Stöd och information

Producentansvar för fiskeredskap

Fiskenät

Kommunens insamling av fiskeredskap

Granskad: ‎den ‎2‎ ‎juli‎ ‎2024

Producentansvar för fiskeredskap berör alla kommuner. Bland annat ska kommunen samla in fiskeredskap med plast som kommunalt avfall. Fiskeredskapsbranschen står för kostnaderna.

Huvudsyftet med producentansvaret är att minska nedskräpning, minska mängden avfall och se till att det avfall som ändå uppstår återvinns och används till nya produkter. 

Sidan vänder sig till 

Kommuner, kommunala avfallsbolag, kommunalförbund eller motsvarande. 

Bra att veta

I förordningen om producentansvar för fiskeredskap omfattas inte det avfall som utgörs av fiskeredskap och som förlorats till havs eller skräpats ned och därefter samlats in i projekt som finansieras av offentliga medel. Fiskeredskap som inte enkelt kan avlägsnas från elutrustning som omfattas av förordningen (2014:1075) om producentansvar för elutrustning omfattas inte heller.  

Aktuellt

Naturvårdsverket föreslår en föreskrift som bestämmer de avgifterna som producentansvarsorganisation/er ska betala till kommunerna för att täcka kommunernas kostnader. Föreskriften kommer gälla från 1 januari 2025. Arbetet sker i samråd med Avfall Sverige, SKR och kommunrepresentanter. 

Föreskriften är ute på remiss och sista datum för synpunkter är den 30 september 2024. 

Remiss: Föreskrifter om ersättning till kommuner för insamling av fiskeredskap som omfattas av producentansvaret

Från och med 1 januari 2025 ska avfall som utgörs av fiskeredskap samlas in separat på ett sätt som främjar återanvändning eller materialåtervinning. Sorterade fiskeredskap som är kommunalt avfall ska lämnas till en kommun.  

Från och med 1 januari 2025 ska en producentansvarsorganisation tillhandahålla en tjänst som innebär att avfall som utgörs av fiskeredskap hämtas om kommunen.

Från år 2026 ska kommuner varje år, senast den 31 mars, rapportera till Naturvårdsverket hur många fiskeredskap som samlats in. Det första kalenderåret som ska ingå i rapporteringen är 2025. 

Vad behöver kommuner göra?

Från och med 1 januari 2025 ska kommuner: 

  • erbjuda separat insamling av kommunalt avfall som består av fiskeredskap som innehåller plast
  • transportera bort avfall som består av fiskeredskap som innehåller plast från mottagningsanordningar i hamn
  • lämna över avfallet till en eller flera producentansvarsorganisationer
  • rapportera uppgifter till Naturvårdsverket varje år.  

Samla in fiskeredskap separat

Fiskeredskap med plast som blivit kommunalt avfall ska från 1 januari 2025 samlas in separat. Insamlingen ska göras på ett rimligt sätt för avfallsmängden och förordningens målsättning, vilket är att minst 20% av vad som sattes på marknaden föregående år ska samlas in från och med 2027.  

Insamlingen ska göras kostnadseffektiv samtidigt som det ska göras på ett sätt som möjliggör för en producentansvarsorganisation att återanvända och återvinna fiskeredskapen.  

Transportera från hamn

Kommuner ansvarar för att avfall transporteras bort från mottagningsanordningar i hamnar enligt förordningen (1980:789) om åtgärder mot förorening från fartyg.  I och med producentansvaret ska kommuner transportera bort det avfall som är fiskeredskap med plast som samlats in separat. Producentansvarsorganisation/er ska finansiera dessa transporter.  

Lämna över insamlat avfall till producentansvarsorganisation/er

Kommuner ska lämna över de uttjänta fiskeredskapen med plast till en producentansvarsorganisation för fiskeredskap. Det sker gratis. Det kan vara vid en av kommunens platser för hantering av avfall eller på en plats kommunen och en producentansvarsorganisation kommit överens om. 

En sådan tjänst ska tillhandahållas av en producentansvarsorganisation om kommunen samlat in avfall separat och transporterat bort avfall från fartyg och mottagningsanordningar i hamn. 

Avfall ska hämtas i den omfattning som är skäligt med hänsyn till mängden avfall som kommunen samlat in eller transporterat bort.  

Vid behov och om det finns flera producentansvarsorganisationen ska hämtningen samordnas av producentansvarsorganisationerna.   

Producenter ska tillhandahålla en producentansvarsorganisation. När en sådan anmäls till Naturvårdsverket uppdateras denna sida med information om det här. 

Rapportera årligen

Från 2026 ska kommunerna rapportera till Naturvårdsverket hur många fiskeredskap med plast som samlats in. Detta ska göras varje år, senast den 31 mars. Det första kalenderåret som ska ingå i rapporteringen är 2025.   

Kommunerna ska också uppge vilka kostnader som de har haft för insamlingen av fiskeredskap.  

Följande uppgifter ska lämnas: 

  1. vikten i kilogram på det avfall som består av fiskeredskap med plast som kommunen samlat in separat och transporterat bort under det närmast föregående kalenderåret
  2. kostnader som kommunen haft för detta. 

Naturvårdsverket tar fram ett rapporteringsverktyg och lägger upp det här inför första rapporteringen 2026. 

Vilka fiskeredskap samlas in och transporteras separat?

Kommunernas ansvar och rätt till ersättning begränsas till de fiskeredskap som innehåller plast och som ryms inom förordningens definition.  

