Stöd och information

Producentansvar för bilar

Bilar i trafikmiljö
Granskad: ‎den ‎2‎ ‎april‎ ‎2024

Här hittar du stöd som hjälper dig att avgöra om du omfattas av producentansvar för bilar och hur du som producent uppfyller kraven i den nya förordningen om producentansvar för bilar.

Syftet med producentansvaret är att bilar ska utformas och framställas på ett sådant sätt att uppkomsten av avfall förebyggs. För det avfall som ändå uppkommer ska det finnas mottagningssystem för uttjänta bilar där de samlas in och hanteras på det sätt som ger bäst resultat för människors hälsa och miljön. Genom producentansvar bidrar producenter till en hållbar utveckling och en cirkulär ekonomi.  

Sidan vänder sig till

Verksamheter som yrkesmässigt tillverkar bilar, för in bilar till Sverige eller från ett annat land säljer bilar till Sverige.  

Bra att veta

Naturvårdsverket har i och med den nya förordningen (2023:132) om producentansvar för bilar tydliggjort att även husbilar omfattas av definitionen av ”bil”.

Aktuellt

2024 är första året bilproducenter rapporterar enligt den nya förordningen (2023:132) om producentansvar för bilar.  

Rapporteringsperioden för 2024 är senarelagd. Det innebär att du som producent ska rapportera uppgifter till Naturvårdsverket senast den 31 maj. E-tjänsten för rapportering öppnar 2 april.

Förordningen innehåller nya bestämmelser som innebär förändringar för både nya och befintliga aktörer inom producentansvaret.  De huvudsakliga nyheterna i förordningen är:  

Anmälan för producenter

Bilproducenter ska anmäla sitt producentansvar till Naturvårdsverket. Utländska producenter får utse ett producentombud. Anmälan görs i Naturvårdsverkets e-tjänst för anmälan av producent.

Förtydligad definition av producent

Med den nya förordningen omfattas även verksamheter som från ett annat land yrkesmässigt säljer bilar till användare i Sverige. 

Producentombud för verksamheter utanför Sverige 

Producenter som inte är etablerade i Sverige får utse ett producentombud som är etablerat i Sverige.

Producenter har ansvar att rapportera

En producent ska varje år rapportera till Naturvårdsverket. Uppgifter ska lämnas om hur producenten uppfyllt sina skyldigheter enligt förordningen samt om återvinning och återanvändning av uttjänta bilar och bildelar. Rapporteringen ska göras i Naturvårdsverkets e-tjänst för rapportering och ska göras första gången senast 31 maj 2024 för uppgifter gällande 2023.

Avgift

Regeringen har beslutat om att en producent ska betala en årlig avgift om 10 000 kronor till Naturvårdsverket för tillsynsverksamhet. 

Sanktioner

En miljösanktionsavgift är en administrativ avgift som tas ut av en tillsynsmyndighet när en verksamhetsutövare inte har följt vissa regler i lagstiftningen. För försening med att göra en anmälan till Naturvårdsverket ska en miljösanktionsavgift betalas med 10 000 kronor. För försening med att lämna in den årliga rapporten ska en miljösanktionsavgift betalas med 20 000 kronor.   

Tillsyn

Ett tydligare utpekat tillsynsansvar införs i den nya förordningen för att ge Naturvårdsverket möjlighet att utöva tillsyn.   

Kommunerna ansvarar sedan tidigare för den lokala tillsynen inom producentansvaret. Det innebär att de bland annat har tillsyn över att insamling och hantering av uttjänta bilar fungerar lokalt. 

Anmäla sitt ansvar

För att veta vilka producenter som tillhandahåller bilar på den svenska marknaden är alla producenter av bilar skyldiga att anmäla sitt producentansvar till Naturvårdsverket.  

Anmälan ska göras innan bilar släpps ut på den svenska marknaden.

