Förvaltning av fastigheter
Miljöledning
Vägledning och information om miljöledningsarbetet vid förvaltning av Naturvårdsverkets fastigheter.
Sidan vänder sig till
Vägledningarna riktar sig till uppdragstagarna som utför viss förvaltning av Naturvårdsverkets fastigheter – Laponiatjuottjudus, länsstyrelserna och Stiftelsen Tyrestaskogen.
Lagstiftning
Förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter (miljöledningsförordningen)
Plan- och byggförordningen (SFS 2011:338)
Plan- och bygglagen (SFS 2010:900)
Boverkets byggregler
Handbok för energihushållning enligt Boverkets byggregler – utgåva 2
Förordningen (2014:480) om myndigheters inköp av energieffektiva varor, tjänster eller byggnader
Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/18/EG av den 31 mars 2004
Om miljöledning
Miljöbalkens allmänna hänsynsregler ger de yttre ramarna för fastighetsförvaltningen. Förvaltningen ska bedrivas så att långsiktigt god hushållning tryggas och kretslopp uppnås i fråga om återanvändning och återvinning liksom annan hushållning med material, råvaror och energi. Det innebär att krav på lägsta möjliga miljöpåverkan bör ställas i verksamhetens alla led, i samband med upplåtelser, köp av varor och tjänster, avfallshantering, transporter, nyttjande av motordrivna fordon, båtar och flygfarkoster, drift, underhåll och investeringar i byggnader och anläggningar.
Naturvårdsverket är en av de myndigheter som omfattas av kraven i förordning SFS 2009:907 om miljöledning i statliga myndigheter. Enligt förordningen ska alla myndigheter inom ramen för sitt ordinarie uppdrag ha ett miljöledningssystem som integrerar miljöhänsyn i myndighetens verksamhet på ett systematiskt sätt. Förordningen innebär bland annat att den miljöpåverkan som verksamhetens interna och externa verksamhet ger upphov till är utredd – dvs. i en miljöutredning. Naturvårdsverkets miljöutredning är en kartläggning av hur verksamheten avseende Naturvårdsverkets ägda fastigheter påverkar miljön.
Miljöutredningen behandlar markförvaltning, vattenförvaltning, förvaltning av befintliga byggnader samt nybyggnation. Utredningen inkluderar aspekter med positiva och negativa effekter. Syftet med miljöutredningen är att tydliggöra vad som behöver genomföras framöver för att uppnå målsättningen om ett miljöarbete som ständigt förbättras och som därmed leder till minskad negativ miljöpåverkan.
Baserat på resultatet av miljöutredningen ska mål inom relevanta områden formuleras. Miljöutredningen utgör underlag för verksamhetsplanering och den påföljande handlingsplanen med åtgärder för att nå miljömålen.
Uppdragstagarens roll i miljöledningsarbetet
Naturvårdsverkets vägledning, stöd och instruktioner: |
Uppdragstagaren har en viktig roll i genomförandet av miljöledningsarbetet, och arbetar operativt med att nå miljömålen genom olika åtgärder. Det kan exempelvis handla om att ansöka om medel, handla upp och genomföra förbättringar av avlopp eller energieffektiviseringsåtgärder.