Vägledning

Stationära anläggningar

Rykande skorstenar

Vanliga frågor om ansökan om gratis tilldelning

Granskad: ‎den ‎26‎ ‎april‎ ‎2024

Här finner du svar på vanliga frågor om ansökan om gratis tilldelning av utsläppsrätter för stationära anläggningar inom EU ETS.

Mer information om att ansöka om gratis tilldelning finns här:

Ansöka om gratis tilldelning

Ansökningsprocessen

Om din anläggning är en befintlig anläggning måste du skicka in din ansökan senast den 30 maj 2024. Om du inte skickar in din ansökan i tid kommer du inte kunna få gratis tilldelning för perioden 2026–2030. Endast nya deltagare kommer kunna ansöka efter den 30 maj 2024.

Nya deltagare kan från och med år 2026 ansöka om gratis tilldelning för perioden 2026–2030. Ansökan görs genom att först lämna in en övervakningsmetodplan. Tidigast tre månader senare ska en verifierad verksamhetsnivårapport lämnas in. Mer information och mallar för nya deltagare kommer att publiceras när det finns tillgängligt.

Den övervakningsmetodplan som tidigare är inlämnad och godkänd av Naturvårdsverket gäller fortfarande för perioden 2021–2025. I och med regeländringar för perioden 2026–2030 kan dock vissa delar av den befintliga övervakningsmetodplanen behöva ändras eller kompletteras. Det handlar framför allt om:

  • Ändringar av systemgränser för delanläggningar (till exempel på grund av CBAM eller att “de minimis”-regeln upphör)
  • Ändringar av definitioner eller tekniska förtydliganden för vissa delanläggningar med produktriktmärke
  • Krav på rutin för implementering av energieffektiviseringsåtgärder
  • Förtydligande om vad som omfattas av bränsleriktmärket (bränsleriktmärket ska endast omfatta förbränning av bränsle eller från el i det primära syftet att generera värme, vilket innebär att till exempel exotermisk värme inte längre omfattas)
  • Ändringar för vissa värmeströmmar (ändrade regler för bland annat värme från el och återvunnen värme från bränsleriktmärke och processutsläpp)
  • Ändringar på grund av att utbytbarhet mellan bränsle och el upphör  

Anläggningar som påverkas av regeländringar behöver ta fram en kompletterande övervakningsmetodplan, som ska finnas tillgänglig vid verifiering och lämnas in med ansökan senast den 30 maj. Den kompletterande övervakningsmetodplanen behöver inte vara fullständig, men den behöver innehålla alla relevanta ändringar i övervakning och rapportering av tilldelningsrelaterad data enligt regelverk för perioden 2026–2030. 

En ny mall för den kompletterande övervakningsmetodplanen publiceras i referensbiblioteket när den finns tillgänglig.

Nej, den engelskspråkiga mallen ska användas.

Ja, data i referensdatarapporten ska vara korrekt. Om ni upptäcker felaktigheter i tidigare inlämnade uppgifter i verksamhetsnivårapporter ska ni göra korrigeringar i referensdatarapporten. Verksamhetsutövaren ska meddela verifieraren om de korrigeringar som gjorts och uppgifterna behöver kontrolleras vid verifieringen. Korrigeringarna och de eventuella historiska felaktigheterna ska framgå i verifieringsrapporten. Verksamhetsutövaren behöver även meddela Naturvårdsverket via funktionsbrevlådan

EUETS@naturvardsverket.se

Regeländringar

Om en anläggning träffas både av kravet på energieffektiviseringsåtgärder och klimatneutralitetsplan ska tilldelningen endast minska med 20 procent totalt, trots att anläggningen träffas av båda kraven.

Ja. Om systemgränserna för delanläggningar ändrats, eller nya delanläggningar tillkommit, behöver de historiska uppgifterna i referensdatarapporten överensstämma med nuvarande systemgränser för delanläggningar. Du behöver alltså ta fram uppgifter som om delanläggningarna hade varit gällande under referensperioden. Det kan innebära att uppgifterna för 2019–2023 i referensdatarapporten skiljer sig från tidigare rapporterade uppgifter i verksamhetsnivårapporter från 2019–2023. Detsamma kan gälla andra regeländringar. 

