Vägledning

Anmäla ny miljöfarlig C-verksamhet

Rök från skorstenar
Granskad: ‎den ‎5‎ ‎februari‎ ‎2024

Stöd och information om att anmäla en miljöfarlig verksamhet till kommunen.

En del miljöfarliga verksamheter är anmälningspliktiga. Det innebär att du som verksamhetsutövare ska lämna in en anmälan till kommunen innan du börjar anlägga, bygga, driva eller ändra i din befintliga verksamhet. Syftet med sidan är att enkelt och överskådligt informera om anmälningsplikten. 

Sidan vänder sig till  

Verksamhetsutövare som avser att bedriva en anmälningspliktig miljöfarlig verksamhet och som ska anmäla sin verksamhet till kommunen. 

Bra att veta 

Fördjupad information och blankett för anmälan får du via din kommun, miljöförvaltningen.

Är din verksamhet anmälningspliktig?

För att få starta och driva vissa miljöfarliga verksamheter, så kallade C-verksamheter, krävs att en anmälan är gjord till kommunen. 

Exakt vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Av förordningen kan också utläsas ifall din verksamhet har en övre eller nedre gräns för anmälningsplikt. Ligger du under gränsen behövs ingen anmälan. Är verksamheten tänkt att vara större än den övre gränsen behöver du däremot söka tillstånd hos länsstyrelsen. Det är också möjligt att frivilligt ansöka om tillstånd för en verksamhet som inte är tillståndspliktig. 

Det finns många olika typer av verksamheter som klassas som C-verksamheter och som ska anmälas innan start.  

  • tvätterier,
  • verkstäder,
  • billackeringar,
  • vindkraftsverk,
  • fordonstvättar,
  • anläggningar för livsmedelstillverkning,
  • jordbruk med mer än 100 djurenheter,
  • återvinning av avfall för anläggningsändamål,
  • anläggningar för tillverkning av plastprodukter.  

Om verksamheten kräver tillstånd

Om din verksamhet är tillståndspliktig gäller andra regler. Dessa och en övergripande beskrivning av processen för tillståndsprövning enligt miljöbalken hittar du här:

Anmäl i god tid

Anmälan om C-verksamhet görs till miljöförvaltningen/nämnden på kommunen. Det är miljöförvaltningen/nämnden som är tillsynsmyndighet. Anmälan görs vanligen genom att skicka in den blankett som du hittar på kommunens webbplats.  

En anmälningspliktig verksamhet får påbörjas tidigast sex veckor efter det att anmälan har gjorts om inte tillsynsmyndigheten bestämmer något annat. Påbörjas eller bedrivs verksamheten tidigare kan du dömas för brottet otillåten miljöverksamhet. 

Innehåll i anmälan

Vad en anmälan ska innehålla framgår av förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. För alla anmälningspliktiga verksamheter gäller att anmälan ska innehålla:

  • Uppgifter, ritningar och tekniska beskrivningar som behövs för att tillsynsmyndigheten ska kunna bedöma den miljöfarliga verksamhetens eller åtgärdens art, omfattning och miljöeffekter.
  • En utförlig beskrivning av vad du ska göra, hur verksamheten påverkar miljön och hur du följer miljöbalkens hänsynsregler.

Hänsynsreglerna – kapitel 2 miljöbalken

För många C-verksamheter, de som är listade i 25 § 2 punkten förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, krävs dessutom att anmälan innehåller de uppgifter som följer av 8 § och 9 § miljöbedömningsförordningen (2017:966). 

Har du för avsikt att anmäla vindkraftverk eller behandling av avfall tillkommer ytterligare krav på anmälans innehåll, se 25 § a respektive 25 d § förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. 

Anmälan ska lämnas in i två exemplar

Kompletta anmälningshandlingar minskar risken för att handläggningen av ditt ärende ska fördröjas. Är du osäker på vad din anmälan ska innehålla kontakta din kommun. Om det behövs kan kommunen förelägga dig att lämna de uppgifter som behövs för att anmälan ska bli komplett. I föreläggandet preciserar kommunen vilken ytterligare information, ritningar, kartor, uppgifter, tekniska data eller dylikt som de behöver för att kunna handlägga din anmälan. 

