Ozonnedbrytande ämnen
Runt jorden finns ett skyddande ozonskikt som vi är beroende av. Vissa kemiska ämnen bryter ner det här skiktet, och därför fokuserar ett av Sveriges 16 miljökvalitetsmål på att minimera utsläppen av dessa ämnen.
Det är viktigt att alla länder förbjuder produktion och användning av ozonnedbrytande ämnen så fort det finns tillräckligt bra alternativ på marknaden. Sverige deltar framgångsrikt i detta arbete, både hemma och internationellt.
Bra att veta
Den nya EU-förordningen om ozonnedbrytande ämnen har publicerats i Europeiska unionens officiella tidning. Förordningen träder i kraft 20 dagar efter att förordningen publicerats, det vill säga den 11 mars 2024.
Med anledning av den nya EU-förordningen har Naturvårdsverket fått i uppdrag att göra en översyn av den svenska lagstiftningen som berör ozonnedbrytande ämnen. Uppdraget ska redovisas i september 2024.
Mer information och vägledning kommer att publiceras här.
Lagstiftning
Export av produkter som innehåller ozonnedbrytande ämnen
Grundregeln är att det inte är tillåtet att exportera kylmöbler och andra produkter som innehåller ozonnedbrytande ämnen ut från EU. Men det finns vissa undantag.
Köldmedieförteckning
Ett flertal ämnen kan användas som köldmedium. De har alla olika egenskaper när det gäller miljö, arbetsmiljö, brandfarlighet etcetera.
I pdf-dokumentet nedan anges bland annat köldmediernas så kallade R-nummer och miljöpåverkan. ODP-värdet anger köldmediets påverkan på ozonskiktet medan GWP-värdet anger hur stark växthuseffekt som köldmediet har i förhållande till koldioxid.
Observera att köldmedier som betecknas som CFC omfattas av användningsförbud medan de som betecknas som HCFC omfattas av nyinstallations- och påfyllnadsförbud.
Vägledning för ozonnedbrytande ämnen i laboratorier
Handboken vänder sig till företag som använder ozonnedbrytande ämnen för laboratorie- och analysarbete samt till distributörer som köper och säljer dessa ämnen.
Det är inte tillåtet att använda ozonnedbrytande ämnen för alla laboratorieändamål. Enbart sådana som listas som viktiga (”essential”) är tillåtna. Det framgår av förordningen (EG) nr 291/2011.
Tidigare krävdes dispens från Naturvårdsverket för att använda dessa ämnen i laboratorier och för analysarbete. Förordningen ersätter de reglerna. EU-förordningar gäller direkt i alla medlemsstater.