Tillsyn enligt miljöbalken
Rättelse på den felandes bekostnad
Tillsynsmyndigheten får besluta att rättelse av en störning ska ske på den felandes bekostnad. Det innebär att någon annan än verksamhetsutövaren vidtar de åtgärder som behövs. Myndigheten får också ansöka hos Kronofogsmyndigheten om att verkställa ett föreläggande eller förbud.
Ibland kan myndigheten behöva vidta ytterligare åtgärder ifall en verksamhetsutövare inte har åtlytt ett föreläggande eller förbud. Denna extraordinära åtgärd kan tas till när myndigheten har försökt med alla andra medel eller om det krävs akuta åtgärder exempelvis om det står och läcker förorenande ämnen som behöver åtgärdas direkt.
Den här vägledningen vänder sig till
Till dig som arbetar med tillsyn på en tillsynsmyndighet.
Bra att veta
Den här sidan är en del av vägledningen Tillsyn enligt miljöbalken.
Lagstiftning
Miljöbalk (1998:808)
26 kap, 17 § Verkställighet
26 kap, 18 § Rättelse på den felandes bekostnad
Förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899)
29 § Samråda innan rättelse och handräckning
Förordning om områdesskydd enligt miljöbalken (1998:1252)
26 § Myndighetssamråd
37 § Förskott på allmänna medel
Utsökningsbalk (1981:774)
3 kap, 20 § Verkställighet av förvaltningsbeslut
16 kap, 10–12 §§ Avlägsnande och Verkställighet i annat fall
Tillsynsmyndigheten får besluta att rättelse av en störning ska ske på den felandes bekostnad. Det innebär att någon annan än verksamhetsutövaren vidtar de åtgärder som behövs. Det är verksamhetsutövaren som ska stå för kostnaderna, men tillsynsmyndigheten kan initialt få stå för kostnaderna som ni sedan kräver tillbaka från verksamhetsutövaren.
Bestämmelserna syftar till att ni som tillsynsmyndighet själv ska kunna besluta om rättelse utan att behöva gå omvägen via kronofogdemyndigheten och därigenom få till ett snabbare och enklare förfarande. Det normala brukar vara att ni först meddelar beslut om föreläggande eller förbud för att komma tillrätta med störningen, innan ni beslutar att någon annan än verksamhetsutövaren ska åtgärda problemet.
Men ni kan besluta om rättelse på den felandes bekostnad utan ett föregående föreläggande eller förbud, om ni med hänsyn till risken för allvarliga skador finner att rättelse behöver göras genast eller det finns andra särskilda skäl.
Förarbetena till miljöbalken anger exempel på särskilda skäl:
- Det finns skäl att anta att ett föreläggande eller förbud inte skulle följas tillräckligt snabbt eller effektivt eller att det inte skulle leda till det önskade resultatet.
- Där efterbehandling måste ske och flera verksamhetsutövare är ansvariga. Av praktiska skäl kan det vara lämpligast att någon utför hela efterbehandlingen och att kostnadsansvaret sedan fördelas i enlighet med reglerna i 10 kap miljöbalken.
Upphandling
För statliga och kommunala myndigheter gäller bestämmelserna i lagen (1993:1468) om offentlig upphandling, dvs. som huvudregel att tjänsten måste handlas upp om åtgärdens kostnader överstiger viss summa enligt upphandlingsreglerna.
Verkställighet av beslut
Tillsynsmyndigheten kan ansöka hos Kronofogdemyndigheten om att verkställa ett föreläggande eller förbud. Bestämmelsen gäller samtliga tillsynsmyndigheters beslut. Verkställighet kan komma ifråga även av beslut som grundar sig på de allmänna hänsynsreglerna i 2 kap miljöbalken. Kontakta Kronofogdemyndigheten så tidigt som möjligt så de hinner förbereda sig.
Verkställighet förutsätter inte att ett förbud eller föreläggande har förenats med vite. Har tillsynsmyndigheten inte förordnat att beslutet ska gälla omedelbart, krävs att det har vunnit laga kraft innan verkställighet får ske.
När det är möjligt och lämpligt bör tillsynsmyndigheten i ansökan om verkställighet lämna uppgifter om vilka som är behöriga att utföra åtgärden som ansökan avser exempelvis, om entreprenör vid transport av farligt avfall, samt uppgift om vem som handlägger ärendet vid tillsynsmyndigheten. Det bör framgå att föreläggandet har delgivits verksamhetsutövaren och att det har vunnit laga kraft.
Exempel på domar:
M 7800-16, Mark- och miljööverdomstolen Beslut om rättelse på den felandes bekostnad med anledning av utsläpp i båthamn inom fastigheten X i en kommun.
2013-M 4233 upprätthålla egenkontroll och nödvändig rening av gruv- och dränagevatten vid ett gruvområde.
Åtgärder som behöver genomföras vid olycka vid en vattentäkt.
Samråda med Naturvårdsverket
I stället för att begära verkställighet hos kronofogdemyndigheten får tillsynsmyndigheten besluta om att rättelse ska ske på den felandes bekostnad. Ett sådant beslut får tillsynsmyndigheten meddela utan föregående föreläggande eller beslut om det finns risk för allvarlig skada som behöver åtgärdas snabbt eller att myndigheten vet att ett föreläggande eller förbud inte skulle följas tillräckligt snabbt. Ett sådant beslut måste vara miljömässigt motiverat och inte innebära ett oproportionerligt ingripande från myndighetens sida.
Innan tillsynsmyndigheten beslutar om rättelse på den felandes bekostnad ska samråd ske med Naturvårdsverket eller Havs- och vattenmyndigheten (se 29 § förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd). När det gäller miljöfarlig verksamhet gäller att tillsynsmyndigheten ska samråda med Naturvårdsverket.