Uppgifter som ska ingå i anmälan

  1. Producentens namn och kontaktuppgifter.
  2. Person- eller organisationsnummer eller, om sådant inte finns, producentens skatteregistreringsnummer.
  3. Uppgift om varumärke på de bilar som producenten avser att tillhandahålla på den svenska marknaden.
  4. Uppgift om hur producenten avser att uppfylla skyldigheten att tillhandahålla ett sådant mottagningssystem som avses i 16 §. 

Det är producentens ansvar att de inlämnade uppgifterna hålls uppdaterade.  

Var anmäler jag producentansvaret?

Anmälan lämnas i Naturvårdsverkets e-tjänst för producentansvar.

Om du anser att du inte längre är producent behöver du göra en avanmälan hos Naturvårdsverket. Du kan behöva rapportera och betala tillsynsavgift innan en avanmälan kan genomföras, beroende på när din verksamhet som producent upphörde.

Om du i framtiden omfattas av producentansvar anmäler du dig som producent på nytt.

Om du varit verksam under föregående samt innevarande år behöver du rapportera för båda verksamhetsåren innan du kan avanmälas. Mejla uppgifter om avanmälan till kundtjänst:
kundtjanst@naturvardsverket.se

Företag som inte varit verksamma under innevarande år 
  • Har verksamhet bedrivits under föregående år behöver ni rapportera.
  • Lämna följande uppgifter till Naturvårdsverket vid avanmälan: företagsnamn, organisationsnummer, anledningen till att ni ska avanmälas, datum då verksamheten som producent upphörde, datum för när ni gjorde er rapportering för föregående år samt dokumentation som styrker att ni rapporterat.
Företag som varit verksamma under innevarande år
  • Har verksamhet bedrivits under innevarande år behöver ni rapportera för innevarande år. Rapporteringen görs via vår e-tjänst. 
  • Har verksamhet bedrivits under innevarande år behöver tillsynsavgift betalas. Detta schemaläggs automatiskt och skickas ut löpande under året.
  • Efter att rapporteringen är gjord och tillsynsavgift är betald inkom med avanmälan till Naturvårdsverket med följande uppgifter: företagsnamn, organisationsnummer, anledningen till att ni ska avanmälas, datum då verksamheten som producent upphörde, datum för när ni gjorde er rapportering för innevarande år samt dokumentation som styrker att ni rapporterat.

Rapportera uppgifter till Naturvårdsverket

Rapporteringen ska innehålla information om på vilket sätt producenten har uppfyllt sina skyldigheter enligt förordningen och en sammanställning av de uppgifter som producenten har fått från auktoriserade bilskrotare enligt bilskrotningsförordningen (2007:186). Naturvårdsverket behöver uppgifterna för att kunna kontrollera att återvinnings- och återanvändningsmålen nås men även för att Sverige ska kunna leva upp till EU-kommissionens krav om rapportering.  

En auktoriserad bilskrotare ska senast 28 februari varje år lämna uppgifter till berörda bilproducenter och även tillsynsmyndigheten för bilskrotningsverksamheten. De uppgifter som ska lämnas är:  

  • sammanlagda mängder av de ämnen, vätskor och komponenter som hanterats enligt bilskrotningsförordningen, och
  • de uppgifter i övrigt som producenterna behöver för att fullgöra redovisningsskyldigheten i förordningen om producentansvar för bilar. 

Mer information om kraven på auktoriserade bilskrotare finns här.

Datum för producenternas rapportering

Från 2024 ska producenter rapportera uppgifter till Naturvårdsverket. Rapporteringen ska vanligtvis göras varje år senast den 31 mars. Observera att rapporteringsperioden för 2024 är senarelagd. Det innebär att du som producent ska rapportera uppgifter till Naturvårdsverket senast den 31 maj 2024. E-tjänsten för rapportering öppnar 2 april.

Som producent ska du varje år rapportera hur verksamheten lever upp till sina skyldigheter. Information om respektive rapporteringskrav finns på den här sidan och i relevant lagstiftning. 