Med fiskeredskap menas föremål eller redskap som innehåller plast och som 

  1. används inom fiske eller vattenbruk för att lokalisera, fånga eller föda upp biologiska resurser i hav (marina) eller sötvatten (limniska), eller 
  2. flyter på vattenytan och används för att dra till sig, fånga eller föda upp biologiska resurser i hav eller sötvatten. 

Biologiska resurser kan till exempel vara fisk, skaldjur och alger. 

Detta gäller oavsett hur mycket plast ett fiskeredskap innehåller. Färger, bläck och lim omfattas inte om det inte är en huvudsaklig strukturkomponent i slutprodukten.    

Fiskeredskap kan till exempel vara linor, jiggar, flottörer, konstgjorda beten, fiskespön och rullar. 

Fiskeredskap som inte berörs 

  • Fiskeredskap som innehåller elutrustning som inte enkelt kan avlägsnas berörs inte av producentansvar för fiskeredskap, men däremot av producentansvaret för elutrustning.  
  • Föremål eller redskap som inte har som primärt syfte att lokalisera biologiska resurser i vatten. Exempel på sådana produkter är flytvästar, vadarbyxor och båtar inklusive båtutrustning. 
  • Avfall som består av fiskeredskap som förlorats till havs eller samlats in i projekt som finansieras av offentliga medel.

Få ersättning av producentansvarsorganisation/er

Från 1 januari 2025 ska producentansvarsorganisation/er för fiskeredskap betala en avgift till kommunerna för att täcka kommunernas kostnader för: 

  1. transport av avfall som består av fiskeredskap, 
  2. separat insamling av avfall som består av fiskeredskap som är kommunalt avfall, 
  3. separat insamling av avfall som består av fiskeredskap från fartyg, en mottagningsanordning och 
  4. arbetet med att samla in och rapportera de uppgifter som ska lämnas.  

Insamling och transport ska ske på ett kostnadseffektivt sätt och underlätta för producentansvarsorganisationen att få till återanvändning och materialåtervinning. 

Kommunen bestämmer om kommunen själv eller en annan leverantör sköter insamling eller transport.  

Kommunen beslutar om den ersättning som ska betalas av producentansvarsorganisation för att täcka kostnaderna. Kommunen beslutar även om ersättningen betalas ut till kommunen eller direkt till en leverantör som sköter insamling eller transport. Kommunen  fakturerar producentansvarsorganisation direkt.  

Naturvårdsverket beslutar om storleken på avgiften. Avgiften ska täcka kommunernas kostnader för punkterna ovan och får inte vara högre. Om fler än en producentansvarsorganisation för fiskeredskap har anmälts ska Naturvårdsverket varje år fatta beslut om hur stor andel av kommunernas kostnader som varje producentansvarsorganisation ska betala. 

Definitioner

Med fiskeredskap menas föremål eller redskap som innehåller plast och som 

  1. används inom fiske eller vattenbruk för att lokalisera, fånga eller föda upp biologiska resurser i hav (marina) eller sötvatten (limniska), eller
  2. flyter på vattenytan och används för att dra till sig, fånga eller föda upp biologiska resurser i hav eller sötvatten

Biologiska resurser kan till exempel vara fisk, skaldjur och alger. 

Detta gäller oavsett hur mycket plast ett fiskeredskap innehåller. Färger, bläck och lim omfattas inte om det inte är en huvudsaklig strukturkomponent i slutproduktenFärg med plast i berörs inte av producentansvaret.    

Fiskeredskap kan till exempel vara linor, jiggar, flottörer, och konstgjorda beten, fiskespön och rullar. 

Fiskeredskap som inte omfattas

Fiskeredskap som innehåller elutrustning som inte enkelt kan avlägsnas berörs inte av producentansvar för fiskeredskap, men däremot av producentansvaret för elutrustning. Uttjänta fiskeredskap som innehåller plast och som har elutrustning som kan avlägsnas ska separeras och avfallsorteras separat som elutrustning och fiskeredskap. 

Föremål eller redskap som inte har som primärt syfte att lokalisera biologiska resurser i vatten. Exempel på sådana produkter är flytvästar, vadarbyxor och båtar inklusive båtutrustning. 

Avfall som består av fiskeredskap som förlorats till havs eller samlats in i projekt som finansieras av offentliga medel. 

En producent av fiskeredskap som innehåller plast definieras som den som yrkesmässigt: 

  1.  för in fiskeredskap till Sverige,
  2.  tillverkar fiskeredskap i Sverige, eller
  3. från ett annat land än Sverige säljer fiskeredskap till en slutlig användare i Sverige.

Definitionen av producentansvarsorganisation enligt miljöbalken är ”en juridisk person som förebygger eller hanterar avfall från producenters produkter”. 

Har du frågor eller förslag på tillägg?

Har du frågor om producentansvaret eller behöver något i texten förtydligas? Vi tar tacksamt emot dina inspel och synpunkter som hjälper oss att förbättra vårt stöd. Kontakta kundtjänst om du har förslag på tillägg eller frågor.

Kontakta kundtjänst

Relaterad vägledning

    Varför finns producentansvaret?

    Producentansvaret ska få företag att ta fram produkter som är resurssnåla, lätta att återanvända och återvinna samt fria från miljöfarliga ämnen. På så sätt ska Sverige och andra EU-länder få mindre avfallsmängder, renare avfall och mindre nedskräpning.

    Varför finns producentansvaret?