Vägledning

Förvaltning av fastigheter

Förvärv av värdefull mark

Granskad: ‎den ‎18‎ ‎september‎ ‎2023

Vägledning och information om Naturvårdsverkets förvärv (köp, byte och överföring) av fastigheter.

Sidan vänder sig till

Vägledningarna riktar sig till uppdragstagarna som utför viss förvaltning av Naturvårdsverkets fastigheter – Laponiatjuottjudus, länsstyrelserna och Stiftelsen Tyrestaskogen.

Områden som kan bli aktuella för förvärv

Naturvårdsverket har i uppdrag att förvärva och förvalta värdefulla naturområden för statens räkning. Förvärv sker i huvudsak genom köp eller byte och är ett civilrättsligt avtal som framförallt regleras i jordabalken och avtalslagen. Det kan även bli aktuellt med överföring av mark mellan olika myndigheter.  

Grunden för områdesskyddet är miljöbalken, förordningen om områdesskydd, nationalparksförordningen samt riksdagens och regeringens beslut om miljöpolitiken. Områden som Naturvårdsverket förvärvar för naturvårdsändamål ska i huvudsak skyddas med stöd av miljöbalken. I viss mån sker även förvärv för att användas som bytesmark. 

Urval av värdefulla områden för naturvård och friluftsliv sker av länsstyrelserna eller kommunen, i samråd med Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket. Samrådet sker via Naturvårdsverkets databas VIC Natur, delsystem DOS. 

Urval och genomförande beskrivs i Naturvårdsverkets vägledning för planering av naturreservat samt i Nationalparksplan för Sverige. 

Planering av naturreservat – Vägledning för beskrivning, indelning och avgränsning

Nationalparksplan för Sverige - långsiktig plan

Process att bilda naturreservat

Genomförande av förvärv

 

Naturvårdsverkets vägledning, stöd och instruktioner: 
- Beslut om köp, byte eller överenskommelse om fastighetsreglering av fast egendom fattas av Naturvårdsverket genom undertecknande av avtal.

Förvärv kan ske genom köp, byte eller överenskommelse om fastighetsreglering av fast egendom eller genom överenskommelse om överföring av förvaltningsansvaret för fast egendom från andra statliga myndigheter.

Ersättningsmark

 

Naturvårdsverkets vägledning, stöd och instruktioner: 
- Ersättningsmark ska i första hand erbjudas fastighetsägare som bedriver rörelse med anknytning till skogsbruk och får sin huvudsakliga försörjning av denna.

- Med anledning av de merkostnader som uppkommer för värdering, förhandling och fastighetsbildning inför markbyte bör erbjudande om ersättningsmark endast ske om det ekonomiska värdet av det skyddsvärda området är väsentligt.

Naturvårdsverket har ingen formell skyldighet att erbjuda mark som ersättning för den mark vi förvärvar för naturvårdsändamål. Fråga om ersättningsmark kan väckas av båda parter. 

Tvångsvis ianspråktagande av fast egendom

Fastighet, som tillhör annan än staten, får genom expropriation tas i anspråk med äganderätt, nyttjanderätt eller servitutsrätt. I expropriationslagen (1972:719) anges de ändamål för vilka expropriation får ske. Oftast är det kommun och stat som kan begära expropriation för allmänna ändamål. 

Mer information

Naturvårdsverkets uppdrag

I Naturvårdsverket uppdrag ingår att för statens räkning förvalta fastigheter för naturvårdsändamål. Naturvårdsverket är idag en av Sveriges största markägare med en total yta av omkring 2 miljoner hektar mark. Marken består i huvudsak av våra skyddade områden i form av naturreservat och nationalparker. Till marken hör en mängd olika typer av byggnader som brukas eller upplåts till andra.

Bakgrund

Handledningen beskriver kortfattat det regelverk som gäller för fastighetsförvaltande myndigheter under regeringen. Enligt förordning (1993:527) om förvaltning av statliga fastigheter med mera avses med fastighetsförvaltning ansvar för förvärv, upplåtelse, drift och underhåll samt avyttring av fast egendom.

Handledningen innehåller även instruktioner och rekommendationer för uppdragstagarna. Syftet med vägledningen är att stödja och effektivisera förvaltningen av Naturvårdsverkets fastigheter.

Den ersätter tidigare Vägledning för förvaltning av Naturvårdsverkets fastigheter, rapport 5090, januari 2008.

Vägledning för förvaltning av Naturvårdsverkets fastigheter [2008]

Handledningen på webben publicerades i april 2019.