Ansökan om auktorisation av anläggningar för fartygsåtervinning
För dig som vill ansöka om auktorisation av svensk anläggning för att bedriva verksamhet med återvinning av fartyg som omfattas av EU-förordningen om fartygsåtervinning, 1257/2013/EU.
Enligt förordning (EU) 1257/2013 om återvinning av fartyg ska fartyg som omfattas av förordningen endast få återvinnas vid anläggningar som är auktoriserade och upptagna på listan hos EU-kommissionen (EU-listan).
För att kunna bli auktoriserad ska anläggningen uppfylla kraven i artikel 13 förordning (EU) 1257/2013. En svensk anläggning som vill bedriva verksamhet med återvinning av sådana fartyg som omfattas av EU-förordningen måste alltså ansöka om auktorisation.
Ansökan ska skickas till Naturvårdsverket, som är den myndighet som beslutar om auktorisation.
Ansökningshandlingar
Det finns ingen blankett för ansökan.
En ansökan om auktorisation ska enligt 4 § i den svenska fartygsåtervinningsförordningen (2022:1300) innehålla:
- sökandens namn, adress och person- eller organisationsnummer
- uppgifter om platsen för upplag, byggnader eller andra anläggningar där sökanden bedriver eller avser att bedriva fartygsåtervinning
- uppgifter om vilka återvinningsmetoder som verksamheten omfattar
- uppgifter om typ av och storlek på de fartyg som kan återvinnas vid anläggningen
- uppgift om maximal årlig kapacitet för fartygsåtervinningsanläggningen, och
- uppgift om vem som ansvarar för driften av fartygsåtervinningsanläggningen, och
- det som i övrigt behövs för att visa att kraven i artikel 13 i förordning (EU) nr 1257/2013 är uppfyllda, inklusive nödvändiga tillstånd för verksamheten.
En anläggning för återvinning av sådana fartyg som omfattas av EU-förordningen ska ha tillstånd enligt 29 kap. 57 § miljöprövningsförordningen (2013:251).
Ett av de krav som ska vara uppfyllda enligt punkt 7 ovan är att det ska finnas en plan för fartygsåtervinningsanläggningen. Planen ska utarbetas av den driftsansvarige på fartygsåtervinningsanläggningen och innehåller en beskrivning av driftsförfaranden och -processer som tillämpas på fartygsåtervinningsanläggningen vid fartygsåtervinning.
Planen omfattar i synnerhet arbetstagarnas säkerhet och utbildning, skydd för människors hälsa och för miljön, identifiering av personalens roller och ansvar, krisberedskap och handlingsplan samt övervaknings-, rapporterings- och registreringssystem, och som beaktar relevanta vägledningar och resolutioner från IMO.
Rekommenderat format för planen för fartygsåtervinningsanläggningar finns i bilaga 1 till IMO:s riktlinjer för säker och miljöriktig fartygsåtervinning:
Skicka ansökan till
Registrator, Naturvårdsverket, 106 48 Stockholm
Ansökningsavgift
Det kostar 23 800 kronor att ansöka om auktorisation (7 kap. 9 a § förordning [1998:940] om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken). En faktura skickas ut efter det att Naturvårdsverket fått in ansökan.