Tillsynsvägledning

Tillsyn enligt miljöbalken

Inspektörer utövar tillsyn i en fabrikslokal

Anmälningsärenden

En särskild uppgift för tillsynsmyndigheten är att handlägga anmälningsärenden.

En rad verksamheter och åtgärder måste anmälas i förväg till myndigheten innan den kan påbörjas. På detta sätt får myndigheten möjlighet att bedöma om den aktuella verksamheten eller åtgärden uppfyller bestämmelserna i miljöbalken och dess förordningar.

Här beskriver vi tillsynsmyndighetens uppgifter vid handläggning av anmälningsärenden.

Den här sidan vänder sig till

Den här sidan vänder sig till dig som arbetar med tillsyn på en tillsynsmyndighet. 

§

Lagstiftning

2 kap. Hänsynsreglerna

26 kap. 9 § Stöd att besluta om föreläggande eller förbud

Förordningen (1998:899) om miljöfarligverksamhet och hälsoskydd

 

Verksamheter som kan omfattas av anmälan är exempelvis miljöfarliga verksamheter, hälsoskyddsobjekt, vattenverksamheter och efterbehandlingsåtgärder.

Syftet med anmälan är att myndigheten ska ha tillräckligt med uppgifter om en verksamhet för att kunna göra en samlad bedömning enligt miljöbalkens regler. Anmälan ska ge tillsynsmyndigheten underlag för att kunna besluta om eventuellt föreläggande eller förbud. Syftet med anmälan är också att verksamhetsutövaren kan få besked om under vilka förutsättningar den nya eller ändrade verksamheten får bedrivas innan verksamheten startar upp. Det är att föredra framför att verksamhetsutövaren först senare, efter eventuella investeringar, får besked om vilka krav som gäller.

Anmälan kommer in

För vissa verksamheter ska tillsynsmyndigheten genast skicka kopia på anmälan till berörda myndigheter . Myndigheten ska även bedöma om andra berörda ska ta del av anmälan.

Tillsynsmyndigheten granskar och bedömer om handlingarna innehåller tillräcklig information för att kunna göra bedömningar i ärendet. Tillsynsmyndigheten behöver också avgöra om den inkomna anmälan omfattas av anmälningsplikt.

Vad en anmälan ska innehålla framgår av Förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Det är lämpligt att ha kontakt med verksamhetsutövaren så denne kan ge den information som behövs för att komplettera anmälan. Om det behövs kan myndigheten förelägga verksamhetsutövaren att lämna de uppgifter som behövs för att komplettera anmälan. I föreläggandet måste myndigheten precisera vilken information, ritningar, kartor, uppgifter, tekniska data eller dylikt som ska följa med.

Tillsynsmyndigheten granskar anmälan och bedömer om hänsynsreglerna i andra kapitlet är uppfyllda. Verksamhetsutövaren ska kunna visa att verksamhetens effekter inte motverkar balkens mål på ett sätt som inte kan begränsas, eller medför olägenheter för människors hälsa eller miljön i sådan grad att det inte kan accepteras. Inte bara driften vid en anläggning utan även anläggningen som sådan kan medföra risker för hälsa och miljö. Hänsynsreglerna kan alltså innebära att krav kan ställas även på själva anläggningen och dess lokalisering.

Tillsynsmyndighetens svar på en anmälan

Myndigheten ska genom underrättelse eller beslut alltid besvara en anmälan. Eftersom den anmälda verksamheten får påbörjas tidigast sex veckor efter att anmälan har gjorts innebär det att tillsynsmyndigheten behöver besvara anmälan inom denna tid. Det är möjligt för myndigheten att förlänga tiden men då bör verksamhetsutövaren få besked om detta.   

Om verksamheten inte bedöms klara att uppfylla bestämmelserna i andra kapitlet kan tillsynsmyndigheten meddela förbud.

Om verksamheten bedöms kunna uppfylla bestämmelserna i andra kapitlet om de vidtar försiktighetsmått kan tillsynsmyndigheten förelägga om försiktighetsmått.

Om myndigheten bedömer att vare sig förbud, föreläggande eller information behöver ges bör verksamhetsutövaren underrättas om att anmälan inte föranleder någon åtgärd. En sådan underrättelse innebär inget rättsligt skydd för verksamhetsutövaren. Tillsynsmyndigheten kan när som helst återkomma och ställa de krav som behövs för att balkens bestämmelser ska efterlevas.

Om det finns särskilda skäl får den kommunala nämnden lämna över en anmälan som avser en C-verksamhet till länsstyrelsen.