Tillsynsvägledning

Reach

Reach hos nedströmsanvändare

Granskad: ‎den ‎5‎ ‎april‎ ‎2024

Vägledande checklista och handledning för tillsyn av yrkesmässig användning av kemikalier hos nedströmsanvändare, enligt EU:s kemikalielagstiftning Reach.

Tillsynsvägledningen handlar om de delar i Reach som gäller yrkesmässig användning av kemikalier som kan orsaka utsläpp i den yttre miljön. Den typen av användare definieras som nedströmsanvändare enligt Reach. Naturvårdsverket har tagit fram vägledningen i samverkan med Kemikalieinspektionen. 

Sidan vänder sig till 

Dig som arbetar med tillsyn av verksamheter med yrkesmässig användning av kemikalier. 

Bra att veta 

Den här vägledningen har tagits fram i samverkan med Kemikalieinspektionen som en del i genomförandet av Sveriges nationella strategi för tillsyn enligt miljöbalken för perioden 2022–2025. I strategin finns det ett fokusområde som handlar om tillsyn av kemiska produkter hos nedströmsanvändare enligt reglerna i Reach.  

Reach är en EU-förordning som gäller direkt i alla medlemsstater. Miljöbalkens regler om tillsyn omfattar även Reach.

Frågor och svar om Reach

Begrepp inom Reach

Ladda ner vägledningen

Vägledningen består av en checklista och en handledning. Checklistan finns både i pdf- och word-format för att det ska vara lättare att välja ut separata frågor till checklistor utformade enligt egna mallar. Du kan ladda ner de fullständiga dokumenten här.

Ansvar för tillsyn och tillsynsvägledning

Flera myndigheter delar på ansvaret för tillsyn och tillsynsvägledning för försäljning och användning av kemikalier. Ansvarsfördelningen beror på vilken roll verksamheten har enligt lagstiftningen. Här kan du läsa mer om ansvarsfördelningen mellan olika myndigheter: 

Reach, myndigheter med tillsynsansvar

Myndigheters ansvar rörande kemikalier

Länsstyrelser och kommuner ansvarar för tillsyn av användningen av kemikalier hos nedströmsanvändare enligt Reach. Ansvaret innebär att kontrollera användningen av kemiska produkter, som inte innebär utsläppande på marknaden. Det görs bland annat genom att se till att risker som beskrivits i säkerhetsdatablad och exponeringsscenarier hanteras på ett riktigt sätt och att förbjudna ämnen inte används inom verksamheten. 

Nedströmsanvändare, definition

Enligt kemikalielagstiftningen, Reach, definieras nedströmsanvändare som en fysisk eller juridisk person, annan än tillverkaren eller importören, som är etablerad i gemenskapen och använder ett ämne antingen som sådant eller ingående i en blandning - i sin industriella eller professionella verksamhet. Enligt definitionen är distributörer eller konsumenter inte nedströmsanvändare. 

Med andra ord kan man säga att nedströmsanvändare är verksamheter som yrkesmässigt använder kemiska ämnen utan att själva tillverka eller importera ämnet. I begreppet nedströmsanvändare ingår många olika typer av verksamheter, allt från fordonsverkstäder och städföretag till stora tillverkningsindustrier. 

Urval av tillsynsobjekt

Checklistan är indelad i en grundläggande och en fördjupningsdel. Vägledning om hur checklistan är tänkt att användas finns under rubriken ”Särskilt relevanta områden för tillsyn”. 

Checklistans grundläggande del

Den grundläggande delen är utformad för att kunna användas vid tillsyn av vilken nedströmsanvändare som helst, utan att behöva göra ett särskilt urval av tillsynsobjekt. De allra flesta verksamheter använder kemiska produkter i någon utsträckning. För att hitta nedströmsanvändare rekommenderas du att börja med verksamheter som är tillstånds- och anmälningspliktiga enligt miljöprövningsförordningen (2013:251). Observera att även verksamheter som varken är tillstånds- eller anmälningspliktiga kan vara nedströmsanvändare enligt Reach. 

Verksamheter som är tillstånds- eller anmälningspliktiga enligt följande kapitel i miljöprövningsförordningen använder sannolikt kemiska produkter i större utsträckning och är därmed särskilt relevanta att välja ut för tillsyn: 

  • 12 kap. Kemiska produkter 
  • 13 kap. Gummi- och plastvaror 
  • 16 kap. Metall- och plastytbehandling, avfettning och färgborttagning 
  • 19 kap. Förbrukning av organiska lösningsmedel 
  • 20 kap. Hantering av bränslen och andra kemiska produkter 

Checklistans fördjupningsdel

Den fördjupande delen är inriktad på verksamheter som använder kemiska ämnen som omfattas av begränsningar eller krav på tillstånd enligt Reach. Den grundläggande delen i checklistan hjälper dig att ta reda på om den aktuella verksamheten använder sådana ämnen. 

Verksamheter som använder kemiska produkter som innehåller ämnen som omfattas av begränsningar eller krav på tillstånd ska få information om det från sina leverantörer. På så sätt går det att få fram uppgifter om användningen via tillsynen. 

