Riktlinjer för entréer till nationalparker
En väl utformad entréplats ger besökaren positiva upplevelser. Naturvårdsverket har riktlinjer som ger stöd och inspiration till alla som deltar i att utveckla entréer till Sveriges nationalparker. Syftet är att säkerställa en hög kvalité på upplevelsen redan vid entréerna till Sveriges nationalparker.
Sidan vänder sig till
Riktlinjerna ska ge stöd och inspiration till berörda personer – förvaltare, arkitekter, andra konsulter, byggledare, med flera som vill förbättra och/eller är delaktiga i arbetet med att utveckla eller helt göra om entréer till en nationalpark.
Vägledning för nedladdning
Om entréer
Genom att tillföra information, naturvägledning, tillgänglighet och service till naturen förstärker vi upplevelsen. Alla komponenter bidrar till att tillgängligheten ökar och fler besökare kan uppleva våra fantastiska nationalparker.
En fungerande entré är en plats dit besökaren lätt kan hitta och ha som utgångspunkt för sitt besök. En väl utformad, organiserad och tillgänglig entréplats kan ge positiva upplevelser och ökar utbytet av besöket.
Områden har olika förutsättningar, olika nåbarhet, olika mycket besökare, olika natur och topografi, olika sevärdheter och så vidare. Vad som planeras och genomförs, är en avvägning i varje enskilt fall.
Riktlinjerna pekar på flera saker att beakta vid planering av entréer.
Varumärket Sveriges nationalparker
Ett gemensamt varumärke, unikt för Sveriges nationalparker, ger möjligheten att kommunicera det gemensamma budskapet på ett effektivt sätt. När allt vi gör i Sveriges nationalparker förmedlar samma sak blir Sveriges nationalparker ett tydligt, enhetligt och trovärdigt varumärke. Vi skapar berikande upplevelser i Sveriges mest sevärda natur. För alla idag och imorgon.
Den enskilda nationalparkens karaktär
Entréplatsen förmedlar upplevelser av det som är unikt för nationalparken. Det kan gälla det som byggs, men det gäller framför allt att naturen i sig präglar upplevelsen på entréplatsen.
Läget i landskapet
Nationalparksentréns läge bör väljas så att besökare på platsen kan uppleva något av den enskilda parkens karaktär.
Organisation av entréplatsen
På den valda entréplatsen kan besökaren komma i kontakt med områdets natur och kultur, men här ska också olika funktioner lösas; anläggningar för parkering, platser för informationsskyltar, lägen för eventuella byggnader etc. Hur detta organiseras påverkar hur besökaren rör sig på platsen, hur besökaren uppfattar entréplatsen och därmed upplevelsen av entréplatsen och området.
Tillgänglighet och service
Entréer är den givna platsen för att erbjuda besökare service av olika slag, såsom parkeringsmöjligheter, dass, sopsortering, bänkar, bord och andra anläggningar. Tillgänglighet ska genomsyra alla byggda delar. Det är också viktigt att ge information och naturvägleda på ett tillgängligt sätt. I alla delar hjälper handboken Tillgängliga natur och kulturområden till (rapport 6562).
Tillgängliga natur- och kulturområden
Arkitektur och utformning
Utformningen av det anlagda och byggda på entréplatsen spelar stor roll för besökarens upplevelse av entréplatsen och nationalparken. Det gäller inte bara byggnader utan även markanläggningar och alla komponenter som placeras på platsen; staket, räcken, sittplatser etc. Omsorg om utformning är viktigt. Utformningen handlar också om att skapa långsiktigt hållbara lösningar. Nationalparkerna är en viktig del i den svenska naturvården. Nationalpark är det finaste ett naturområde kan bli och därför är Sveriges nationalparker naturvårdens kronjuveler. Det finns anledning att lyfta fram national parkernas status och höga symboliska värde när anläggningar planeras i och vid områdena. National parkernas identitet stärks i och med gemensamma varumärket för Sveriges nationalparker.