Ange hur verksamheten uppfyller rapporteringskravet gällande: 

  • Skyldighet att ta emot uttjänta bilar (15 §). Ange tillexempel vilket mottagningssystem för uttjänta bilar företaget är anslutet till.  
  • Lämpliga mottagningssystem för uttjänta bilar (16 §) 
  • Informationsansvaret vid marknadsföring av nya bilar (22 §) 
  • Upplysning om material, komponenter och farliga ämnen för att underlätta återanvändning och återvinning (23 §) 
  • Information till innehavare av uttjänta bilar och bildelar (24 §) 
  • Offentliggörande av återvinningsmålen (25 §). En aktör som endast är producent för fordon avsedda för särskilda ändamål omfattas inte av detta krav. 
  • Rutiner för internkontroll om kvaliteten på uppgifter som lämnats enligt 21 § (26 § 1p) 
  • Rutiner för internkontroll att kraven i förordning (EG) nr 1013/2006 (26 § 2p) 

Intyga att verksamheten uppfyller rapporteringskraven gällande: 

  • Driften av ett mottagningssystem (18 §) 
  • Samråd under driften av ett mottagningssystem (19 §) 
  • Tillräckliga resurser (ekonomiska och organisatoriska) som krävs för att uppfylla skyldigheter enligt förordning (2023:132) (20 §) 

Enligt 21 § 2p. förordningen (2023:132) om producentansvar för bilar ska du som producent rapportera de uppgifter för föregående kalenderår som ni fått från auktoriserade bilskrotare enligt 47 § första stycket bilskrotningsförordningen (2007:186). 

Idag rapporterar auktoriserade bilskrotare dessa uppgifter i redovisningssystemet materialredovisning.se som drivs av Mobility Sweden. 

Denna rapportering ligger till grund för Sveriges rapportering till EU samt beräkningen av hur målen för återanvändning och återvinning enligt 9 § uppnås. 

Producenter som endast sätter fordon avsedda för särskilda ändamål, såsom campingbilar, ambulanser och begravningsbilar, på marknaden är undantagna återvinningsmålen enligt 9 § och därmed även rapporteringskravet enligt 21 § 2p. 

E-tjänst för producentansvar

Här kan företag anmäla sig som producent och rapportera uppgifter till Naturvårdsverket. Här ändrar företaget också faktura- eller kontaktuppgifter eller hämtar bevis på registrerat producentansvar.

Producentombud

Producenter som inte är etablerade i Sverige får utse ett producentombud som är etablerat i Sverige. Det är alltså inte ett krav att utse ett ombud, men om ett ombud inte utses är det producenten själv som ansvarar för sina skyldigheter i Sverige.  

Om ett ombud utses ska det ske genom en skriftlig fullmakt och ombudet ska även anmäla sig till Naturvårdsverket. Anmälan görs via Naturvårdsverkets e-tjänst. Ombudet ska då ansvara för producentens skyldigheter i förordningen om producentansvar för bilar och för de produkter som omfattas av ombudets anmälan.  

En anmälan ska innehålla:

  • Producentombudets namn och kontaktuppgifter.
  • Person- eller organisationsnummer.
  • En kopia av fullmakten.
  • Producentens namn och kontaktuppgifter.
  • Person- eller organisationsnummer eller, om sådant inte finns, producentens skatteregistreringsnummer.
  • Uppgift om vilka varumärken som producentombudet ska ansvara för. 

Om producenten inte har gjort en egen anmälan ska ombudet i samband med en anmälan lämna uppgifter om: 

  • Varumärke på de bilar som producenten avser att tillhandahålla på den svenska marknaden.
  • Hur producenten avser att uppfylla skyldigheten att tillhandahålla ett sådant mottagningssystem som avses i 16 §. 

Rutiner för internkontroll

En producent ska ha rutiner för internkontroll för att säkerställa kvaliteten på den information och de uppgifter som ska rapporteras till Naturvårdsverket, och för att säkerställa att kraven i förordning (EG) nr 1013/2006 som reglerar gränsöverskridande avfallstransporter uppfylls.