Avgift för anmälan

Kommunen tar ut en avgift för att handlägga anmälan. Avgiftens storlek varierar beroende på kommun.

Invänta skriftligt besked

Kommunen granskar anmälan och bedömer om hänsynsreglerna i andra kapitlet miljöbalken är uppfyllda. Din anmälan ska ha visat att verksamhetens effekter/påverkan inte medför olägenheter för människors hälsa eller miljön i sådan utsträckning att de inte kan accepteras. Även verksamhetens lokalisering och dess påverkan på natur- och kulturmiljöer och den biologiska mångfalden ska bedömas av kommunen. 

Olika C-verksamheter har olika stor påverkan. Din verksamhet kanske har en omfattning som ligger nära tillståndsplikt. Kommunen ska säkerställa att boende och verksamheter i området som kan komma att påverkas av din verksamhet får möjlighet att lämna synpunkter på din anmälan. 

För de verksamheter som i sin anmälan ska ange de uppgifter som följer av 8 § och 9 § miljöbedömningsförordningen (2017:966) ska kommunen i ett första steg pröva om verksamheten eller åtgärden behöver tillstånd, något som krävs ifall verksamheten kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. 

Kommunen ska alltid besvara en anmälan när ärendet är tillräckligt utrett. Ibland kan det räcka med att kommunen underrättar den som har gjort anmälan om att ärendet inte kommer att leda till någon åtgärd från myndighetens sida. I de flesta fall tar kommunen beslut om föreläggande om försiktighetsmått. Krav kan ställas på utformningen av anläggningen, driften och vad som ska rapporteras till tillsynsmyndigheten. För verksamhet som behandlar avfall ska kommunen alltid förelägga om försiktighetsmått.  

I särskilda fall får kommunen besluta om förbud eller förelägga verksamhetsutövaren att ansöka om tillstånd enligt 9 kap. 6 a § miljöbalken.  

En kommun får också, om det finns särskilda skäl, besluta att verksamhet med behandling eller insamling av avfall endast får bedrivas om länsstyrelsen har gjort en bedömning i fråga om ekonomisk säkerhet.  

Eftersom den anmälda verksamheten får påbörjas tidigast sex veckor efter att anmälan har gjorts innebär det att kommunen behöver besvara anmälan inom denna tid. Kommunen kan förlänga handläggningstiden, men då ska du få besked om det. Har du inte hört något efter sex veckor bör du alltid kontakta kommunen innan du påbörjar din verksamhet. Du bryter inte mot något förbud genom att starta verksamheten men om kommunen kommer att förelägga dig om försiktighetsmått kan det vara bra att känna till. 

Egenkontroll

Kravet på egenkontroll innebär bland annat att verksamhetsutövaren löpande ska kontrollera och arbeta för att minska verksamhetens miljöpåverkan. Egenkontrollen innebär att det ska finnas rutiner för drift, skötsel och underhåll samt att åtgärder genomförs så att regelverk kan följas.

Tillsyn – kontroll att du följer kraven

Kommunens miljönämnd, eller motsvarande är tillsynsmyndighet. Det betyder att den kontrollerar att du följer de krav och regler som finns för din verksamhet.  

Kommunen ska ha regelbunden kontakt med dig. De kan/ska göra tillsynsbesök för att säkerställa att verksamheten uppfyller miljöbalkens krav. Ifall brister finns eller om verksamheten ger upphov till störningar av betydelse kan kommunen förelägga om ytterligare försiktighetsmått eller förbjuda verksamheten om det inte räcker med försiktighetsmått. 

Kommunen får ta ut en tillsynsavgift. Avgiften bestäms av kommunen enligt särskilda taxor. Kontakta din kommun för mer detaljer om tillsynen. 

Relaterad vägledning