.png

Stort antal misstänkt förorenade områden

I början av 2000-talet utfördes en omfattande inventering av förorenade områden i Sverige. I takt med att ny kunskap tillkommit behöver inventeringen kompletteras och nu görs därför en satsning på att kartlägga områden som förorenats med PFAS eller där föroreningar ansamlats i sediment. Sedan 2023 har länsstyrelserna också kunnat söka bidrag för att genomföra provtagningar i områden som identifierats som misstänkt förorenade vid de nu genomförda inventeringarna. Antalet undersökta områden ökar - första året gjordes verifierande provtagningar av PFAS i 21 områden och under 2024 provtogs hela 319 områden för PFAS. Inventeringsarbetet har lett till att antalet områden som rapporterats in som misstänkt PFAS-förorenade har ökat, från cirka 5 500 objekt i början av 2024 till över 21 000 i april 2025.  Trenden pekar mot att arbetet fortsätter i hög takt, och för 2025 har ansökningar om verifierande provtagningar för PFAS i 519 områden gjorts. 

infografik-ebh-kunskapslage-2024.png

Verifierande provtagningar görs även i misstänkt förorenade sedimentområden. Under 2023 togs prover i tre områden, under 2024 hela 211 områden och för 2025 planeras provtagning av sediment i 314 områden. Resultat från tidigare undersökningar i sjöar, vattendrag och längs kusten har också sammanställts för att ge en nationell överblick. Särskilda insatser har gjorts för att identifiera fiberbankar, det vill säga avfall från träindustrier som tidigare släppts ut till vatten och som lagt sig på botten av vattendrag. Fibersediment har visat sig kunna släppa ut stora mängder av både växthusgaser och miljögifter.

Inom den nya inventeringssatsningen finns även andra nyheter som bidragit till att kartläggningen av och kunskapen om förorenade områden har tagit ett stort steg framåt. Bland annat ett krav att rapportera undersökningsdata till Sveriges geologiska undersöknings öppna databas för miljöövervakning av miljögifter. 

Fler hållbara åtgärdsmetoder

Naturvårdsverket har under 2024 tillsammans med bland annat SGU, SGI och länsstyrelsen tagit fram nya vägledningar för tillsyn, ansvarsutredning och riskbedömning. Detta för att förenkla och effektivisera arbetet på lokal och regional nivå. 

Flera pilotprojekt för behandling av PFAS-förorenad jord har beviljats medel under 2024 för att minska behovet att schakta och frakta. Som exempel kan nämnas ett projekt som SGI deltar i och som handlar om att testa en metod för att minska spridningen av PFAS med hjälp av aktivt kol. Det vi vill uppnå med dessa pilotprojekt är fler hållbara åtgärdsmetoder som kan användas av entreprenörer och konsulter och som kan bidra till teknikutvecklingen. 

Lägesbeskrivningen av 2024 års arbete med förorenade områden i sin helhet (pdf)