Stationära anläggningar
Ansöka om gratis tilldelning
Det är frivilligt att ansöka om gratis tilldelning. Sista datum för befintliga anläggningar att ansöka om gratis tilldelning för tilldelningsperioden 2026–2030 var den 30 maj 2024. Endast nya deltagare kan nu ansöka om gratis tilldelning. Vilka som är befintliga och nya anläggningar i utsläppshandeln och hur man ansöker förklaras här.
Jag lämnade in en ansökan 30 maj, vad händer sedan?
Naturvårdsverket gjorde en första granskning av ansökningarna under perioden 30 maj till 29 september. De skickades sedan till EU-kommissionen den 30 september för fortsatt granskning. Under granskningen kan EU-kommissionen ställa frågor till Naturvårdsverket, som då kan behöva höra av sig till verksamhetsutövarna. EU-kommissionen, och därefter Naturvårdsverket, fattar sedan beslut om preliminär tilldelning för åren 2026–2030. Processen kan ta ett år eller mer. Tidslinjen nedan visar viktiga händelser fram till och med år 2030.
Vad är skillnaden mellan befintlig anläggning och ny deltagare?
Huruvida en anläggning räknas som befintlig eller ny deltagare för respektive tilldelningsperiod avgörs av vilket datum som anläggningen för första gången fått sitt tillstånd från Naturvårdsverket för växthusgasutsläpp inom utsläppshandelssystemet. En anläggning som har fått sitt tillstånd för första gången den 1 juli 2019 eller senare räknas som ny deltagare i tilldelningsperioden 2021–2025, och kan fortfarande ansöka om gratis tilldelning för 2025. En anläggning som fått sitt tillstånd för första gången den 1 juli 2024 eller senare kan fram till 2030 ansöka om gratis tilldelning som ny deltagare för tilldelningsperioden 2026–2030.
Hur ansöker jag som ny deltagare?
Nya deltagare har möjlighet att ansöka om gratis tilldelning för återstående del av perioden 2021–2025, samt för perioden 2026–2030. Från och med den 1 januari 2024 har nya deltagare inom tilldelningsperioden 2021–2025 möjlighet att ansöka om tilldelning enligt det nya regelverket.
För att ansöka om gratis tilldelning behöver verksamhetsutövaren först lämna in en övervakningsmetodplan. Övervakningsmetodplanen ska lämnas in minst tre månader före ansökan. Vid inlämning ska det framgå att övervakningsmetodplanen tillhör en ny deltagare.
Inför ansökan behöver verksamhetsutövaren även meddela Naturvårdsverket genom att kontakta EUETS@naturvardsverket.se.
Tidigast tre månader efter inlämning av övervakningsmetodplanen ska verksamhetsutövaren lämna in en ansökan om gratis tilldelning. Ansökan görs med samma mall som ska användas vid årlig rapportering av verksamhetsnivå. Verksamhetsnivårapporten behöver verifieras av extern verifierare innan den lämnas in.
Verksamhetsutövare som haft start av normal drift under år Y ska lämna in en ansökan om gratis tilldelning till Naturvårdsverket senast år Y+2. Verksamhetsutövaren kan välja att redan år Y+1 lämna in en ansökan med uppgifter om år Y för att få sina utsläppsrätter tidigare. Enbart utsläppsrätter för år Y erhålls då tidigare.
Kan befintliga anläggningar ansöka om gratis tilldelning?
Befintliga anläggningar som inte ansökte om gratis tilldelning före den 30 maj 2024 har inte möjlighet att få gratis tilldelning för åren 2021–2030. Beslut om gratis tilldelning för perioden 2021–2025 är fattat. Ansökningar för perioden 2026–2030 är inlämnade och granskas för närvarande. Här hittar du beslutad tilldelning 2021–2025 för varje anläggning:
Slutlig tilldelning av gratis utsläppsrätter per anläggning perioden 2021–2025 (xlsx)
Beslutad tilldelning är en prognos som kan justeras enligt den årliga verksamhetsnivårapporten. Läs mer om detta på följande sida:
Verksamhetsnivårapportering och verifiering
Mer information om beslutsprocessen finns att läsa i kapitel 3 i EU-kommissionens vägledning 1 som du hittar i vårt referensbibliotek.
Vad gör jag om jag har frågor?
Kontrollera om du hittar svar på din fråga här på hemsidan under vanliga frågor:
Referensbibliotek Utsläppshandel
I referensbiblioteket hittar du bland annat instruktionsfilmer och länkar till lagstiftning på området.