Identifiera relevanta verksamheter

För ämnen som omfattas av begränsningar finns det inte någon samlad information om vilka verksamheter som använder sådana ämnen. När det gäller ämnen som omfattas av krav på tillstånd går det att göra ett urval av tillsynsobjekt genom att söka information hos Europeiska kemikaliemyndigheten, Echa. Mer vägledning om urval av tillsynsobjekt som använder ämnen som kräver tillstånd finns här: 

Ämnen som kräver tillstånd enligt Reach

Utöver att söka information om befintliga tillstånd är det särskilt relevant att fokusera tillsynen på verksamheter där det är större sannolikhet att användning av ämnen med krav på tillstånd förekommer. Exempel är verksamheter som utför ytbehandling av metall eller tillverkar plast eller gummi och som är tillstånds- eller anmälningspliktiga enligt 13 kap. (Gummi- och plastvaror) och 16 kap. (Metall- och plastytbehandling, avfettning och färgborttagning) i miljöprövningsförordningen.

Förberedelser inför tillsynsbesök

Inför ett tillsynsbesök är det bra om du går igenom checklistan och tillhörande handledning för att skaffa dig kunskap om syftet med frågorna och vilka regler som gäller. 

Frågorna i checklistan utgår till stor del från verksamhetsutövarens rutiner och egenkontroll för riskhantering av kemiska produkter. Riskhanteringsåtgärderna anges i säkerhetsdatabladen för de kemiska produkter som används i verksamheten. För att kontrollera om verksamheten identifierar och tillämpar åtgärder för att hantera risker kan tillsynen genomföras genom att ta stickprov och jämföra uppgifterna i ett antal säkerhetsdatablad med hur riskerna hanteras på verksamheten. 

Checklistan innehåller även frågor om verksamhetsutövarens rutiner för att kontrollera om de använder kemiska produkter som innehåller ämnen som omfattas av särskilda krav som ställs på användning av enskilda ämnen i Reach. Ett viktigt verktyg för att kontrollera detta är verksamhetens kemikalieförteckning enligt egenkontrollförordningen (1998:901). 

Som en förberedelse inför tillsynsbesöket kan det därför vara bra att på förhand begära in följande uppgifter: 

  • Säkerhetsdatablad för ett urval av kemiska produkter som används på verksamheten. 
  • Verksamhetens kemikalieförteckning 

Gå gärna igenom säkerhetsdatabladen och kemikalieförteckningen för att skaffa dig en bild av verksamhetens kemikaliehantering inför tillsynsbesöket. 

Fördjupningsdelen i checklistan innehåller frågor som endast är relevanta för verksamheter som använder ämnen som omfattas av begränsningar eller krav på tillstånd enligt Reach. Om du på förhand vet att verksamheten använder sådana ämnen är det bra att ta reda på så mycket som möjligt om villkoren för begränsningen eller tillståndet. Se mer information i handledningen till checklistan och på följande sida: 

Ämnen som kräver tillstånd enligt Reach

Särskilt relevanta områden för tillsyn

Vilka delar av Reach som är särskilt relevanta vid tillsyn hos nedströmsanvändare framgår av checklistan. Verksamhetsutövares egenkontroll enligt miljöbalken är ett viktigt verktyg för att de ska kunna följa reglerna i Reach. Därför ingår det en del frågor i checklistan som handlar om verksamhetsutövarens rutiner och egenkontroll. Till exempel gällande krav på kemikalieförteckning enligt egenkontrollförordningen. Till checklistan finns det en handledning med vägledning till respektive fråga i checklistan i form av beskrivning av reglerna, förslag till åtgärder och straffbestämmelser.  

Checklistans grundläggande del är tänkt att kunna användas som en del av ett tillsynsbesök som även fokuserar på andra regler. Det går även bra att välja ut delar av frågorna i checklistan för att inkludera i ett sådant tillsynsbesök i syfte att påbörja en diskussion om verksamhetens kemikalieanvändning. 

Fördjupningsdelen kan användas tillsammans med den grundläggande delen på ett enskilt tillsynsbesök om det visar sig att verksamheten använder ämnen som omfattas av begränsningar eller krav på tillstånd enligt Reach. Fördjupningsdelen kan kräva mer förberedelser inför tillsynsbesöket och går även bra att använda för att följa upp ett tillsynsbesök som endast har fokuserat på den grundläggande delen. 

Fördjupningsmaterial

Här finns länkar till fördjupande information som du kan ha nytta av i arbetet med tillsyn av Reach hos nedströmsanvändare.

För att öka kunskaperna om Reach genomförde Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen ett nationellt samverkansprojekt 2012. Där deltog landets kommuner och länsstyrelser. Frågorna i checklistan för tillsyn av Reach hos nedströmsanvändare baseras på materialet som togs fram i samverkansprojektet. För att ta del av resultatet från projektet kan du läsa slutrapporten. 

Reach-tillsyn - Ett samverkansprojekt (pdf)

Kemikalieinspektionen har mer information om Reach och säkerhetsdatablad:  

Reach-förordningen (kemi.se)  

Säkerhetsdatablad (kemi.se)  

Europeiska kemikaliemyndigheten, Echa, har mer information om nedströmsanvändares skyldigheter enligt Reach:  

Nedströmsanvändare (europa.eu)

Andra områden inom Reach