Tillsynsvägledning

Nationell strategi för tillsyn enligt miljöbalken

En kvinlig elektriker förklarar hur en maskindel fungerar för en kund i en fabrik

Klimataspekten i avgränsning

Granskad: ‎den ‎8‎ ‎oktober‎ ‎2024

Avgränsningssamrådet i den specifika miljöbedömningen ska genomföras inför arbetet med miljökonsekvensbeskrivningen och behandla miljökonsekvensbeskrivningens innehåll och utformning.

Avgränsningssamrådet innebär att den som avser att bedriva verksamheten eller vidta åtgärden samråder om verksamhetens eller åtgärdens lokalisering, omfattning och utformning, de miljöeffekter som verksamheten eller åtgärden kan antas medföra i sig eller till följd av yttre händelser. Inom begreppet ”yttre händelse” ryms både klimatförändringar och allvarlig olycka. Exempel på ”yttre händelser” kan vara strömavbrott, naturolyckor eller allvarliga olyckor.

Omfattning och detaljeringsgrad av riskhantering i miljöbedömningen kan i många fall vara svår att göra. All riskbedömning som görs kopplat till prövning behöver inte sammanfattas i miljöbedömningen utan att det handlar om att beskriva risker som kopplar till miljöeffekter. I avgränsningssamrådet bör detta belysas och lämplig avgränsning utifrån framtaget underlag göras.

Om samrådet avser en verksamhet eller åtgärd som omfattas av Sevesolagstiftningen ska samrådet även avse hur allvarliga kemikalieolyckor till följd av verksamheten eller åtgärden ska kunna förebyggas och begränsas, 6 kap. 29 § miljöbalken.

Avgränsningen av planen/programmet eller verksamheten/åtgärden spelar stor roll för hur effekterna på klimataspekten kan miljöbedömas.

Exempel på frågor att ställa i avgränsningssamrådet:

Förutsättningar

• Vilka är de viktigaste sakägarna och myndigheterna att involvera utifrån de miljöeffekter på olika delar av miljön som kan uppstå till följd av verksamhetens eller åtgärdens klimatpåverkan eller behov av klimatanpassning? Vilket underlag behöver de inför avgränsningssamrådet så att deras kunskap kan komma till bäst nytta?

• Vilka metoder är lämpliga att använda för att beskriva och bedöma påverkan på klimat och klimatanpassning? 

 

• Vilka effekter av ett förändrat klimat behöver vi ta hänsyn till?

• Vad i verksamheten eller åtgärden är det som i huvudsak genererar klimatpåverkan? Vilka är de drivande faktorerna? 

• I vilka faser kommer klimatpåverkan att vara störst? I byggskedet, under driften eller i avvecklingsfasen? 

• Vad är rimliga antaganden om framtiden inklusive beslutade/behövliga styrmedel? 

Mål:

  • Vilka internationella, nationella, regionala och lokala mål som rör klimatpåverkan och klimatanpassning är relevanta (se avsnitt Mål och drivkrafter under avsnitt 2.1)?

Risk för påverkan:

  • Vad är en lämplig avgränsning för riskhanteringen för olyckor? Är detta en Sevesoanläggning där undersökningssamråd inte har skett? Finns yttre händelser som är kopplade till ett förändrat klimat som kan påverka säkerheten vid verksamheten? 
  • Var dras gränsen när det gäller kumulativa effekter när det gäller klimatpåverkan? 
  • Hur ska nulägesbeskrivningen göras och vilka underlag ska användas? Vilka klimatscenarier är relevanta att använda?
  • Vilka klimatpåverkande åtgärder behöver tas med? 
  • Vilka antaganden är lämpliga att göra avseende exempelvis samhällsutveckling, bränslen och teknikutveckling?  Hur bör man tänka kring framskrivet nuläge då?