Vägledning

Fluorerade växthusgaser

Vanliga frågor och svar om F-gasförordningen

Granskad: ‎den ‎15‎ ‎april‎ ‎2024

Vägledning för arbete med kyl-, luftkonditionerings- och värmepumpsutrustning som innehåller fluorerade växthusgaser (F-gaser).

F-gaser är kraftfulla växthusgaser och för att minska utsläpp så regleras hantering och tillgång. Förordning EU 517/2014 ställer övergripande krav för att ge utsläppsminskningar. 

Det primära syftet med EU 517/2014 är att på ett kostnadseffektivt sätt bidra till att nå EU:s mål avseende utsläpp av växthusgaser. 

Den svenska F-gasförordningen (2016:1128) förtydligar en del krav i EU 517/2014 samt har svenska särkrav för rapportering och mobil utrustning. 

Sidan vänder sig till

Dig som arbetar på tillsynsmyndighet, är verksamhetsutövare, operatör, privatperson, arbetar med service och underhåll, tillverkare, importör eller exportör.

Bra att veta

Den nya EU-förordningen om fluorerade växthusgaser har publicerats i Europeiska unionens officiella tidning. Förordningen trädde i kraft i sin helhet den 11 mars. Vissa delar träder i kraft vid senare tidpunkter. Det gäller bland annat nya regler för certifikat och vilka produkter och utrustningar som får sättas på marknaden.

Med anledning av den nya EU-förordningen har Naturvårdsverket fått i uppdrag att göra en översyn av den svenska lagstiftningen som berör f-gaser. Uppdraget ska redovisas i september 2024.

Nej, ett kategori II certifikat räcker inte för arbete med luftkonditionering i fordon. Det krävs färdigheter och kunskaper motsvarande kategori I och II som är relevanta för arbetet. De kunskapskrav som finns i kategori I omfattar även kunskapskraven i kategori II, men kraven i kategori II är lägre än kategori I. Ett anpassat certifikat för luftkonditionering i fordon kallas kategori V.

Den enda mängdgräns som gäller för 19 § är för arbete med mängder under 5 ton CO2-ekvivalent angivet i 19 § punkt 2 för arbeten under ledning av certifierad person. 

Nej, det är inte tillåtet att leverera F-gas till en icke-certifierad person. Det är heller inte tillåtet att som privatperson fylla på AC-anläggningen med F-gas. Det krävs certifikat för att utföra dessa arbeten. 

En bils AC får aldrig fyllas på med något annat än det den är typgodkänd för. Det spelar därför ingen roll om AC:n i princip är tom på F-gaser eller ej. Alla åtgärder samt påfyllnad på AC ska ske av certifierad personal. När det gäller gasol är det dessutom en brandfarlig gas förenad med stora risker vid denna användning. 

Nej. En utrustning som innehåller köldmedier ska läckagekontrolleras, oavsett om det används eller inte. Samma intervall för läckagekontroll gäller för köldmedier när det är kvar i aggregatet. Då utrustningen töms på köldmedier krävs inte läckagekontroller. 

Nej. Det går inte avtala bort det kostnadsfria återtagandet av köldmedier, i enlighet med 12 § i den svenska F-gasförordningen.

Ja. Om man har skaffat ett certifikat i ett visst EU-land så kan man arbeta på detta certifikat även i Sverige. Det ska finnas en svensk översättning av certifikatet.

Det går att kontakta ackrediterat certifieringsorgan. De har förteckningar över företag eller personer som är certifierade. Där kan du bland annat få reda på när certifikat togs och för vilken kategori. På verksamt.se finns kontaktuppgifter till certifieringsorganen. 

Flourerande växthusgaser (verksamt.se)