Vägledning

Stationära anläggningar

Rykande skorstenar

Förbättringsrapportering

Granskad: ‎den ‎1‎ ‎mars‎ ‎2024

Verksamhetsutövare som omfattas av EU ETS är i vissa fall skyldiga att lämna en förbättringsrapport till Naturvårdsverket senast den 30 juni.

Givet att vissa kriterier enligt MRR är uppfyllda ska verksamhetsutövare lämna en förbättringsrapport till Naturvårdsverket senast den 30 juni. En verksamhetsutövare ska enbart förbättringsrapportera i följande 3 fall.

Fall 1 – förbättringsrapportering enligt artikel 69.2 i MRR, lägre nivåer

Om din anläggning har fått godkänt att använda en lägre övervakningsnivå än vad som anges i regelverket ska din anläggning förbättringsrapportera med följande intervall enligt artikel 69.2 i MRR:

Anläggnings­kategori Intervall mellan förbättrings­rapportering
A 5 år
B 3 år
C 2 år

Observera följande undantag:

  • För anläggningar med låga utsläpp enligt artikel 47.6 i MRR krävs ingen förbättringsrapportering avseende lägre nivåer.
  • För bränsle-/materialmängder som är av ringa omfattning enligt artikel 26.3 i MRR krävs ingen förbättringsrapportering avseende lägre nivåer.

Intervallet i tabellen nollställs i samband med ett godkännande av övervakningsplanen. Exempel:

  • En A-anläggning har fått godkänt att använda en lägre övervakningsnivå än vad som föreskrivs och lämnade in en förbättringsrapport 2013.
  • 2015 fick den en ny övervakningsplan godkänd.
  • 2020 krävs en ny förbättringsrapport (5 år efter senaste övervakningsplanen godkändes).
  • 2025 krävs en förbättringsrapport igen (5 år efter senaste förbättringsrapporten).

Fall 2 – förbättringsrapportering enligt artikel 69.4 i MRR, påpekanden i verifieringsrapporten

Om du i verifieringsrapporten fått avvikelser (Bilaga 1 – påpekanden tabell B) eller rekommenderade förbättringar (Bilaga 1 – påpekanden tabell D), ska du samma år skicka in en förbättringsrapport som beskriver hur påpekandena adresserats.

Observera följande undantag:

  • Anläggningar med låga utsläpp enligt artikel 47 i MRR ska inte förbättringsrapportera för rekommenderade förbättringar, endast för avvikelser.
  • Påpekanden som är angivna som felaktigheter eller brister i verifieringsrapporten ska inte förbättringsrapporteras, det vill säga påpekanden i bilaga 1 tabell A respektive C i verifieringsrapporten.

Fall 3 – förbättringsrapportering enligt artikel 69.3 i MRR, alternativ metod

Om din anläggning tillämpar en alternativ övervakningsmetod enligt artikel 22 som inte bygger på nivåer ska du rapportera enligt samma intervall som i tabellen i punkt 1 ovan.

Du kan se om du har en alternativ övervakningsnivå i Flik G i övervakningsplanen.

Förbättringsrapporten för dessa anläggningar syftar till att motivera varför det inte är tekniskt möjligt eller ekonomiskt rimligt att tillämpa nivåbaserad övervakning. Det finns ett separat verktyg för hur man ska göra dessa bedömningar. Ytterligare information finns även i EU-kommissionens vägledning nr 1.

Länk till verktyg för att göra bedömningar för nivåbaserad övervakning finns här:

Lämna in handlingar

Länk till EU-kommissionens vägledning 1 finns här:

Referensbibliotek utsläppshandel

Formulär för förbättringsrapport och hur du lämnar in den

Förbättringsrapporter skapas och sickas in till Naturvårdsverket via EU-kommissionens IT-system EU ETS Reporting Tool (ERT).  När förbättringsrapporten skapas ska verksamhetsutövaren välja den utsläppsrapport som förbättringsrapporten gäller. Till exempel ska den förbättringsrapport som lämnas in i juni 2024 vara för utsläppsåret 2023.

Läs här för mer vägledning om hur förbättringsrapporten lämnas in och fylls i:

Lämna in handlingar

EU ETS

Referensbibliotek Utsläppshandel

I referensbiblioteket hittar du bland annat instruktionsfilmer och länkar till lagstiftning på området.

Referensbibliotek
Hyllor med böcker på ett bibliotek