Flygoperatörer
Gratis tilldelning
Information om regler och principer som ligger till grund för besluten om utsläppsrätter. Du hittar också kort information om auktionering samt om användning av olika typer av utsläppsrätter.
Naturvårdsverket beslutar om fri tilldelning av utsläppsrätter för flygoperatörer. Här finns information om de regler och principer som ligger till grund för dessa beslut, samt kort om auktioneringen och de olika typer av utsläppsrätter som används.
Fri tilldelning för de flygoperatörer som Sverige administrerar
Den fria tilldelningen beslutades ursprungligen den 25 november 2011 och har därefter justerats den 1 september 2014, den 28 februari 2017 och den 28 augusti 2018 till följd av ändringar i regelverket.
Här nedan finner du en sammanställning över den senaste beslutade tilldelningen för åren 2017–2023:
Tabell över tilldelning för befintliga flygoperatörer (pdf 237 kB)
Vilka flygoperatörer får fri tilldelning?
Två kategorier av flygoperatörer får fri tilldelning:
- ”Befintliga deltagare”, sådana som hade verksamhet 2010 och som ansökte om tilldelning inför handelsperioden 2012–2020.
- ”Nya deltagare”, nya flygoperatörer som tillkommit efter 2010 och som ansökt om tilldelning från den särskilda reserven senast 30 juni 2015.
Ändringar av den fria tilldelningen
Den fria tilldelningen till flygoperatörerna har ingen motsvarighet till de stationära anläggningarnas kapacitets- eller aktivitetsändringar, det vill säga den justeras inte med avseende på den årliga flygverksamheten, med två undantag:
- Flygoperatörer vars verksamhet helt och hållet upphör får inte längre fri tilldelning.
- Flygoperatörer under kraftig expansion, som får tilldelning från den särskilda reserven om de ansökte senast 30 juni 2015.
Den fria tilldelningen har däremot justerats med anledning av ändringar i reglerna, nämligen:
- En minskning med hänsyn till att de flygningar som omfattas av ETS har ändrats, det så kallade ”stop the clock”-undantaget.
- En årlig minskning från och med 2021 med den linjära reduktionsfaktorn 2,2 procent, samma som för stationära anläggningar.
- Med anledning av att EU ETS länkats med Schweiz ETS från år 2020 har vissa flygoperatörer fått ökad tilldelning, avseende flygningar från EES till Schweiz som i och med länkningsavtalet ingår i EU ETS.
Särskilda reserven
Tre procent av det totala antalet utsläppsrätter som ska tilldelas flyget under perioden 2013–2020 har avsatts i en reservpott för nya flygoperatörer och för operatörer under kraftig expansion. Den 30 juni 2015 var sista datum för att ansöka om fri tilldelning från den särskilda reserven.
Hur den fria tilldelningen är beräknad
tonkilometer = transporterad nyttolast [ton] × transportsträcka [km]
För befintliga flygoperatörer samlades tonkilometerdata in vid ett tillfälle, avseende år 2010, vilket sedan ligger till grund för den ordinarie tilldelningen. Givet det totala antalet tillgängliga fria utsläppsrätter räknades ett riktmärke ut, varefter de enskilda flygoperatörernas fria tilldelning kunde beräknas.
För de flygoperatörer som får tilldelning ur den särskilda reserven skiljer sig detta något, då tonkilometerdata baserar sig på år senare än 2010 och då tilldelningen görs ur en egen pott.
Olika typer utsläppsrätter
Flyget har särskilda öronmärkta utsläppsrätter som endast flygoperatörer kan använda, därutöver kan de också använda samma utsläppsrätter som de stationära anläggningarna har tillgång till.
De öronmärkta utsläppsrätterna för flygoperatörer är fördelade så här:
- 82 procent är avsatta för den fria tilldelningen.
- 15 procent är avsatta för auktionering.
- 3 procent är avsatta till den särskilda reserven.
Auktionering
Auktioneringen görs vid speciella auktioner. EU-kommissionen har tillsammans med flertalet medlemsländer i EU, däribland Sverige, tecknat avtal med European Energy Exchange, EEX som är en elektronisk handelsplats för energi. EEX publicerar bland annat en kalender för auktionerna av utsläppsrätter.
I Sverige är det Riksgälden som ansvarar för att ta emot intäkter från auktionerna av utsläppsrätter.
Ytterligare information
På EU-kommissionens webbplats finns det bland annat information om beslutad tilldelning till samtliga flygoperatörer inom systemet, mer information om regelverket, hur datainsamlingen gick till, och så vidare:
EU-kommissionens information om fri tilldelning till flygoperatörer