Vägledning

Flygoperatörer

Flygplan bredvid ett moln
Granskad: ‎den ‎14‎ ‎januari‎ ‎2025

Information om vilka flygoperatörer som inkluderas i systemet för handel med utsläppsrätter (EU ETS) och vilka skyldigheter som gäller för dessa flygoperatörer.

Flygoperatörer är inkluderade i EU ETS sedan 2012. Ursprungligen omfattades flygningar inom och som avgår eller ankommer Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Denna ursprungliga omfattning brukar kallas för ”full scope”. I praktiken har omfattningen varit reducerad genom att vissa internationella flygningar undantagits. Detta så kallade ”stop-the-clock”-undantaget infördes under 2012 och har sedan förlängts ett antal gånger för att stödja utvecklingen av det globala marknadsbaserade styrmedlet Corsia inom Icao. 

Sedan 1 januari 2020 har EU ETS länkats samman med Schweiz ETS och enligt avtalet för länkningen är flygningar från EES till Schweiz inkluderade i EU ETS. 

Den här sidan vänder sig till 

Flygoperatörer som omfattas av systemet för handel med utsläppsrätter (EU ETS) samt oberoende ackrediterade kontrollörer. 

Gratis tilldelning

Information om regler och principer som ligger till grund för besluten om utsläppsrätter. Du hittar också kort information om auktionering samt om användning av olika typer av utsläppsrätter. 

Övervakning, rapportering och verifiering av utsläpp

Flygoperatörer ska ha en godkänd övervakningsplan och lämna en verifierad utsläppsrapport till Naturvårdsverket senast den 31 mars och överlämna utsläppsrätter senast den 30 september. 

Lämna in handlingar via EU ETS Reporting Tool

Information om hur övervakningsplaner för utsläpp ska lämnas in till Naturvårdsverket. EU ETS Reporting Tool ska användas för att skicka in övervakningsplaner, utsläppsrapporter samt verifieringsrapporter till Naturvårdsverket. 

Konto i unionsregistret

Flygoperatörer måste ansöka om konto i det EU-gemensamma registret, Unionsregistret. Som flygoperatör är du skyldig att senast den 31 mars varje år notera årsutsläppet för föregående år i registret. Senast den 30 september varje år ska utsläppsrätter motsvarande utsläppen överlämnas för annullering. Särskilda sanktionsavgifter tas ut om inte tillräckligt antal utsläppsrätter överlämnas eller om överlämnandet inte sker i tid.

Statistik

Den 15 maj varje år presenterar Energimyndigheten en lista över företagens rapporterade utsläpp samt överlämnade utsläppsrätter, så kallad fullgörandelista. Naturvårdsverket tillhandahåller statistik över utsläpp samt mängder tilldelade utsläppsrätter per år. 

Fullgörandelistan på Energimyndighetens webbplats 

Flygoperatörer som omfattas

Följande flygoperatörer omfattas:

  • Kommersiella flygoperatörer som släpper ut mer än 10 000 ton koldioxid per år och som under tre på varandra följande fyramånadersperioder utför fler än 243 flygningar per period.
  • Icke-kommersiella flygoperatörer som släpper ut mer än 1 000 ton koldioxid per år.

Skyldigheterna gäller för hela det kalenderår villkoren ovan är uppfyllda, oavsett när under året tröskelvärdena överskrids. Alla flygningar som görs inom EES eller som ankommer eller avgår EES räknas mot ovanstående tröskelvärden, med hänsyn tagen till ett antal undantag. Bland annat är följande undantaget:

  • Flygningar med flygplan med startvikt under 5 700 kg.
  • Räddningsflyg, militärflyg, flygningar för polis- och tulländamål.

Undantagen framgår av 17 d § förordning (2004:1205) om handel med utsläppsrätter.

Den som utför och har kontroll över flygningen klassas som flygoperatör enligt lagen (2004:1199) om handel med utsläppsrätter. Vilken typ av organisation som utför flygningen har mindre betydelse, det kan exempelvis vara ett kommersiellt flygbolag, ett tjänsteföretag som utför flygningar åt en tredje part eller en ideell organisation.

För att läsa mer om vilka flygningar som omfattas av EU ETS respektive Corsia för utsläppsåret 2023 så framgår mer information i nedanstående vägledning:

Threshold and reporting obligation guidance 2nd edition (pdf)

Omfattningen av respektive styrmedel förändras under de nästkommande åren 2024-2026. Mer om vad som gäller utsläppsåren 2024-2026 går att läsa i nedanstående vägledning:

Threshold and reporting obligation guidance 3nd edition (pdf)

Reducerad omfattning – ”stop-the-clock”-undantaget

Genom ”stop-the-clock” undantas följande internationella flygningar:

  • Flygningar till och från flygplatser utanför
    • länder som ingår i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet
    • länder som har undertecknat ett anslutningsfördrag med Europeiska unionen under 2013.
  • Flygningar mellan en flygplats i ett av de yttersta randområdena och en flygplats inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

Undantaget innebär att dessa flygningar inte räknas mot skyldigheterna att övervaka och rapportera utsläpp samt att överlämna utsläppsrätter. De räknas dock mot tröskelvärdena som avgör om en flygoperatör omfattas av EU ETS eller inte (se avsnittet ovan).

Enligt det senaste beslutet om undantaget så gäller det för hela perioden 2017–2023, men det kan ändras beroende på utfallet av en översyn av ETS-direktivet.

Administrerande medlemsland för flygoperatörer

Medlemsländerna delar på ansvaret för att administrera de flygoperatörer som ingår i ETS. Kommissionen publicerar årligen, vanligen i februari, en lista över identifierade flygoperatörer och deras respektive administrerande medlemsland.

Den senaste listan över administrerande land finns på EU-kommissionens webbplats

Administrerande land avgörs enligt följande:

  • Flygoperatörer som är registrerade i ett EES-land administreras av det landet.
  • Flygbolag registrerade i ett icke-EES-land, så kallade tredjelandsoperatörer, administreras av det EES-land där flygoperatören har högst utsläpp.

Av listan framgår endast vilket land som administrativt ansvarar för respektive flygoperatör, inte om de har några skyldigheter inom EU ETS. På Sveriges lista finns ett 100-tal flygoperatörer men bara ett 10-tal har skyldigheter som innebär att de behöver övervaka och rapportera utsläpp samt överlämna utsläppsrätter.

Länkning mellan EU ETS och Schweiz ETS

Sedan 1 januari 2020 är EU ETS sammanlänkat med Schweiz ETS. Enligt länkningsavtalet ingår flygningar från en flygplats inom EES till en flygplats i Schweiz i EU ETS. Flygningar inom Schweiz och från Schweiz till EES ingår i Schweiz ETS.

På EU-kommissionens webbplats finns mer information om länkningen och länkningsavtalet:

FAQs concerning the linking between the EU ETS and the ETS of Switzerland

Flygoperatörer i Corsia

Allmän information om styrmedlet Corsia, samt om vilka flygoperatörer som omfattas och vilka skyldigheter de har.

Sanktioner och tillsyn

Information om de sanktionsavgifter och andra påföljder som kan vara aktuella för verksamhetsutövare som inte följer regelverket för EU ETS.

EU ETS

Referensbibliotek Utsläppshandel

I referensbiblioteket hittar du bland annat instruktionsfilmer och länkar till lagstiftning på området.

Referensbibliotek
Hyllor med böcker på ett bibliotek