Tillsynsvägledning

Tillsyn enligt miljöbalken

Inspektörer utövar tillsyn i en fabrikslokal

Grundläggande krav på tillsynsmyndigheterna

Tillsynsmyndigheten ska i nödvändig utsträckning kontrollera att miljöbalkens regler och myndigheternas och domstolarnas beslut efterlevs samt vidta de åtgärder som behövs för att verksamhetsutövare ska följa reglerna samt genom rådgivning, information och liknande underlätta för en enskild att fullgöra sina skyldigheter.

Den här vägledningen vänder sig till

Till dig som arbetar med tillsyn på en tillsynsmyndighet​.

Bra att veta

Detta är en del av vägledningen Tillsyn enligt miljöbalken.

§

Lagstiftning

Miljöbalken 26 kap 1 § - Tillsynen ska säkerställa syftet med denna balk och föreskrifter som har meddelats med stöd av balken

Miljöbalken 2 kap – Allmänna hänsynsregler

 

De krav som du som tillsynsmyndighet ställer bör alltid utgå från miljöbalkens mål och allmänna hänsynsregler. Du är skyldig att agera vid konstaterad avvikelse eller om det finns risk att kraven i miljöbalken eller krav som beslutats med stöd av miljöbalken inte efterlevs.

Förutom att tillsynen alltid ska främja miljöbalkens syfte måste även myndighetsutövningen följa ett antal krav. En myndighet ska bland annat: 

  • Bara vidta åtgärder som har stöd i rättsordningen
  • Lämna information och hjälpa enskilda
  • Vara tillgängliga
  • Ha respekt för allas lika värde
  • Samverka med andra myndigheter.

Din handläggning av ett ärende måste registreras och dokumentationen måste vara ordnad. En del handlingar är offentliga och andra kan skyddas av sekretess. Handlingarna ska bevaras i myndighetens arkiv.  Allmänheten har rätt att ta del av allmänna offentliga handlingar. 

Hänsynsreglerna som återfinns i 2 kap. miljöbalken gäller alla verksamheter eller åtgärder som kan innebära påverkan på människors hälsa och miljön och som inte är av försumbar betydelse i det enskilda fallet. Bestämmelserna utgör grunden för de krav som tillsynsmyndigheten kan ställa på verksamheter och åtgärder. Inom vissa områden är bestämmelserna i 2 kap. preciserade i form av förordningar eller föreskrifter. De kan också uttryckas som villkor i tillstånd. 

Naturvårdsverkets bedömning är att tillsynen behöver vara riskbaserad så att tillsynsinsatsen står i proportion till den påverkan som verksamheten eller åtgärden kan orsaka. De olika bestämmelserna kan komma att få olika prioritet i tillsynen av den enskilda verksamheten beroende på dess omfattning och karaktär. Kontrollen kan ske på många olika sätt. För små verksamheter med liten påverkan kan det innebära att kontroll endast sker för ett urval av verksamheter eller ett urval av bestämmelser. Det ingår i tillsynsmyndighetens tillsynsuppdrag att bedöma vad som är nödvändig utsträckning.

Det är viktigt att ta reda på om verksamhetsutövaren eller den enskilde har skaffat sig nödvändig kunskap för att minska risken för skada eller andra olägenheter för människa och miljö. Om du konstaterar att kunskap saknas och det lett till att lagstiftningen inte uppfylls har du en skyldighet att ingripa.

En myndighet ska inte ingripa mot en enskild med hårdare medel eller krav än vad som är nödvändigt med hänsyn till omständigheterna i det enskilda fallet. Ingripande ska bara göras inom de delar av verksamheten som kräver det. 

Vid val av sätt att ingripa på finns det flera faktorer som kan påverka ditt val.

  • Bedömning av om det finns risk att den som ska utföra åtgärden kommer att motsätta sig det.
  • Tidsfaktor, hur bråttom är det att utföra åtgärden.
  • Påverkan på miljö och hälsa, hur viktig är åtgärden för att undanröja eller förebygga skada eller olägenhet.
  • Rättssäkerheten. 

Om ni är flera olika myndigheter som har tillsyn på en och samma verksamhet bör ni samordna tillsynen så att det underlättar både för dig och verksamhetsutövarna. Om du ser brister hos en verksamhet som faller under en annan tillsynsmyndighet behöver du informera den berörda myndigheten. Om flera myndigheter kommer kräva åtgärder av en verksamhet bör ni se till att det går att samordna uppföljningen och åtgärderna.

Kunskapskravet - 2 kap 2 § miljöbalken

Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall skaffa sig den kunskap som behövs med hänsyn till verksamhetens eller åtgärdens art och omfattning för att skydda människors hälsa eller miljön mot skada eller olägenhet.

Bra att veta

Samverkan om ni har tillsyn över samma verksamhet