Flygoperatörer

Flygoperatörer som omfattas av CORSIA
Allmän information om styrmedlet CORSIA, samt om vilka flygoperatörer som omfattas och vilka skyldigheter de har.
CORSIA (från engelskans Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation) är ett globalt marknadsbaserat styrmedel som beslutats av det internationella FN-organet för flyget, ICAO (International Civil Aviation Organization). Målsättningen med CORSIA är att det internationella flygets koldioxidutsläpp ska stabiliseras på en viss utsläppsnivå. För att det ska kunna stabiliseras måste flygbolagen använda sig av godkända hållbara flygbränslen alternativt köpa godkända utsläppskrediter för de utsläpp som överstiger denna nivå, även kallad baslinjen. CORSIA är indelat i tre olika faser, där de två första (2021–2023 och 2024–2026) är frivilliga men den tredje (2027–2035) blir obligatorisk för de länder som omfattas. I januari 2025 så uppgår antalet medverkande länder till 129 stycken.
CORSIA omfattar endast internationell flygtrafik. Här finns en guide till vilka flygningar som omfattas av vilket styrmedel:
Threshold and reporting. Obligation Guidance 3rd Edition (climate.ec.europa.eu)
Den här sidan vänder sig till
Flygoperatörer som omfattas av CORSIA samt oberoende ackrediterade kontrollörer.
Vilka flygoperatörer omfattas?
Flygoperatörer vars årsutsläpp från internationella flygningar överstiger 10 000 ton CO2 omfattas. Det finns dock ett antal undantag, bland annat följande:
- Flygningar med flygplan med startvikt under 5 700 kg.
- Medicinska, humanitära och brandbekämpande flygningar.
Därutöver är vissa länder undantagna från systemet, närmare bestämt de allra fattigaste länderna, små önationer, länder utan havskust, samt länder med mycket låg andel internationell flygtrafik. Flygoperatörer registrerade i dessa länder måste dock ändå övervaka och rapportera sina utsläpp.
Flygoperatörerna har administrativ hemvist i det land de är registrerade, det vill säga det är bara flygoperatörer som är registrerade i Sverige som rapporterar till Naturvårdsverket.
I Sverige genomförs CORSIA genom EU ETS-lagstiftningen
CORSIA och EU ETS har flera gemensamma nämnare och EU har därför valt att utnyttja det ramverk som redan finns för EU ETS, med vissa anpassningar till vad som beslutats inom den internationella överenskommelsen för CORSIA.
EU implementerar CORSIA-kraven i samma regelverk som det för EU ETS:
- ETS-direktivet (2003/87/EG)
- EU-förordningen om övervakning och rapportering (2018/2066)
- EU-förordningen om ackreditering och verifiering (2018/2067)
- Delegerad akt enligt artikel 28c i ETS-direktivet (2019/1603)
Du hittar länkar till lagstiftningsakterna längst ner på sidan.
EU-förordningarna om övervakning och rapportering respektive ackreditering och verifiering tillämpas sedan länge inom EU ETS och kan sägas definiera de tekniska reglerna, medan den delegerade akten definierar ett utökat tillämpningsområde för dessa regler för att även omfatta CORSIA-flygningar.
Naturvårdsverket är behörig myndighet för Corsia, vilket innebär att det är Naturvårdsverket som godkänner övervakningsplaner, tar emot utsläppsrapporter och beslutar om reduktionsenheter.
Övervakningsplan och utsläppsrapport
Flygoperatörer som omfattas av skyldigheten att övervaka utsläpp och vars administrativa hemvist är Sverige ska ha en övervakningsplan som godkänts av Naturvårdsverket. Mallen för övervakningsplan är gemensam för EU ETS och CORSIA.
En verifierad utsläppsrapport ska lämnas till Naturvårdsverket senast den 31 mars. Mallen för utsläppsrapport är gemensam för EU ETS och CORSIA.
Ni hittar mallar för övervakningsplan och utsläppsrapport på följande sida: