Ett cirkulärt Sverige tänker efter – före!

Granskad: ‎den ‎19‎ ‎november‎ ‎2024

I Sveriges avfallsförebyggande program för 2024–2030 finns samlad information om varför Sverige behöver förebygga avfall, om hinder och åtgärder samt åtgärdsförslag på vad olika samhällsaktörer kan göra.

Avfallsförebyggande är en viktig del för att nå det övergripande målet för Sveriges strategi för cirkulär ekonomi: att bidra till nå miljö- och klimatmålen, samt de globala målen i Agenda 2030.

Att förebygga att avfall uppkommer innebär att behålla värdet av resurserna i alla led av värdekedjan från design och produktion till användning. Genom att använda våra resurser smartare och effektivare kan vi bidra till att minska miljöpåverkan och vår försörjningstrygghet ökar då vi blir mindre beroende av inflöde av material och produkter.

Lång aktiv livslängd och hållbara cirkulära affärsmodeller

Val som görs i samband med designfasen är grundläggande för att produkter som sätts på marknaden är anpassade för lång livslängd, återanvändning och giftfria och resurseffektiva kretslopp.

Utöver det behöver det bli enklare för konsumenter, organisationer och företag att arbeta med avfallsförebyggande åtgärder. Det finns behov av nya affärsmodeller och kommunikativa åtgärder som leder till förlängd aktiv livslängd av produkter genom att uppgradera och reparera. Det behöver gå hand i hand med nya konsumtionsmönster så att vi använder de produkter som finns på ett mer resurssmart sätt.

Arbetet kommer att kräva insatser över tid och längs hela värdekedjor och det kan finnas behov av att utreda nya styrmedel. Här vill det avfallsförebyggande programmet bidra med kunskap och inspiration till det fortsatta arbetet. I programmet finns åtgärdsförslag på vad olika samhällsaktörer kan göra som bygger på samlad kunskap om hur Sverige ligger till med en övergripande problemanalys om hinder och utmaningar.

Prioriterade material- och produktströmmar

Det avfallsförebyggande programmet innehåller fördjupningar i ett antal olika material- och produktströmmar. Programmet understryker vikten av att samtliga aktörer genomför insatser och medverkar till lösningen. Alla kan och behöver bidra till ett samhälle med resurseffektiva och giftfria kretslopp som medför att både resursuttag, nykonsumtion och avfallsvolymerna minskar.

Mål för avfall och att förebygga avfall

I Sverige finns etappmål för avfall och avfallsförebyggande arbete som identifierar en önskad samhällsomställning. Etappmålen är steg på vägen för att nå generationsmålet och flera miljökvalitetsmål. Flera av etappmålen överensstämmer med mål i EU-lagstiftningen. Etappmålen finns under rubrikerna avfall, cirkulär ekonomi och minskat matsvinn.

Etappmålen (sverigesmiljomal.se)

Del av EU:s gemensamma lagstiftning

Sverige och alla andra medlemsländer ska enligt EU:s avfallsdirektiv ha nationella avfallsplaner och avfallsförebyggande program. I Sverige är Naturvårdsverket ansvarig för att ta fram dessa dokument. Att gå från avfall till resurs var en målsättning när Europeiska unionens råd 2018 beslutade om revideringar i EU gemensamma avfallslagstiftning, genom det så kallade avfallspaketet. Målen är minskade avfallsmängder, ökad återanvändning av produkter, ökad materialåtervinning samt en förbättrad avfallshantering.

Sveriges avfallsplan

I avfallsplanen finns samlad information om hur Sverige ligger till på avfallsområdet, om hinder och utmaningar, samt åtgärdsförslag på vad olika samhällsaktörer kan göra.

Avfall i ett cirkulärt samhälle
Illustration av avfallshierarkin