Regeländringarna för befintliga anläggningar gäller från 1 januari 2026. För nya deltagare gäller de från 1 januari 2024.

Villkor: Energieffektivisering

För frågor om vem som behöver göra en energikartläggning, hur den ska göras och vad den ska innehålla hänvisar vi till Energimyndigheten som är behörig myndighet för Lagen (2014:266) om energikartläggning i stora företag (EKL)

infoekl@energimyndigheten.se

För att omfattas av energieffektiviseringsvillkoret ska rekommendationen i energikartläggningen vara relevant för industriella processer. För att illustrera vad ”industriell process” innebär i detta sammanhang, ger vi nedan några exempel som rör en rekommendation om isolering. 

Exempel 1: Rekommendation att förbättra isolering/uppvärmning/ventilation i produktionsanläggningar:

  • Om en sådan förbättring påverkar en tilldelningsberättigad förbrukning av bränsle och mätbar värme är den relevant.

Exempel 2: Rekommendation att förbättra isoleringen av rörledning som används för att transportera mätbar värme.

  • Om rörledningen används för transport av egen producerad mätbar värme för att producera en produkt inom anläggningen är rekommendationen relevant för villkorad tilldelning.
  • Om rörledningen används för att importera värme från en icke ETS-anläggning är rekommendationen inte relevant för villkorad tilldelning. 

En tabell med fler exempel finns i EU-kommissionens vägledning 12 för perioden 2026-2030, sida 19, som finns i Referensbiblioteket.

Referensbibliotek

Börja med att avgöra om och hur rekommendationerna berör företagets respektive ETS-anläggning. Om en specifik anläggning inte berörs av någon rekommendation, ange i referensdatarapporten för den anläggningen att ingen rekommendation har utfärdats.

Ni behöver redovisa genomförandet av åtgärder kopplade till de rekommendationer som utfärdades mellan 2019 och 2022. Om energikartläggaren senare (efter 2022) har ändrat sina tidigare rekommendationer behöver ni ta ställning till om rekommendationen fortfarande är relevant.

Exempel:

En rekommenderad åtgärd hade en återbetalningstid på 3 år. Vid en uppdatering av energikartläggningen efter 2022 ändrades det till 2,5 år. Rekommendationen är fortsatt relevant för villkorad tilldelning då rekommendationen fortfarande har en återbetalningstid som är kortare än 3 år. 

Om energikartläggaren vid uppdateringen hade ändrat återbetalningstiden för åtgärden från 3 år till längre än 3 år, är den inte längre relevant. Ni kan använda underlaget från revideringen för att motivera att rekommendationen inte är relevant för villkoret om energikartläggning.

I referensdatarapporten, flik A ska verksamhetsutövaren sammanfatta utfallet av genomgången av rekommendationer från energikartläggningen . Det är frivilligt att bifoga energikartläggningen och tillhörande underlag i ansökan, men de ska finnas tillgängliga för verifieraren. Läs mer under Ansöka om gratis tilldelning.

Ansöka om gratis tilldelning

Villkor: Klimatneutralitetsplan

I avsnitt 2.3 (villkor 2) ska anläggningar som inte omfattas av kravet på klimatneutralitetsplan ange "falskt" i ruta (a). I tabellen i avsnitt 3.1 kommer det då automatiskt att anges "falskt" för varje delanläggning i kolumnen "resultat >80%?".

Produktriktmärken

För några produktriktmärken ändras definitionen och systemgränsen:

  • Produktriktmärke för råjärn omfattar även järnsvamp.
  • Produktriktmärket för sintrad järnmalm omfattar även pellets.
  • Produktriktmärke för klinker omfattar även alternativa hydrauliska bindemedel
  • Produktriktmärket för vätgas omfattar även vätgas som produceras via elektrolys. Dock kommer inte vätgas som är en biprodukt eller som används för produktion av ammoniak att omfattas.

