Tillsynsvägledning

Nationell strategi för tillsyn enligt miljöbalken

En kvinlig elektriker förklarar hur en maskindel fungerar för en kund i en fabrik

Klimataspekten i undersökning

Granskad: ‎den ‎8‎ ‎oktober‎ ‎2024

Både utsläpp av växthusgaser och klimatanpassning bör belysas på en översiktlig nivå utifrån befintligt underlag tidigt i processen när en verksamhet eller åtgärd utformas.

Klimataspekten kan ha en avgörande betydelse för om verksamheten ska anses ha betydande miljöpåverkan eller ej.  Det kan exempelvis handla om hur verksamhetens lokalisering påverkar utsläppen som uppstår när verksamheten bedrivs samtidigt som verksamheten kan påverkas av framtida klimatförändring.  Vissa verksamheter och åtgärder regleras genom bestämmelserna om handel med utsläppsrätter. Detta bör då uppmärksammas och beskrivas i undersökningsskedet. 

Under arbetet med miljöbedömningen för alla typer av verksamheter och åtgärder är det viktigt att stora ansträngningar görs för att minska klimatpåverkan och risken för att betydande miljöpåverkan ska uppstå. Det görs framförallt i det löpande alternativarbetet för att säkerställa att klimatmålen kan nås och att 2 kap MB är uppfyllt. Riskerna för människors hälsa eller sannolikheten för allvarliga olyckor är några av de aspekter som enligt 10 - 13 §§ miljöbedömningsförordningen särskilt ska beaktas vid en bedömning av om en verksamhet eller åtgärd innebär betydande miljöpåverkan. 

Riskbedömningen inom miljöbedömningar kan även koppla till det så kallade Sevesodirektivet. Det handlar om att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor för människor och miljö. 

I samrådsunderlaget för undersökningssamrådet ska det framgå dels om det är en Sevesoverksamhet men även vilka yttre händelser som kan påverka säkerheten vid verksamheten. 

Läs mer här!

Förutsättningar

Vilket underlag finns som är relevant gällande regionala/lokala effekter/risker kopplat till klimatförändringar och med stöd av befintligt underlagsmaterial till exempel riskområden för översvämning? 

  • Vad är lämpliga bedömningsgrunder när det gäller att bedöma effekter av en verksamhet, åtgärd/plan och program så att olika alternativ kan jämföras och att en rimlighetsavvägning rörande skyddsåtgärder kan göras?
  • Finns det risk för att allvarliga olyckor till följd av ett förändrat klimat som är relevanta för verksamheten eller åtgärden och även framtida förändringar? Exempelvis skred eller översvämningsrisk. Finns det risk för olyckor som påverkar människors hälsa? (se 11 § 6-7 miljöbedömningsförordningen) 
  • Hur kan miljöbedömningen hantera risker kopplade till ett förändrat klimat tillräckligt väl? 
  • Är det en verksamhet som omfattas av handel med utsläppsrätter? 
  • Är det en så kallad Seveso-anläggning? Vilka yttre händelser kan i så fall påverka säkerheten vid verksamheten?

 

Risk för påverkan

  • Hur kan klimatförändringar påverka verksamheten eller åtgärden och vilka effekter till följd av klimatförändringar kan komma att bli betydelsefulla för verksamheten/åtgärden? på kort, medellång och lång sikt? 
  • Kan genomförandet av verksamheten eller åtgärden medföra betydande miljöpåverkan på grund av ökande utsläpp?  

 

Behov av anpassning

  • Identifiera de viktigaste faktorerna för behov av klimatanpassning. 

 

Klimataspekten i avgränsning

Avgränsningssamrådet i den specifika miljöbedömningen ska genomföras inför arbetet med miljökonsekvensbeskrivningen och behandla miljökonsekvensbeskrivningens innehåll och utformning.

Klimataspekten vid alternativbeskrivning

Alternativarbetet i miljöbedömning är centralt. Anledningen till att miljöbalken ställer krav på att en miljöbedömning ska innehålla alternativ är att möjliggöra för den som planerar för en verksamhet eller åtgärd att se hur vägval under processen kan ge upphov till olika miljöeffekter samt identifiera behov av åtgärder för att hindra, motverka eller avhjälpa betydande negativa miljöeffekter men också att bidra till måluppfyllelse.