Insamling av uttjänta bilar och bildelar

Producenten ska själv eller tillsammans med andra ekonomiska aktörer se till att det finns ett eller flera lämpliga mottagningssystem där det är gratis för bilägaren att lämna in bilen. 

En ny bestämmelse har införts i avfallsförordningen (2020:614) som innebär att innehavaren av en uttjänt bil från och med 1 maj 2023 inte får lämna den till någon annan än en producent, producenternas mottagningssystem eller en auktoriserad bilskrotare.  

Ett mottagningssystem ska anses lämpligt om det:

  1. möjliggör för den som innehar en uttjänt bil eller bildel att lämna den till mottagningssystemet vid ett fast mottagningsställe, en mobil mottagningsstation eller på annat sätt

    a. inom den kommun där den som innehar en uttjänt bil har sin hemvist, eller

    b. inom ett avstånd om 50 kilometer, 
  2. är lättillgängligt och ger god service åt den som kan antas vilja lämna en uttjänt bil eller bildel till mottagningssystemet,
  3. innebär att en uttjänt bil eller bildel som lämnas till mottagningssystemet tas om hand för skrotning av en auktoriserad bilskrotare, 
  4. är utformat så att de som hanterar uttjänta bilar eller bildelar i systemet inte på grund av bilarnas och bildelarnas egenskaper utsätts för hälso- eller säkerhetsrisk, och 
  5. systemet bedrivs på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt. 

Naturvårdsverket får ge dispens från kraven på hur nära den som vill lämna in en uttjänt bil eller bildel ska ha till en typ av mottagningsställe för att lämna in bilen/bildelen. 

Dispens får ges för en viss tid och i enskilda fall och om det är motiverat med hänsyn till befolkningstäthet eller geografiska förutsättningar. Dispens får inte ges om det innebär att fler än 15 procent av landets bilägare får en sträcka längre än 50 kilometer till mottagningssystemet.

Producenten ska fortlöpande se till att mottagningssystemet uppfyller kraven på lämplighet. Om det sker förändringar av mottagningssystemet ska producenten snarast underrätta Naturvårdverket. Det gäller förändringar av hur systemet organiseras eller drivs och som kan påverka bedömningen av systemets lämplighet och täckningsgrad.

Producenten ska, om det behövs eller om en kommun begär det, samråda med berörda kommuner i frågor som rör mottagningssystemet. Det kan exempelvis handla om placering och utformning av mottagningsställen. Producenten ska snarast underrätta Naturvårdsverket om vad som kommer fram vid sådana samråd .

Producenten ska snarast underrätta Naturvårdsverket om vad som kommer fram vid sådana samråd. 

Producenten ska också lämna de uppgifter till kommunen som kommunen behöver för att uppfylla kravet på att lämna information till privathushåll, se nedan om kommunernas informationsansvar.  

Producentens informationsansvar

En producent har ansvar för att informera om bilars konstruktion, hur de ur miljösynpunkt är avsedda att demonteras samt om hur bilar ska återvinnas. Producenten har även ansvar för att informera tänkbara bilköpare och den som kan antas vilja skrota en bil samt auktoriserade bilskrotare. 

I samband med marknadsföring av nya bilar ska producenten lämna information om bilarnas och komponenternas konstruktion med avseende på möjligheter till återvinning och materialåtervinning. Producenten ska också lämna information om hur uttjänta bilar är avsedda att hanteras på ett från miljösynpunkt godtagbart sätt.

En producent ska själv eller tillsammans med andra ekonomiska aktörer göra informationen tillgänglig för tänkbara bilköpare.

För att den som vill skrota en bil ska veta var den kan lämna in bilen är producenten skyldig att informera om:

  • att uttjänta bilar kan lämnas kostnadsfritt till ett mottagningssystem, 
  • var uttjänta bilar och bildelar kan lämnas,
  • vikten av att en uttjänt bil eller bildel omhändertas på ett från miljösynpunkt godtagbart sätt med hänsyn till förekomsten av farliga ämnen, 
  • det återvinnings- och återanvändningsresultat som återlämnandet bidrar till, och
  • vikten av att minska nedskräpningen. 