För vissa produktriktmärken ändras hur historisk verksamhetsnivå (HAL) ska beräknas. Följande ändringar sker:

  • Soda: Förtydligande om att även koldioxid-reaktorer omfattas av systemgränsen.
  • EAF: Järnsvamp som redan fått tilldelning ska dras av från verksamhetsnivån.
  • Kalk/dolime: Metoden med konservativa skattningar av fri kalciumoxid och magnesiumoxid utgår.   
  • Etylenoxid/etylenglykol: Ändrad metod för beräkning av historisk verksamhetsnivå (HAL)
  • Vätgas: Ändrad metod för beräkning av historisk verksamhetsnivå (HAL)

För att ange produktriktmärkena rätt i referensdatarapporten och bifoga rätt dokument, följ den här checklistan:

  1. Utred om någon delanläggning med produktriktmärke påverkas av någon ändring.
  2. Fyll i och lämna in en kompletterande ÖMP om ditt produktriktmärke påverkas av en ändring.
  3. Fyll i referensdatarapporten enligt instruktion i mallen och ta hjälp av vägledning 3 och 9 vid behov. Observera att i vissa fall ska uppgifter redovisas på ett annat sätt än i verksamhetsnivårapporterna, till exempel om produktriktmärket omfattar nya produkter eller om beräkningsmetoden har ändrats.

Värme och el

Regeländringar innebär att även värmeåtervinning från delanläggning med bränsleriktmärke och delanläggning processutsläpp blir tilldelningsberättigad. 

I den reviderade tilldelningsförordningen finns ett antal förändringar kopplat till elektricitet. Syftet med ändringarna är att ge incitament till elektrifiering av industriella processer.

  • Begreppet elproducent upphör. Den faktor som under perioden 2021–2025 minskar tilldelningen för elproducenter kommer inte längre tillämpas för perioden 2026–2030. I referensdatarapporten kommer det inte längre finnas en fråga om huruvida anläggningen klassas som en elproducent eller inte.
  • Begreppet utbytbarhet mellan bränsle och el upphör. Delanläggningar med berörda produktriktmärken kommer inte längre få en minskad tilldelning på grund av indirekta utsläpp (från elförbrukning). Dock ska elförbrukningen i en sådan delanläggning fortsatt redovisas.
  • Värme från el, exempelvis från en elpanna, blir berättigad gratis tilldelning. Värme från el behöver fortsatt redovisas i en separat post, men värmen ska också ingå i den totala nettomängden värme. Värme från el ska inte längre redovisas som en värmeimport från en icke-ETS-enhet.
  • Produktion av el omfattas dock fortfarande inte av EU ETS och värme som går till produktion av el berättigar därför inte gratis tilldelning.

CBAM och KN-nummer

CBAM-lagstiftningen tillämpas inte på produktion inom EU utan endast på importörer. Men från 2026 ska CBAM gradvis ersätta tilldelning, så att ETS-anläggningar som producerar varor som ingår i CBAM får minskad tilldelning. För att dela ut rätt mängd gratis utsläppsrätter är det viktigt att veta vilka delanläggningar som tillverkar CBAM-varor eller producerar värme som används för produktion av CBAM-varor.

KN (kombinerade nomenklaturen) är ett detaljerat sätt att dela in varor inom utrikeshandelsstatistiken på. KN-nummer används inom tulldeklarationer, och därför även inom CBAM-lagstiftningen.

Information om Kombinerade nomenklaturen (KN) (scb.se)

Alla anläggningar behöver kartlägga sin produktion för att ta reda på om någon del av produktionen omfattas av CBAM. För att särskilja eventuell CBAM-produktion från övrig produktion behöver delanläggningar delas upp i CBAM- och icke-CBAM-delanläggningar. 

