Förvaltning av fastigheter
Avyttringar
Vägledning och information om avyttringar (försäljning, byte, överföring eller avveckling) av Naturvårdsverkets fastigheter.
Sidan vänder sig till
Vägledningarna riktar sig till uppdragstagarna som utför viss förvaltning av Naturvårdsverkets fastigheter – Laponiatjuottjudus, länsstyrelserna och Stiftelsen Tyrestaskogen.
Om vägledningen
Naturvårdsverkets vägledning, stöd och instruktioner |
I Naturvårdsverkets uppdrag ingår att för statens räkning förvalta fastigheter för naturvårdsändamål. I fastighetsinnehavet finns även byggnader och mark som, om de inte behövs inom ramen för områdesskyddsarbetet, kan vara aktuella för avyttring. Med avyttring avses de sätt som Naturvårdsverket avvecklar sitt ägande, det vill säga genom försäljning, byte, överföring till annan myndighet eller, om det rör sig om en byggnad, rivning.
Avyttringar initieras antingen av Naturvårdsverket eller genom länsstyrelsen som uppdragstagare för viss fastighetsförvaltning. En avyttring kan även initieras till följd av att en extern aktör anmäler intresse att förvärva Naturvårdsverkets fastighet.
Som en del av Naturvårdsverkets uppdrag att förvalta fastigheter ingår att ha en plan för vilka fastigheter som kan vara aktuella för avyttring, en avyttringsplan.
Mer information
Bakgrund
Naturvårdsverkets uppdrag
I Naturvårdsverket uppdrag ingår att för statens räkning förvalta fastigheter för naturvårdsändamål. Naturvårdsverket är idag en av Sveriges största markägare med en total yta av omkring 2 miljoner hektar mark. Marken består i huvudsak av våra skyddade områden i form av naturreservat och nationalparker. Till marken hör en mängd olika typer av byggnader som brukas eller upplåts till andra.
Bakgrund
Handledningen beskriver kortfattat det regelverk som gäller för fastighetsförvaltande myndigheter under regeringen. Enligt förordning (1993:527) om förvaltning av statliga fastigheter med mera avses med fastighetsförvaltning ansvar för förvärv, upplåtelse, drift och underhåll samt avyttring av fast egendom.
Handledningen innehåller även instruktioner och rekommendationer för uppdragstagarna. Syftet med vägledningen är att stödja och effektivisera förvaltningen av Naturvårdsverkets fastigheter.
Den ersätter tidigare Vägledning för förvaltning av Naturvårdsverkets fastigheter, rapport 5090, januari 2008.
Vägledning för förvaltning av Naturvårdsverkets fastigheter [2008]
Handledningen på webben publicerades i april 2019.