Vägledning

Förvaltning av fastigheter

Statliga byggnadsminnen

Granskad: ‎den ‎5‎ ‎september‎ ‎2023

Vägledning och information om förvaltning av Naturvårdsverkets statliga byggnadsminnen.

Sidan vänder sig till

Vägledningarna riktar sig till uppdragstagarna som utför viss förvaltning av Naturvårdsverkets fastigheter – Laponiatjuottjudus, länsstyrelserna och Stiftelsen Tyrestaskogen.

Statliga byggnadsminnen

Regeringen beslutar efter framställan från Riksantikvarieämbetet (RAÄ) om en statlig byggnad eller anläggning ska bli byggnadsminne. Byggnaden eller anläggningen i fråga ska berätta om viktiga delar av Sveriges och den statliga förvaltningens historia, samt ha eller ingå i ett bebyggelseområde med ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Riksantikvarieämbetet lämnar förslag på nya statliga byggnadsminnen och ansvarar för tillsynen över dem. Naturvårdsverket är fastighetsägare och förvaltande myndighet till sju stycken statliga byggnadsminnen som omfattas av Förordningen (2013:558) om statliga byggnadsminnen (FSBM).

Som vägledning till vidare förvaltning upprättar RAÄ enligt FSBM skyddsbestämmelser. Skyddsbestämmelserna anger på vilket sätt byggnadsminnet ska vårdas och underhållas och vilka byggnadsdelar som inte får ändras. Varje statligt byggnadsminne har sina skyddsbestämmelser utifrån byggnadsobjektets kulturhistoriska värden. Det statliga byggnadsminnet kan omfatta skydd av en enskild byggnad men också en sammanhållen bebyggelsemiljö, mark eller parkområde med specifikt utseende eller karaktär.

Naturvårdsverkets statliga byggnadsminnen

  • Axel Hambergs forskarhyddor i Sareks nationalpark
  • Gotska sandön
  • Närs fyrplats
  • Sträntemölla kvarn
  • Stora Karlsö fyrplats
  • Torpet Rågskär
  • Ölands södra uddes fyrplats Långe Jan

Utförande av underhålls- eller investeringsprojekt statligt byggnadsminne

 

Naturvårdsverkets vägledning, stöd och instruktioner:
- Naturvårdsverket ska informeras och bjudas in till att delta i projektet samt underteckna tillståndsansökan för ändringar som strider mot skyddsbestämmelserna.

- Byggnadsantikvarisk sakkunnig ska delta vid planering, projektering och utförande av större mera omfattande underhållsprojekt och investeringsprojekt i det statliga byggnadsminnet. Byggnadsantikvarien ska bevaka och vägleda i byggnadsprojektet för att se till att utförandet sker i enlighet med skyddsbestämmelserna genom till exempel användning av traditionella metoder och material samt att se till att förvanskning inte förekommer och att byggnadsminnet bibehåller sin karaktär.

- Byggnadsantikvarien ska även, som sakkunnig, dokumentera och framställa en antikvarisk slutrapport. Att upprätta god dokumentation är ett av de krav som finns vid förvaltning av statliga byggnadsminnen.

-Uppdragstagaren ska ställa krav vid upphandlingen av projektör och entreprenör för att tillgodose skyddet som det statliga byggnadsminnet har.

Vid planering, projektering och utförande av underhåll- eller investeringsprojekt i det statliga byggnadsminnet har uppdragstagaren ett stort ansvar att följa förordningen och skyddsbestämmelserna. Naturvårdsverket är ytterst ansvarig som förvaltande myndighet till det statliga byggnadsminnet. Om ett statligt byggnadsminne behöver ändras på ett sätt som avviker från skyddsbestämmelserna krävs tillstånd från Riksantikvarieämbetet.

Tillsyn av statliga byggnadsminnen

Riksantikvarieämbetet är tillsynsmyndighet för statliga byggnadsminnen. Tillsynen utförs för att säkerställa att den förvaltande myndigheten aktivt tillämpar och efterlever kraven i FSBM och de upprättade skyddsbestämmelserna. Vid en tillsyn deltar Riksantikvarieämbetet, uppdragstagarens utsedda förvaltare och representant från Naturvårdsverket. Efter utförd tillsyn delges Naturvårdsverket ett tillsynsprotokoll innehållande eventuella anmärkningar från RAÄ.

Mer information

Naturvårdsverkets uppdrag

I Naturvårdsverket uppdrag ingår att för statens räkning förvalta fastigheter för naturvårdsändamål. Naturvårdsverket är idag en av Sveriges största markägare med en total yta av omkring 2 miljoner hektar mark. Marken består i huvudsak av våra skyddade områden i form av naturreservat och nationalparker. Till marken hör en mängd olika typer av byggnader som brukas eller upplåts till andra.

Bakgrund

Handledningen beskriver kortfattat det regelverk som gäller för fastighetsförvaltande myndigheter under regeringen. Enligt förordning (1993:527) om förvaltning av statliga fastigheter med mera avses med fastighetsförvaltning ansvar för förvärv, upplåtelse, drift och underhåll samt avyttring av fast egendom.

Handledningen innehåller även instruktioner och rekommendationer för uppdragstagarna. Syftet med vägledningen är att stödja och effektivisera förvaltningen av Naturvårdsverkets fastigheter.

Den ersätter tidigare Vägledning för förvaltning av Naturvårdsverkets fastigheter, rapport 5090, januari 2008.

Vägledning för förvaltning av Naturvårdsverkets fastigheter [2008]

Handledningen på webben publicerades i april 2019.