Av produktriktmärkena är det bara produktion av gjutjärn och vätgas som kan utgöra både en CBAM-delanläggning och en icke-CBAM-delanläggning. En sådan delanläggning, som utifrån den tidigare uppdelningen omfattar både CBAM- och icke-CBAM-varor, behöver delas upp till två delanläggningar. För alla övriga produktriktmärken är delanläggningen alltid antingen CBAM eller icke-CBAM, och CBAM-statusen fylls i automatiskt i flik A för dessa. För delanläggningar med “fall-back" behöver man själv ange om delanläggningen är en CBAM eller icke CBAM, i samma förteckning som man anger KL-status.

Följ dessa steg för att redovisa rätt information:

  1. Ta reda på om anläggningen producerar CBAM-varor och om den exporterar värme till produktion av CBAM-varor. Det gör du genom att jämföra varornas KN-nummer mot de varor som ingår i CBAM enligt bilaga 1 CBAM-förordningen.
  2. Utred vilken/vilka delanläggningar som producerar CBAM-varor eller exporterar värme till produktion av CBAM-varor, och vilken/vilka som inte gör det.
  3. Om systemgränserna för delanläggningar ändrats till följd av CBAM, eller om nya delanläggningar tillkommit, behöver de historiska uppgifterna i referensdatarapporten överensstämma med nuvarande systemgränser för delanläggningar. Du behöver alltså ta fram uppgifter som om delanläggningarna hade varit gällande under referensperioden och fyll i en kompletterande ÖMP med rätt delanläggningar, uppdaterat flödesschema, mätpunkter, övervakningsmetod etc.
  4. Förteckna rätt delanläggningar i referensdatarapportens flik A.
  5. Ange varornas KN-nummer i flik F och/eller G.

Se KN-nummer i bilaga 1 i CBAM-förordningen, som finns i referensbiblioteket. KN-nummer finns också i PRODCOM-listan för varje vara, i den tredje kolumnen från vänster.

Referensbibliotek

Ja. För fjärrvärmedelanläggningar behöver inte KN-nummer uppges. Notera att tabellen för produktionsuppgifter i flik G trots detta kan ha gula celler i kolumnen "KN-nummer". Gula celler är obligatoriska att fylla i, men endast om de är relevanta för anläggningen, vilket de inte är i detta fall.

Om värmen går till industrierna via ett fjärrvärmenät ska värmen tillskrivas en fjärrvärmedelanläggning. Då behöver inte CBAM eller icke-CBAM specificeras vid förteckningen av fallback-delanläggningar i flik A. 

"De minimis" upphör

Under 2021–2025 har anläggningar i vissa fall kunnat tillskriva hela verksamhetsnivån för två delanläggningar till den ena av delanläggningarna, om den stod för minst 95% av verksamhetsnivån. För perioden 2026–2030 kommer det inte längre finnas möjlighet till en sådan förenkling i redovisningen av verksamhetsnivån. 

Att ”de-minimis”-regeln upphör ställer krav på mer detaljerad redovisning av verksamhetsnivån i de fall där den tidigare slagits ihop under samma delanläggning. Det kan innebära att det tillkommer nya delanläggningar i referensdatarapporten. I dessa fall behöver även en kompletterande övervakningsmetodplan tas fram som visar hur verksamhetsnivån i de nya delanläggningarna övervakas och rapporteras.

  1. Utred om ”de minimis”-regeln tillämpats på anläggningen, och vilken delanläggning som i så fall uppgått i en annan delanläggning.
  2. Utred om ni vill söka tilldelning för den delanläggning som nu behöver redovisas separat.
  3. Fyll i och lämna in en kompletterande ÖMP med rätt delanläggningar, uppdaterat flödesschema, mätpunkter, övervakningsmetod etc.
  4. Fyll i rätt delanläggningar i referensdatarapporten. Observera att data för delanläggningarna även historiskt måste överensstämma med de nya gränserna för delanläggningarna och kan skilja sig från vad ni tidigare rapporterat i verksamhetsnivårapporterna.