Frågor och svar om engångsplastprodukter som ska ingå i rapporteringen

Granskad: ‎den ‎14‎ ‎juni‎ ‎2024

På den här sidan hittar du stöd och information om engångsplastförpackningar som ska rapporteras.

Informationen nedan baseras på de bestämmelser som finns i förordning (2022:1274) om producentansvar för förpackningar, förordning (2021:996) om engångsprodukter samt Direktiv (EU) 2019/904 om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön. Därtill är även informationen i linje med Kommissionens vägledning om engångsplastprodukter, vilken tagits fram för att ge vägledning om tolkningen och genomförandet av direktivet. 

Förordning (2022:1274) om producentansvar för förpackningar

Förordning (2021:996) om engångsprodukter

EU:s engångsplastdirektiv (EU) 2019/904

Kommissionens riktlinjer om plastprodukter för engångsbruk

Vill du läsa mer om hur EU-lagstiftning tillämpas?

Tillämpning av EU-lagstiftningen | Europeiska kommissionen (europa.eu)

 

De förpackningar som ska rapporteras är: 

a) matlådor som är engångsplastprodukter

b) muggar som är engångsplastprodukter

c) engångsplastlock till muggar 

d) flexibla omslag 

e) plastflaskor för dryck som rymmer mindre än 0,6 liter 

f) andra dryckesbehållare än plastflaskor som rymmer mindre än 0,6 liter

g) tunna plastbärkassar

h) tjocka plastbärkassar

Observera att du ska också ange vikten av den plast som använts i matlådor (a) och muggar (b). 

Av uppgifterna ska det framgå hur många av de tunna plastbärkassarna som utgör bärkassar vars vägg är tunnare än 15 mikrometer och behövs av hygienskäl, eller tillhandahålls som primära förpackningar för livsmedel som säljs i lösvikt.

Om du har tillhandahållit någon av dessa förpackningar på den svenska marknaden under föregående kalenderår ska du rapportera antalet som du har tillhandahållit och ange det för varje produktkategori. 

En engångsprodukt är en produkt som inte utformats, konstruerats eller släppts ut på den svenska marknaden för att under sin livscykel användas flera gånger genom att återanvändas för samma ändamål som den utformades för eller sändas tillbaka till en producent för att återfyllas. Det är en produkt som är tänkt att användas endast en gång, eller bara en kort tid, innan den är förbrukad och blir avfall. 

En engångsplastprodukt är en engångsprodukt som helt eller delvis består av plast. Det är en engångsprodukt oavsett mängden plastinnehåll och oavsett om den till största delen är gjord av plast eller till största delen gjord i ett annat material. 

Hur många portioner som en produkt är avsedd för avgör inte om det är en engångsprodukt eller inte. 

En matlåda är en engångsmatlåda om den är en engångsprodukt. Matlådor är förpackningar, med eller utan lock, som är formgjutna eller förblir mestadels oförändrade i formen efter att innehållet läggs till eller tas bort, samt används till snabbmat. Snabbmat är livsmedel som: 

  • är avsedda att ätas direkt på försäljningsstället eller tas med för att kort efter försäljningen ätas på annan plats,
  • är avsedd att ätas direkt ur förpackningen, och
  • är färdig att ätas utan någon ytterligare tillagning, uppvärmning eller annan beredning som utförs av konsumenten.

Till exempel kan matlådan användas för måltider med kall eller varm mat, smörgåsar, wraps och sallader. Även behållare som innehåller färska eller bearbetade livsmedel som inte kräver någon ytterligare beredning, såsom frukter, grönsaker och efterrätter omfattas av begreppet matlåda

En matlåda är en engångsplastprodukt om den är helt eller delvis gjord av plast. Även pappers- eller kartongbaserade matlådor som har ett plastfoder eller en plastbeläggning på ytan omfattas och ska rapporteras.

Matlådor som säljs tomma och inte ska fyllas vid försäljningsstället ska också rapporteras. Exempelvis sådana matlådor som säljs i flerpack i dagligvaruhandeln.

För mer information om andra krav på matlådor:

Erbjuda servering i återanvändbara muggar och matlådor

En mugg definieras som ett glas, en kopp eller en mugg, med eller utan lock, som är avsedd för kalla eller varma drycker som vanligtvis dricks direkt ur kärlet. En mugg är en engångsmugg om den är en engångsprodukt. 