Informationen ska utformas och lämnas på ett sådant sätt att den når den som kan antas vilja lämna en uttjänt bil eller bildel till ett mottagningssystem. 

En producent ska tillhandahålla de upplysningar om material, komponenter och farliga ämnen i bilarna som behövs för att underlätta återanvändning och återvinning. Även tillverkaren av komponenter har en skyldighet att tillgängliggöra lämplig information om demontering, lagring och provning av komponenter och separata tekniska enheter som kan återanvändas för auktoriserade bilskrotare och motsvarande aktörer i andra medlemsstater.

Kommunens informationsansvar

Kommunen har ansvar för att informera hushållen om:

  • att det är förbjudet att lämna uttjänta bilar till andra än auktoriserade bilskrotare eller en producent
  • vilka mottagningssystem som hushållen har tillgång till i kommunen
  • vilka avfallsförebyggande åtgärder som hushållen kan vidta.

Skyldigheten att informera finns reglerad i förordningen (2023:132) om producentansvar för bilar.

Läs mer om kommunens informationsansvar för förebyggande åtgärder

Avgifter

Tillsynsavgiften är 10 000 kronor per producent och kalenderår.  

Tillsynsavgiften används till att hålla ett digitalt register över alla producenter samt att se till att bestämmelserna följs. 

Regeringen har beslutat om avgiften i 7 kap. 8 t § förordning (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken.  

Sanktioner

Om en verksamhet inte har följt lagstiftningen kan det leda till att den får betala en miljösanktionsavgift. Vilka överträdelser som ska ge en miljösanktionsavgift och sanktionsbeloppen framgår i förordningen (2012:259) om miljösanktionsavgifter.

En miljösanktionsavgift är en administrativ avgift som tas ut av en tillsynsmyndighet när en verksamhetsutövare har gjort överträdelser mot en avgiftsbelagd bestämmelse enligt miljöbalken, eller de regler som har beslutats utifrån miljöbalken. 

Exempel på överträdelser är för sent inkommen eller utebliven anmälan och/eller rapportering 

Om en producent lämnat in uppgifter vid anmälan eller rapportering för sent till Naturvårdsverket kan en miljösanktionsavgift komma att tas ut.

För försening med att göra en anmälan till Naturvårdsverket ska en miljösanktionsavgift betalas med 10 000 kronor. För försening med att lämna in den årliga rapporten ska en miljösanktionsavgift betalas med 20 000 kronor. 

Om ditt företag inte följt lagstiftningen ovan kan det leda till att du/ni får betala en miljösanktionsavgift. Du får ett brev från Naturvårdsverket med förslag till beslut om miljösanktionsavgift. Detta brev skickar vi ut som en underrättelse till dig om att vi överväger att påföra företaget eller organisationen en miljösanktionsavgift.

Du har då möjlighet att yttra dig över förslaget till beslut inom den tid som står i brevet. Med det menas att du kan lämna upplysningar om varför du anser att företaget inte ska påföras miljösanktionsavgift. Ett yttrande kan skickas med brev eller e-post.

Giltiga skäl för att en miljösanktionsavgift inte ska tas ut beskrivs i 30 kap 2§ miljöbalken:

2 § En miljösanktionsavgift skall tas ut även om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet.

Avgiften behöver dock inte tas ut om det vore oskäligt med hänsyn till

  1. sjukdom som medfört att den avgiftsskyldige inte förmått att på egen hand eller genom att uppdra åt någon annan göra det som ålegat den avgiftsskyldige,
  2. att överträdelsen berott på en omständighet som inte kunnat eller borde ha förutsetts eller som den avgiftsskyldige inte kunnat påverka,
  3. vad den avgiftsskyldige har gjort för att undvika att en överträdelse skulle inträffa, eller
  4. att överträdelsen har föranlett straff enligt bestämmelserna i 29 kap.

