Vägledning

Stationära anläggningar

Rykande skorstenar

Utsläppsrapportering, verifiering och överlämning

Granskad: ‎den ‎1‎ ‎mars‎ ‎2024

Här hittar du information om vad du som verksamhetsutövare inom EU ETS ska tänka på angående rapportering och verifiering.

Rapportering och överlämning

Alla aktörer som omfattas av EU ETS ska rapportera sina utsläpp av växthusgaser till Naturvårdsverket senast 31 mars året efter det år som utsläppen skett. Utsläppsrapporten skickas in via EU-kommissionens IT-system EU ETS Reporting Tool (ERT). Om utsläppen rapporteras eller överlämnas för sent kan detta innebära sanktioner.

Sanktioner och tillsyn

Läs här för mer vägledning om hur utsläppsrapporten lämnas in och fylls i:

Lämna in handlingar

Utsläppet ska också noteras i Unionsregistret senast den 31 mars. Senast den 30 september ska motsvarande antal utsläppsrätter överlämnas i Unionsregistret.

Läs mer om Unionsregistret på Energimyndighetens webbsida:

Om Unionsregistret (energimyndigheten.se)

Verifiering

Utsläppsrapporten ska verifieras av en oberoende ackrediterad verifierare. Verifieringen är en tredjepartskontroll som ska garantera att företagens övervakning och rapportering är tillförlitlig och sker på ett likvärdigt sätt i alla EU:s medlemsländer.

Verifieraren fyller under verifieringen i en verifieringsrapport som ska lämnas in till Naturvårdsverket tillsammans med utsläppsrapporten.

Verifieringsrapporten lämnas in via EU-kommissionens IT-system EU ETS Reporting Tool (ERT).

Hitta en svensk ackrediterad verifierare för din verksamhet (swedac.se)

Hitta fler ackrediterade verifierare som är verksamma inom EU ETS (european-accreditation.org)

Läs här för mer information och vägledning kring hur verifieringsrapporten skickas in och fylls i:

Lämna in handlingar

MRR – förordningen om övervakning och rapportering

EU-kommissionens genomförandeförordning nr 2018/2066 som kallas MRR (från engelskans Monitoring and Reporting Regulation) reglerar kraven på övervakning och rapportering av utsläpp som verksamhetsutövare måste följa.

Länk till MRR finns här:

Referensbibliotek

AVR – förordningen om ackreditering och verifiering

EU-kommissionens genomförandeförordning nr 2018/2067, även kallad AVR (från engelskans Accreditation and Verification Regulation), reglerar kraven på ackreditering och verifiering inom EU ETS. De ackrediterade verifierarna ska uppfylla kraven i förordningen.

Länk till AVR finns här:

Referensbibliotek

De företag som verifierar utsläppsrapporter ska vara ackrediterade av ett nationellt ackrediteringsorgan. I Sverige är det Swedac som är ackrediteringsorgan. Som verksamhetsutövare är man dock inte begränsad till att anlita en verifierare som är ackrediterad av ackrediteringsorganet i det egna landet.

Ackrediteringen gäller för de specifika verksamhetstyper verifieraren ackrediterat sig för, det är därför viktigt att säkerställa att den verifierare man anlitar har rätt ackreditering.

På Swedacs webbplats kan du läsa mer om reglerna för ackreditering och på EA:s (European co-operation for Accreditation) hemsida kan du hitta information om ackrediteringsorgan i övriga EU-länder.

Swedacs information om EU ETS och ackreditering av verifierare (swedac.se)

EA:s webbplats

Vad händer om utsläppsrapporten inte verifierats som tillfredsställande?

Om den ackrediterade verifieraren inte kan verifiera utsläppet ska Naturvårdsverket fastställa utsläppet enligt artikel 70 MRR. Läs mer om hur fastställandet av utsläppet går till här:

Sanktioner och tillsyn

EU ETS

Referensbibliotek Utsläppshandel

I referensbiblioteket hittar du bland annat instruktionsfilmer och länkar till lagstiftning på området.

Referensbibliotek
Hyllor med böcker på ett bibliotek