Statistik och uppföljning

Granskad: ‎den ‎7‎ ‎april‎ ‎2025

Här sammanställs statistik över rapporterade utsläpp inom systemet för handel med utsläppsrätter. Från och med i år presenteras även statistik för flyg- och sjöfartssektorn.

Rapporterade utsläpp för anläggningar inom handelssystemet 2024

Utsläppen från de anläggningar som ingår i handelssystemet står för ca 40 procent av Sveriges nationella klimatutsläpp. Genom att jämföra utsläppen över tid, för varje anläggning, bransch eller region kan utsläppens utveckling följas. Det är också intressant att se hur utsläppen förhåller sig till antalet gratis utdelade utsläppsrätter. Utsläppen 2024 från anläggningarna inom utsläppshandeln i Sverige var cirka 17 miljoner ton koldioxidekvivalenter, vilket innebär att utsläppen minskat med 2 procent från föregående år.

Utsläpp per bransch 2019–2024

      El- och fjärrvärmesektorn i Sverige ökade sina utsläpp med 299 000 ton koldioxidekvivalenter 2024. Utsläppsökningen kan förklaras med att sektorn har minskat sina biogena utsläpp med 20 procent. Den minskade användningen av biobränsle är troligtvis en konsekvens av de höga priserna på biobränsle som varit de senaste åren. Till exempel har man dragit ner på elproduktionen i kraftvärmeverk, då elpriset varit lägre än biobränslepriset. Elpriset har dessutom generellt sett varit lägre 2024 än 2023 vilket spär på prisskillnaden. 

      Järn- och stålindustrin minskade sina utsläpp med 464 000 ton koldioxidekvivalenter och mineralindustrin minskade sina utsläpp med nära 216 000 ton koldioxidekvivalenter. Minskningen kan bland annat förklaras av inbromsningen av konjunkturen, den fortsatt låga efterfrågan från byggsektorn och att SSAB har haft ett planerat underhållsstopp av produktionen i Oxelösund. 

      Kemiindustrin har ökat sina utsläpp med 156 000 ton koldioxidekvivalenter. Detta kan bland annat förklaras med att två anläggningar tillkommit under 2024.   

      Detta ledde totalt sett till en minskning av utsläppen inom utsläppshandeln i Sverige med 2 procent 2024 jämfört med 2023, vilken är något mindre än utsläppsminskningen på 2,4 procent mellan 2022 och 2023.

      Förteckning över utsläpp per anläggning och bransch 2024 (xlsx) 

      Förteckningar över utsläpp och gratis utfärdade utsläppsrätter för tidigare år 

      Merparten av utsläppsrätterna köper deltagande företag varje år till marknadspris. EU delar också ut en viss andel av utsläppsrätterna gratis. Syftet med gratistilldelning är att minska risken för att Europas industrier flyttar sin verksamhet till länder med lägre klimatkrav. Hur många utsläppsrätter som en anläggning får baseras på dess verksamhetsnivå (ungefär produktionsnivå). Nedan visas hur många utsläppsrätter som Naturvårdsverket beslutat om att dela ut gratis till anläggningar under 2013 till 2024. 

      Utsläpp och gratis utsläppsrätter för anläggningar EU ETS Sverige

          Nytt från i år är att Naturvårdsverket även publicerar statistik för hållbara biogena koldioxidutsläpp. Dessa utsläpp behöver företagen inte överlämna utsläppsrätter för så länge de kan visa att biomassan är producerad på ett hållbart sätt.

          De biogena utsläppen har minskat med 9 procent 2024 jämfört med 2023. Detta är troligtvis en konsekvens av de höga priserna på biobränslen. 

          Fossila och hållbara biogena utsläpp 2019–2024

              Rapporterade utsläpp för flyget inom handelssystemet 2024

              Utsläppen från den svenska delen av EU ETS presenteras nedan gällande flygets utsläpp. Statistiken gäller år 2012 till 2024. Här kan vi se att pandemin påverkade utsläppen kraftigt under åren 2020 och 2021, därefter har utsläppen gradvis ökat. Statistiken bygger på de flygoperatörer som är rapporteringsskyldiga i Sverige, vilket inte är samma sak som alla flygningar till och från Sverige. Det finns bolag som flyger till och från Sverige men som är rapporteringsskyldiga i ett annat EU-land. Mellan åren har antalet rapporteringsskyldiga flygoperatörer i Sverige ändrats. Det är bra att ha i åtanke vid granskning av utsläpp från år till år.

