Vägledning

Flygoperatörer

Flygplan bredvid ett moln

Flygoperatörer i Corsia

Granskad: ‎den ‎14‎ ‎januari‎ ‎2025

Allmän information om styrmedlet Corsia, samt om vilka flygoperatörer som omfattas och vilka skyldigheter de har.

Corsia (från engelskans Carbon Offsetting and Reduction Scheme) är ett globalt marknadsbaserat styrmedel som beslutats av det internationella FN-organet för flyget, Icao (International Civil Aviation Organization). Målsättningen med Corsia är att koldioxidneutral tillväxt i växthusgasutsläppen ska nås från och med år 2020.

Den huvudsakliga mekanismen för att nå detta mål är klimatkompensation i andra sektorer. Flygbolagen tillåts kompensera för utsläpp som överstiger 2020 års nivåer genom att köpa utsläppskrediter som ska reducera växthusgasutsläpp i olika delar av världen.

Corsia omfattar endast internationell flygtrafik.

Den här sidan vänder sig till

Flygoperatörer som omfattas av Corsia samt oberoende ackrediterade kontrollörer.

Vilka flygoperatörer omfattas?

Flygoperatörer vars årsutsläpp från internationella flygningar överstiger 10 000 ton CO2 omfattas. Det finns dock ett antal undantag, bland annat följande:

  • Flygningar med flygplan med startvikt under 5 700 kg.
  • Medicinska, humanitära och brandbekämpande flygningar.

Därutöver är vissa länder undantagna från systemet, närmare bestämt de allra fattigaste länderna, små önationer, länder utan havskust, samt länder med mycket låg andel internationell flygtrafik. Flygoperatörer registrerade i dessa länder måste dock ändå övervaka och rapportera sina utsläpp.

Flygoperatörerna har administrativ hemvist i det land de är registrerade, det vill säga det är bara flygoperatörer som är registrerade i Sverige som rapporterar till Naturvårdsverket.

Corsia genomförs i flera steg

I ett första steg gäller obligatoriska krav på övervakning, rapportering och verifiering av utsläpp från internationell flygtrafik för de flygoperatörer som omfattas av skyldigheterna. Dessa krav började gälla 2019.

Klimatkompensationsdelen av styrmedlet fasas in stegvis. För de som omfattas är Corsia obligatoriskt att delta i från och med år 2027, efter två frivilliga infasningsperioder mellan år 2021 och 2026. Många stater som omfattas av den obligatoriska fasen har valt att delta frivilligt från starten år 2021. Enligt beslutet ska Icao analysera systemet ingående år 2032, och utifrån resultatet av analysen avgöra om styrmedlet ska tas bort eller fortsätta att gälla efter år 2035.

I EU genomförs Corsia via EU ETS-lagstiftningen

Corsia och EU ETS har flera gemensamma nämnare och EU har därför valt att utnyttja det ramverk som redan finns för EU ETS, med vissa anpassningar till vad som beslutats inom den internationella överenskommelsen för Corsia.

Corsias första fas innebär att flygoperatörerna ska övervaka och rapportera sina utsläpp för åren 2019–2020. I ett första steg är det reglerna för övervakning, rapportering och verifiering av utsläpp som har genomförts, genom följande lagstiftningsakter:

  • ETS-direktivet (2003/87/EG).
  • EU-förordningen om övervakning och rapportering (nr 601/2012 och ändringar genom nr 2018/2066).
  • EU-förordningen om ackreditering och verifiering (nr 2018/2067).
  • Delegerad akt enligt artikel 28c i ETS-direktivet (nr 2019/1603).

Du hittar länkar till lagstiftningsakterna längst ner på sidan.

EU-förordningarna om övervakning och rapportering respektive ackreditering och verifiering tillämpas sedan länge inom EU ETS och kan sägas definiera de tekniska reglerna, medan den delegerade akten definierar ett utökat tillämpningsområdet för dessa regler för att även omfatta Corsia-flygningar.

Naturvårdsverket är behörig myndighet för Corsia, vilket innebär att det är Naturvårdsverket som godkänner övervakningsplaner, tar emot utsläppsrapporter och som ska säkerställa efterlevnaden.

Övervakningsplan och utsläppsrapport

Flygoperatörer som omfattas av skyldigheten att övervaka utsläpp och vars administrativa hemvist är Sverige ska ha en övervakningsplan som godkänts av Naturvårdsverket. Mallen för övervakningsplan är gemensam för EU ETS och Corsia.

Mall för övervakningsplan (engelska) (xls)

En verifierad utsläppsrapport ska lämnas till Naturvårdsverket senast den 31 mars avseende föregående kalenderårs utsläpp. Mallen för utsläppsrapport är gemensam för EU ETS och Corsia.

Mall för utsläppsrapportering – kombinerad för ETS och Corsia (xlsx)