En engångsmugg ska anses vara en förpackning även om den inte är avsedd att fyllas vid ett försäljningsställe.

En engångsmugg är en engångsplastprodukt om den helt eller delvis är gjord av plast. När till exempel pappers- eller kartongbaserade muggar har ett plastfoder eller en plastbeläggning på ytan omfattas de av kraven och ska rapporteras. 

Även engångsmuggar som inte är avsedda att fyllas vid ett försäljningsställe ska rapporteras. Exempel på sådana muggar är de som säljs i flerpack i dagligvaruhandeln.

När det gäller muggar finns riktlinjer för att avgöra om produkten i en behållare är ett livsmedel eller en dryck, se avsnittet ” Hur avgörs det om förpackningen innehåller dryck eller livsmedel?”. 

För mer information om andra krav på muggar:

Erbjuda servering i återanvändbara muggar och matlådor

Engångsplastlock är lock eller dricklock som är helt eller delvis gjorda av plast. Det är enbart engångsplastlock till muggar som ska rapporteras. De ska rapporteras oavsett om muggen de är avsedda för är en engångsplastprodukt eller av annan sort. 

Två typer av lock är: 

Lock: Inbegriper plastfilmer som förseglar dryckesbehållare och dryckesflaskor och muggar. Dessa kan skalas eller rivas av. När ett sådant lock har avlägsnats av en konsument vid den första öppningen kan det inte sättas tillbaka på behållaren. Lock kan också avse vissa korkar med större diameter eller icke-runda korkar. 

Dricklock: Engångsplastlock för muggar som används för att skydda vätskeinnehållet men vanligen utan att ge en fullständig försegling. De kan sättas tillbaka på muggen efter att de har avlägsnats utan att de förlorar sin förslutande funktion. 

Plastflaska är en flaska som är en förpackning och som huvudsakligen är tillverkad av plast. 

Observera att rapporteringen gäller antal plastflaskor för dryck som rymmer mindre än 0,6 liter. Exempel på plastflaskor är flaskor som innehåller drycker som läsk, drickyoghurt, juice, smoothies, vin och vatten. 

En dryckesbehållare är en plastflaska, en kompositförpackning eller ett annat kärl som är en engångsplastprodukt, rymmer högst tre liter, är avsedd för dryck och inte är en mugg. När till exempel pappers- eller kartongbaserade dryckesbehållare har ett plastfoder eller en plastbeläggning så är de delvis gjorda av plast och omfattas av definitionen.

Exempel på dryckesbehållare som ska rapporteras är behållare för drycker som läsk, mjölk, juice, smoothies, proteinshake och vin.

Observera att rapporteringen gäller antal dryckesbehållare som rymmer mindre än 0,6 liter.

Med dryck avses t.ex. läsk, öl, vin, vatten, juice, drickyoghurt eller mjölk. Matolja omfattas t.ex inte av uttrycket eftersom matolja inte är en dryck. Inte heller produkter som kräver spädning innan de konsumeras räknas som dryck.

Vid bedömning av livsmedel eller dryck kan sättet att konsumera produkten samt konsistensen gos produkten användas. En dryck konsumeras i vätskeform och kan konsumeras genom att den dricks. Den enhet i vilken mängden av livsmedlet eller drycken uttrycks i kan också påverka bedömningen, där drycker i allmänhet uttrycks i volym och livsmedel i vikt. Behållarens form och om det krävs bestick för att konsumera innehållet kan också ge en indikation på om det är en dryck eller ett livsmedel.

En förpackning som uppfyller nedanstående tre kriterier definieras som ett flexibelt omslag:

  1. Förpackningen är en engångsplastprodukt; läs mer under rubriken ”Vad menas med engångsplastprodukt?”
  2. Förpackningen är böjbar; förpackningen kan till exempel lätt böjas utan att brytas och lätt öppnas genom att det rivs, skärs, vrids eller dras isär
  3. Förpackningen används till ett livsmedel som är avsett att ätas direkt ur förpackningen utan ytterligare beredning. Med ytterligare beredning avses till exempel kokning, tillagning eller uppvärmning. Tvättning, skalning eller skärning av ett livsmedel anses inte vara ytterligare beredning.

Förpackningar som är flexibla omslag kan exempelvis innehålla färsk frukt och grönt, smörgåsar, glass, kakor, riskakor, nötter, snacks, torkad frukt, proteinbars, godis, choklad, chips och torkade charkuterier.