              Totala utsläpp – operatörer rapporteringsskyldiga i Sverige inom EU ETS

                  Data presenteras även för utsläpp från internationella och nationella flygningar. Det går att se att pandemin påverkade både de nationella och internationella flygningarna.

                  Sedan 2023 har utsläppen från inrikes flyg minskat med 10 procent, eller 61 956 ton koldioxidekvivalenter. De internationella flygningarna har ökat med 22 procent, eller 482 461 ton koldioxidekvivalenter, sedan 2023. Notera att inrikes flyg även omfattar flygningar inom andra länder än bara Sverige.

                  Utsläpp från internationella och inrikes flygningar – operatörer rapporteringsskyldiga i Sverige inom EU ETS

                      Rapporterade utsläpp för sjöfart inom handelssystemet 2024

                      Sedan 2024 är sjöfartssektorn inkluderad i utsläppshandelssystemet EU ETS. Det betyder att rederier från och med 2025 för första gången måste överlämna utsläppsrätter för 2024 års utsläpp. Sjöfartens infasning i EU ETS sker gradvis, vilket innebär att rederier för utsläppsår 2024 endast överlämnar utsläppsrätter för 40% av utsläppen som omfattas av EU ETS. Systemet kommer framöver inkludera fler fartygstyper och växthusgaser men 2024 omfattas endast koldioxid. Till skillnad från stationära anläggningar och flygsektorn sker inte någon gratis tilldelning av utsläppsrätter, utan rederier måste betala för samtliga utsläpp som omfattas det aktuella utsläppsåret. 

                      Statistiken som presenteras i år visar rapporterade fossila utsläpp för utsläppsår 2024 från fartyg som är rapporteringsskyldiga i Sverige. Dessa innefattar de fartyg vars rederier är registrerade i Sverige, men också dem vars rederier är registrerade utanför EU men som tilldelats Sverige. Siffrorna visar de totala rapporterade fossila utsläppen samt de utsläpp som respektive rederi är skyldig att överlämna utsläppsrätter för efter att ha gjort alla tillämpliga avdrag som anges i (EU) 2015/757.

                      Utsläppen för 2024 presenteras aggregerat per rederi och är preliminära. Med rederi menas fartygsägaren eller den aktör som har övertagit fartygsägarens skyldigheter att rapportera inom EU ETS. Mer detaljerad utsläppsstatistik publiceras senast 30 juni av kommissionen.

                      Förteckning över utsläpp per rederi 2024 (xlsx) 

                      För mer information kring inkluderingen av sjöfarten inom EU ETS läs här:

                      Rederier

                      Utsläppen inom handelssystemet är en del av Sveriges nationella klimatutsläpp

                      EU:s handel med utsläppsrätter omfattar nästan hälften av alla utsläpp inom EU. I Sverige omfattas 750 anläggningar, 8 flygoperatörer och 23 rederier och totalt ca 38 % av utsläppen i Sverige. Alla företag ska senast 31 mars rapportera sina utsläpp för föregående år och senast den 30 september överlämna utsläppsrätter för de utsläppen.

                      Läs mer om hur de nationella klimatutsläppen har utvecklats:

                      Sveriges utsläpp av växthusgaser

                      Fakta om auktionering och utsläpp

                      Fakta om auktionering av utsläppsrätter under 2024

                      • Genomsnittspriset på auktionerade utsläppsrätter under 2024 var ca 65 euro per ton CO2, med ett lägsta pris på ca 50 euro per ton CO2 och ett högsta på 75 euro per ton CO2. Detta kan jämföras med fjolårets genomsnittspris på ca 83 euro per ton CO2.
                      • Totala auktionsintäkter för länderna som ingår i EU ETS var cirka 38,8 miljarder euro. 
                      • Sveriges andel av intäkterna var cirka 236 miljoner euro.

                      Data om auktioner (eex.com)

                      Preliminära siffor för utsläppen inom hela EU ETS har publicerats på EU-kommissionens webbplats. 

                      EU Emissions Trading System has reduced emissions in the sectors covered by 50% since 2005 (climate.ec.europa.eu)

                      EU-kommissionen har en webbaserad databas där information om fördelade utsläppsrätter, utsläpp och överlämnade utsläppsrätter för varje enskild anläggning i handelssystemet i hela EU redovisas.

                      Databasen Community Transaction Log (europa.eu)