Vägledning

Förvaltning av fastigheter

Servitut, ledningsrätter

Granskad: ‎den ‎9‎ ‎september‎ ‎2024

Vägledning och information om servitut, ledningsrätter mm på Naturvårdsverkets fastigheter.

Sidan vänder sig till

Vägledningarna riktar sig till uppdragstagarna som utför viss förvaltning av Naturvårdsverkets fastigheter – Laponiatjuottjudus, länsstyrelserna och Stiftelsen Tyrestaskogen.

Om vägledningen

Naturvårdsverkets vägledning, stöd och instruktioner:
- Servitut och ledningsrätter upplåts av Naturvårdsverket.

Det är vanligt att ledningsdragande verk och bolag vill anlägga, bibehålla och underhålla ledningar, master och teknikbodar av olika slag på Naturvårdsverkets mark.

Upplåtelserna kan ske i flera olika former; som nyttjanderätt, markupplåtelseavtal, överenskommelser om ledningsrätt, servitut mm. Upplåtelse av dessa rättigheter, som ofta är av servitutskaraktär, handläggs av Naturvårdsverket.

Kring dessa upplåtelser kan en mängd olika fastighetsförvaltningsfrågor och behov av tillfälliga upplåtelser uppstå. Exempelvis behovet av att bruka Naturvårdsverkets mark utanför upplåten rättighet. Det kan också vara fråga om röjning av en ledningsgata eller överenskommelser om hur en nedmontering av en ledning ska genomföras. Dessa frågor handläggs av uppdragstagarna.

Då den största andelen av Naturvårdsverkets fastighetsinnehav består av skyddad natur utreder Naturvårdsverket om föreskrifter för det skyddade området medför att Länsstyrelsen först måste pröva fråga om tillstånd eller dispens. Detta sker innan avtal kan tecknas.

Oavsett om det rör sig om upplåtelser inom eller utom ett skyddat område ska Naturvårdsverket samråda med uppdragstagarna innan upplåtelse sker.

Mer information

Naturvårdsverkets uppdrag

I Naturvårdsverket uppdrag ingår att för statens räkning förvalta fastigheter för naturvårdsändamål. Naturvårdsverket är idag en av Sveriges största markägare med en total yta av omkring 2 miljoner hektar mark. Marken består i huvudsak av våra skyddade områden i form av naturreservat och nationalparker. Till marken hör en mängd olika typer av byggnader som brukas eller upplåts till andra.

Bakgrund

Handledningen beskriver kortfattat det regelverk som gäller för fastighetsförvaltande myndigheter under regeringen. Enligt förordning (1993:527) om förvaltning av statliga fastigheter med mera avses med fastighetsförvaltning ansvar för förvärv, upplåtelse, drift och underhåll samt avyttring av fast egendom.

Handledningen innehåller även instruktioner och rekommendationer för uppdragstagarna. Syftet med vägledningen är att stödja och effektivisera förvaltningen av Naturvårdsverkets fastigheter.

Den ersätter tidigare Vägledning för förvaltning av Naturvårdsverkets fastigheter, rapport 5090, januari 2008.

Vägledning för förvaltning av Naturvårdsverkets fastigheter [2008]

Handledningen på webben publicerades i april 2019.