Miljösanktionsavgiften skall tillfalla staten. Lag (2006:1014).

Om du väljer att inte yttra dig, eller om de upplysningar du lämnat i yttrandet inte kan ligga till grund för att miljösanktionsavgift inte ska tas ut, kommer du att få ett beslut om miljösanktionsavgift.

I beslutet finns information om när och hur du ska betala miljösanktionsavgiften. Miljösanktionsavgiften betalar du till Kammarkollegiet och den tillfaller staten. Beslutet får du tillsammans med ett delgivningskvitto som behörig person ska datera, signera och skicka tillbaka till Naturvårdsverket.

Du kan överklaga beslutet inom tre veckor från den dag du tog emot beslutet.

Tillsyn

Naturvårdsverket har det centrala ansvaret för tillsynsvägledning och uppföljning av producentansvar för bilar. Det betyder att vi vägleder operativa tillsynsmyndigheter samt rapporterar vidare bilproducenternas uppgifter enligt direktiv 2000/53/EG om uttjänta fordon till EU. 

Mål om återanvändning och återvinning

En producent som tar emot en uttjänt bil ska se till att minst 95 procent av bilens vikt återanvänds eller återvinns, samt att minst 85 procent av bilens vikt ska utgöras av återanvändning eller materialåtervinning. 

En producent ska på en webbplats offentliggöra hur återvinningsmålen uppnås. 

Bakgrund

Sverige har haft ett system för att ta hand om uttjänta bilar sedan 1975. Producentansvar för bilar har funnits i Sverige sedan den 1 januari 1998 och sedan 1 juli 2007 uppfyller producentansvaret för bilar EU:s direktiv om uttjänta fordon. 

Tidigare gällde Bilskrotningslagen (1975:343), bilskrotningsförordningen och Naturvårdsverket föreskrifter, NFS 2002:2 om skrotbilsverksamhet (förordning om upphävande NFS 2010:13) samt förordning (1997:788) om producentansvar för bilar. 

Definitioner

Definitioner inom producentansvaret som gäller i den nya förordningen:

Bilproducent är den som yrkesmässigt: 

  1. tillverkar bilar i Sverige och släpper ut dem på den svenska marknaden,
  2. för in bilar till Sverige och släpper ut dem på den svenska marknaden, eller 
  3. från ett annat land än Sverige säljer bilar till användare i Sverige

I förordningen definieras ”bil” som en personbil, buss eller lastbil vars totalvikt inte överstiger 3 500 kilogram och som inte är försedd med medar eller band. 

Även husbilar omfattas av definitionen av ”bil”. 

En personbil, buss eller lastbil vars totalvikt inte överstiger 3 500 kilogram och som inte är försedd med medar eller band och som är avfall. 

En ekonomisk aktör är den som:

  1. Tillverkar eller distribuerar bilar eller bilars komponenter och material.
  2. Försäkrar bilar.
  3. Samlar in, demonterar, fragmenterar, återvinner, materialåtervinner eller på annat sätt behandlar uttjänta bilar eller bilars komponenter och material. 

En bilskrotare som är auktoriserad enligt bilskrotningsförordningen (2007:186). 

Att ha hemvist eller säte i Sverige och bedriva en yrkesmässig verksamhet här. 

Att mot betalning eller gratis göra en bil tillgänglig för distribution eller användning på den svenska marknaden i samband med yrkesmässig verksamhet. 

Att för första gången tillhandahålla en bil på den svenska marknaden.  

Relaterad information

Varför finns producentansvaret? 

Producentansvaret ska få företag att ta fram produkter som är resurssnåla, lätta att återanvända och återvinna samt fria från miljöfarliga ämnen. På så sätt ska Sverige och andra EU-länder få mindre avfallsmängder, renare avfall och mindre nedskräpning.

Läs mer