Vägledning

Förvaltning av fastigheter

Förvaltning och investering

Granskad: ‎den ‎9‎ ‎september‎ ‎2024

Vägledning och stöd om förvaltningsplan, plan för drift och underhåll, samt investeringar i Naturvårdsverkets byggnader och anläggningar.

Sidan vänder sig till

Vägledningarna riktar sig till uppdragstagarna som utför viss förvaltning av Naturvårdsverkets fastigheter – Laponiatjuottjudus, länsstyrelserna och Stiftelsen Tyrestaskogen.

Byggnads- och anläggningsinvesteringar

Vägledning och stöd vid investeringar i Naturvårdsverkets byggnader och anläggningar.

Arkitektur och gestaltad livsmiljö

Gestaltad livsmiljö är ett politikområde och ett synsätt där Riksdagen år 2018 tog fram följande mål.

 ”Arkitektur, form och design ska bidra till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle med omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer, där alla ges goda förutsättningar att påverka utvecklingen av den gemensamma miljön.”

Gestaltad livsmiljö som begrepp omfattar arkitektur, form, design, konst och kulturarv. Regeringens målsättning är ett samhällsbygge som sätter människan i fokus, där fler ska få bo och leva i inkluderande, väl gestaltade och långsiktigt hållbara miljöer. I planerings- och byggprocessen är arkitektur det övergripande verktyget, där stadsbyggnad, landskapsarkitektur, husbyggnad och inredningsarkitektur ingår.

Naturvårdsverkets vägledning, stöd och instruktioner:

  • Uppdragstagare ska i planering och projektering av nyanläggningar/investeringar ta hänsyn till den gestaltade livsmiljön och eftersträva byggda miljöer som har omsorgsfull arkitektur, konst och design och som främjar tillgänglighet och ökar möjligheten för delaktighet för alla. 

 Naturvårdsverket var en av det statliga myndigheterna som tillsammans med Boverket fick i regeringsuppdrag år 2021 att utreda och rapportera om hur staten arbetar som förebild i arbetet med hållbara gestaltade livsmiljöer. För mer information och rapporten: 

Staten som förebild i arbetet med hållbara gestaltade livsmiljöer (boverket.se)

 

Förvaltningsplan

 

Naturvårdsverkets vägledning, stöd och instruktioner: 
- Förvaltningsplanen upprättas av uppdragstagaren

Förvaltningsplanen bör bestå av:
- Övergripande information och mål för hela förvaltningsområdets fastighetsbestånd.
- Information på fastighetsnivå om vad som ingår på fastigheten i form av byggnader- och anläggningar.
- Information på byggnads- och anläggningsnivå.
- Förvaltningsplanen bör erbjuda en sammantagen informationsbild och kunna länka till driftplan, underhållsplan och annan dokumentation som kan vara av vikt för förvaltningsområdet som kartor, ritningar och fotografier.

Varje fastighetsförvaltande myndighet ska upprätta och ajourhålla en förvaltningsplan, för drift och underhåll av de fastigheter som ingår i förvaltningsuppdraget.

Förvaltningsplanen ska ge både övergripande information på förvaltningsområdesnivå samt mera detaljerad information på fastighetsnivå och byggnads-/anläggningsnivå. Dess syfte är att underlätta förvaltningsuppdraget

På den övergripande förvaltningsområdesnivån är det bra att ha med till exempel:

  • organisation,
  • gemensamma driftavtal och skötselavtal,
  • aktuella hyresavtal,
  • sammanställning av underhållsbehov och bedömning av risker för felavhjälpande underhåll (akuta underhållsåtgärder)
  • sammanställning av driftekonomi (med driftskostnader och intäkter för hela förvaltningsområdet)
  • övergripande fastighetsförvaltningsmål som är gemensamma för hela förvaltningsområdet tex, gällande energiförbrukning.

På fastighetsnivå är det bra att ha med till exempel:

  • fastighetsbeteckning och fastighetsadress
  • en sammanställning av fastighetens byggnader och anläggningar.

