Vägledning

Förvaltning av fastigheter

Fastighetstaxering, skatter

Granskad: ‎den ‎5‎ ‎september‎ ‎2023

Information om fastighetstaxering och skatter vid förvaltning Naturvårdsverkets fastigheter.

Sidan vänder sig till

Vägledningarna riktar sig till uppdragstagarna som utför viss förvaltning av Naturvårdsverkets fastigheter – Laponiatjuottjudus, länsstyrelserna och Stiftelsen Tyrestaskogen.

Fastighetstaxering

Naturvårdsverket berörs av allmän, förenklad och särskild fastighetstaxering på samma sätt som andra fastighetsägare. Naturvårdsverket svarar för att fastighetsdeklarationer fylls i, undertecknas och skickas till Skatteverket. Det kan dock förekomma att uppdragstagaren får lämna deklarationsunderlag till Naturvårdsverket. Naturvårdsverket sköter inbetalning av fastighetsskatt.

Mervärdesskatt

Skyldighet att betala mervärdesskatt (moms) regleras i lagen (1994:200) om mervärdesskatt, (ML). Skattskyldigheten har fr.o.m. den 1 januari 1991 utökats till att i princip omfatta all omsättning av varor och tjänster.

Ingående moms uppkommer i samband med köp av skattepliktig vara eller tjänst. Utgående moms uppkommer i samband med tillhandahållande av skattepliktig vara eller tjänst mot vederlag.

Undantag från skattskyldigheten gäller för de varor och tjänster som särskilt anges i ML.

Momsbroschyren SKV 552 (Skatteverket)

Moms inom Naturvårdsverkets fastighetsförvaltning

Statliga myndigheter har inte avdragsrätt för ingående moms. Därför kompenseras myndigheten för erlagd ingående moms genom ett internt redovisningsförfarande inom staten. Ingående moms ska därför redovisas (konteras) separat och inte belasta sakanslaget. Inom Naturvårdsverket avräknas ingående moms mot inkomsttiteln för moms. Vid omsättning mellan statliga myndigheter gäller inte skatteplikt enligt lagen (1994:200) om mervärdesskatt (ML).

Omsättning innebär i huvudsak att varan levereras i samband med försäljning eller att tjänst utförs eller förmedlas (tillhandahålls) mot vederlag. Förskotts- eller a contobetalning för beställd vara räknas som omsättning. Skatten utgår för närvarande med 25 % av beskattningsvärdet (priset exklusive moms) med vissa undantag.

Ingående moms uppkommer i fastighetsförvaltningen främst i samband med köp av varor och tjänster för utförande av byggnads- eller anläggningsåtgärder. Från den 1 juli 2007 gäller särskilda regler om omvänd skattskyldighet till mervärdesskatt vid inköp av byggtjänster, se avsnitt

Omvänd skattskyldighet inom byggsektorn (Skatteverket)

Delägare i samfälligheter för vattenreglering, väghållning eller liknande ändamål får dra av sin andel av ingående moms i samband med t.ex. vägunderhåll. Sådan moms som belöper på Naturvårdsverkets fastighet ska konteras separat och inte belasta sakanslaget.

Utgående moms uppkommer främst i samband med upplåtelse av nyttjanderätt och försäljning av skogsråvaror.

För bland andra följande upplåtelser tillkommer enligt 3kap. ML lagstadgad moms på upplåtelseavgiften:

  • Jordbruksarrende
  • Jakt
  • Fiske
  • Bete
  • Avverkningsrätt
  • Upplåtelse av byggnad eller mark för djur
  • Rätt att ta jord, sten eller andra naturprodukter på fastigheten.
  • Upplåtelse av lokaler och andra platser för parkering, inklusive förtöjning och ankring, av transportmedel.
  • Upplåtelse till en mobiloperatör av plats för utrustning på en mast eller liknande konstruktion och tillhörande utrymme för teknisk utrustning som omfattas av upplåtelsen

Upplåtelse inklusive överlåtelse av arrende m.m. som inte omfattas av moms är bl.a. följande:

  • Upplåtelse av hyra (bostad och lokal) inkl. korttidsupplåtelse
  • Andra nyttjanderätter till fastigheter än ovan uppräknade
  • Bostadsarrende
  • Anläggningsarrende, med vissa undantag.
  • Lägenhetsarrende, med vissa undantag
  • Upplåtelse av servitut
  • Upplåtelse av mark för ledningar av olika slag.
  • Försäljning av fastigheter omfattas inte av moms.

Mer information

Naturvårdsverkets uppdrag

I Naturvårdsverket uppdrag ingår att för statens räkning förvalta fastigheter för naturvårdsändamål. Naturvårdsverket är idag en av Sveriges största markägare med en total yta av omkring 2 miljoner hektar mark. Marken består i huvudsak av våra skyddade områden i form av naturreservat och nationalparker. Till marken hör en mängd olika typer av byggnader som brukas eller upplåts till andra.

Bakgrund

Handledningen beskriver kortfattat det regelverk som gäller för fastighetsförvaltande myndigheter under regeringen. Enligt förordning (1993:527) om förvaltning av statliga fastigheter med mera avses med fastighetsförvaltning ansvar för förvärv, upplåtelse, drift och underhåll samt avyttring av fast egendom.

Handledningen innehåller även instruktioner och rekommendationer för uppdragstagarna. Syftet med vägledningen är att stödja och effektivisera förvaltningen av Naturvårdsverkets fastigheter.

Den ersätter tidigare Vägledning för förvaltning av Naturvårdsverkets fastigheter, rapport 5090, januari 2008.

Vägledning för förvaltning av Naturvårdsverkets fastigheter [2008]

Handledningen på webben publicerades i april 2019.