Tillsynsvägledning

Tillsyn enligt miljöbalken

Inspektörer utövar tillsyn i en fabrikslokal

Checklista och bedömningsstöd

Naturvårdsverket har tagit fram en checklista som stöd för att kartlägga och rangordna verksamheter för fortsatt utredning om villkoren är tillräckliga.

Checklistan (excel 104 kB)

Bedömningsstöd till checklistan (pdf 254 kB)

Den kartläggning som tillsynsmyndigheterna kan göra med stöd av checklistan syftar till att ringa in de tillståndspliktiga miljöfarliga verksamheter där det är troligt att villkoren inte är tillräckliga och att nya villkor skulle ge en förbättring av betydelse från hälso- eller miljösynpunkt.

Checklistans frågeställningar utgår från de omprövningsgrunder enligt 24 kap. 5 § miljöbalken som närmast kopplar till verksamhetens omgivningspåverkan. Andra grunder för omprövning, som vilseledande eller att tillståndet inte följs, är närmast händelsestyrda och bör hanteras på annat sätt än genom kartläggning.  Checklistans funktion är att systematisera den löpande bedömning som tillsynsmyndigheten ska göra om villkoren är tillräckliga. Kartläggningen genom checklistan ska ses som ett första steg i att prioritera det fortsatta arbetet, som bland annat kan innefatta att begära in nödvändigt underlag från verksamhetsutövaren.

Frågorna i checklistan kompletterar varandra, men är också överlappande, och belyser olika sätt att närma sig frågan om villkoren kan anses vara tillräckliga.

Svar på frågorna i checklistan

Svar på frågorna i checklistan är; ja, kanske eller nej. Ett eller flera ja eller kanske i checklistan innebär att verksamheten bör gå vidare till rangordning och fortsatt utredning.

Ja

Ett ja på frågan betyder att det finns mycket som talar för att villkoren kan bedömas som otillräckliga. Det behöver dock inte vara fastlagt att så är fallet.

Kanske

För några av frågorna finns svarsalternativet kanske. Svaret avspeglar att nytt eller ändrat villkor troligen behövs för att åstadkomma miljönytta men till skillnad mot ja finns det en större osäkerhet att följa upp genom tillsyn, exempelvis genom att begära in underlag från verksamhetsutövaren.

Nej

Ett nej betyder att frågan inte är av vikt för verksamheten i nuläget.

Sammantaget ringar svaren på frågorna in om det finns skäl att anta att villkoren inte är tillräckliga och vad som fortsatt behöver utredas. Vidare avslutas checklistan med en funktion att rangordna verksamheterna för fortsatt utredning/åtgärd.