På fastighetsnivå är det även bra att ha med sådan information som är specifik för just den fastigheten. Exempel på det är gemensamma tekniska installationer eller andra gemensamma funktioner som är viktiga utifrån fastighetsförvaltningsperspektiv. 

På byggnads-/anläggningsnivå är det bra att ha med byggnads- och anläggningsinformation som till exempel:

  • byggnadsnummer/byggnadsbenämning,
  • area,
  • byggnadsår och ombyggnadsår,
  • tekniska installationer och tekniska beskrivningar (el värme och ventilationssystem),
  • byggnadens användningsområde,
  • energistatus utifrån energideklaration
  • samt att länka till underhållsplan och driftplan för respektive byggnad och anläggning.

På byggnads och anläggningsnivå kan det även vara bra att kunna länka till ritningar, fotografier och annan dokumentation som kan finnas.  

Drift- och underhållsplan

 

Naturvårdsverkets vägledning, stöd och instruktioner: 
Drift- och underhållsplanen upprättas av uppdragstagaren.

Förvaltningsplanen bör sammankopplas med Drift- och Underhållsplan. Detta för att få en fullständig överblick som inkluderar nuläge, status och kommande underhålls- och driftbehov. Drift- och underhållsplan ska underlätta förvaltningsuppdraget och ska uppdateras löpande.

Underhållsplanen omfattar planerat underhåll (riktade insatser). Underhållsåtgärder ska planeras in och utföras så att Naturvårdsverkets byggnader och anläggningars värden tryggas både genom funktion och ekonomi. Underhållsåtgärderna ska även planeras utifrån den underhållsintervall livslängd som respektive byggnadsmaterial/byggnadsdel har. En bedömning eller underhållsbesiktning av byggnaden, anläggningen och anordningen ska ligga till grund för planeringen av underhållsåtgärderna. Byggnader och anläggningar med ett högre anskaffningsvärde än 250 000 kr och som kräver regelbundet underhåll bör besiktigas av sakkunnig besiktningsman. För kartläggning av framtida underhållsbehov och för att budgetera underhållskostnader som ingår i underhållsplanen.

Driftplan omfattar fastighetstillsyn och fastighetsskötsel. Till grund för utformning av driftplan ska besiktningar av tekniska installationer som el, värme och ventilationssystem men även av hissar, eldstäder, bryggor m.m. ligga till grund. Intervall av fastighetstillsyn och skötsel ska anges i driftplanen samt uppföljning av driftmedia dvs. förbrukning av el, värme och vatten. Driftavtal ska ingå likväl andra besiktningar som OVK (obligatorisk ventilationskontroll) m.m. 

Mer information

Naturvårdsverkets uppdrag

I Naturvårdsverket uppdrag ingår att för statens räkning förvalta fastigheter för naturvårdsändamål. Naturvårdsverket är idag en av Sveriges största markägare med en total yta av omkring 2 miljoner hektar mark. Marken består i huvudsak av våra skyddade områden i form av naturreservat och nationalparker. Till marken hör en mängd olika typer av byggnader som brukas eller upplåts till andra.

Bakgrund

Handledningen beskriver kortfattat det regelverk som gäller för fastighetsförvaltande myndigheter under regeringen. Enligt förordning (1993:527) om förvaltning av statliga fastigheter med mera avses med fastighetsförvaltning ansvar för förvärv, upplåtelse, drift och underhåll samt avyttring av fast egendom.

Handledningen innehåller även instruktioner och rekommendationer för uppdragstagarna. Syftet med vägledningen är att stödja och effektivisera förvaltningen av Naturvårdsverkets fastigheter.

Den ersätter tidigare Vägledning för förvaltning av Naturvårdsverkets fastigheter, rapport 5090, januari 2008.

Vägledning för förvaltning av Naturvårdsverkets fastigheter [2008]

Handledningen på webben publicerades i april 2019.