Vägledning

Fluorerade växthusgaser

Begrepp och definitioner

Granskad: ‎den ‎15‎ ‎april‎ ‎2024

Vägledning för arbete med kyl-, luftkonditionerings- och värmepumpsutrustning som innehåller fluorerade växthusgaser (F-gaser).

F-gaser är kraftfulla växthusgaser och för att minska utsläpp så regleras hantering och tillgång. Förordning EU 517/2014 ställer övergripande krav för att ge utsläppsminskningar. 

Det primära syftet med EU 517/2014 är att på ett kostnadseffektivt sätt bidra till att nå EU:s mål avseende utsläpp av växthusgaser. 

Den svenska F-gasförordningen (2016:1128) förtydligar en del krav i EU 517/2014 samt har svenska särkrav för rapportering och mobil utrustning. 

Sidan vänder sig till

Dig som arbetar på tillsynsmyndighet, är verksamhetsutövare, operatör, privatperson, arbetar med service och underhåll, tillverkare, importör eller exportör.

Bra att veta

Den nya EU-förordningen om fluorerade växthusgaser har publicerats i Europeiska unionens officiella tidning. Förordningen trädde i kraft i sin helhet den 11 mars. Vissa delar träder i kraft vid senare tidpunkter. Det gäller bland annat nya regler för certifikat och vilka produkter och utrustningar som får sättas på marknaden.

Med anledning av den nya EU-förordningen har Naturvårdsverket fått i uppdrag att göra en översyn av den svenska lagstiftningen som berör f-gaser. Uppdraget ska redovisas i september 2024.

Begrepp och definitioner

De kyl-, luftkonditionerings- eller värmepumpsutrustningar som används i en och samma verksamhet av samma operatör. Begreppet anläggning används endast i den svenska F-gasförordningen och är relevant för rapportering och det är de utrustningar som omfattas av krav på läckagekontroll som räknas in. 

Ett eller flera aggregat/köldmediesystem på en fastighet, eller på flera intilliggande fastigheter, inom samma verksamhet (med samma ägare och samma inriktning på verksamheten) är att betrakta som en anläggning. 

När aggregat hörande till samma verksamhet är åtskilda av annan fastighet anses de inte höra till samma anläggning. Åtskiljs fastigheterna endast av en gata eller annan allmän väg skall aggregaten dock anses höra till samma stationära anläggning. 

Exempel på stationära anläggningar

  1. Samtliga aggregat vid ett sjukhus med restaurang/kök, kylaggregat för kylning av laboratorieprover, luftkonditioneringsaggregat, värmepumpar etc. tillhör samma (stationära) anläggning. Om det tillsjukhusets panncentral finns en större värmepump och denna är belägen på en fastighet några kvarter bort (med mellanliggande fastigheter hörande till annan verksamhet) räknas denna värmepump emellertid som en särskild anläggning. 
  2. I en kiosk finns tre aggregat; ett luftkonditioneringsaggregat, en glassdisk och en dryckeskyl. Dessa tre aggregat betraktas som en anläggning. 
  3. En fastighetsägare hyr ut lokaler till ett större antal olika affärsidkare har i fastigheten ett centralt luftkonditioneringssystem. En av affärsidkarna har en liten livsmedelsbutik med två kylaggregat och ett frysaggregat. Fastighetsägarens luftkonditioneringsaggregat betraktas då som en anläggning, medan aggregaten i affärsidkarens livsmedelsbutik räknas som en annan anläggning.

Utnyttjande av F-gas vid framställning, underhåll eller service, inbegripet återfyllning av produkter och utrustning, eller i andra processer som avses i denna förordning.

Ett förfarande genom vilket hela eller större delen av en F-gas permanent omvandlas eller uppdelas i ett eller flera stabila ämnen som inte är fluorerade växthusgaser.

Fluorkolväten, perfluorkarboner och svavelhexafluorid och andra växthusgaser som innehåller fluor, enligt förteckningen i bilaga I, II eller III i förordning EU 2024/573, eller blandningar som innehåller något av ämnena.

En växthusgas klimatuppvärmningspotential i förhållande till koldioxidens (CO2-ekvivalent). Faktorn för global uppvärmningspotential beräknas i form av uppvärmningspotentialen under 100 år för ett kilogram av en växthusgas i förhållande till ett kilogram koldioxid i enlighet med vad som anges i bilagorna I, II och III i EU 2024/573 eller i fall av blandningar, beräknade i enlighet med bilaga VI.

Utrustning i vilken alla enheter som innehåller fluorerad växthusgas tätats genom svetsning, hårdlödning eller liknande fast hopfogning, vilket kan inbegripa förslutna ventiler eller förslutna serviceportar som möjliggör reparationer eller bortskaffande, och som har ett fastställt läckage som är mindre än tre gram per år under ett tryck som uppgår till minst en fjärdedel av det tillåtna maximitrycket.

Sammanfogande av två eller fler delar eller kretsar som innehåller eller är utformade för att innehålla F-gaser, för att sätta samman ett system på den plats där det ska användas, som innebär sammanfogandet av gasförande ledare i ett system för att utgöra ett fullbordat kretslopp, utan hänsyn till att systemet kan behöva fyllas på efter sammanfogning.

Installation brukar i F-gassammanhang inte omfatta aktiviteten där utrustning ställs på plats, kopplas in till el och därefter startas upp. 

Ett sätt att ange hur stor växthuseffekt utsläpp av en gas har i jämförelse med utsläpp av samma mängd (kg) koldioxid (CO2-ekvivalent). Genom att uttrycka växthusgasutsläpp i CO2-ekvivalent kan man enkelt jämföra enskilda gasers bidrag till växthuseffekten. Omräkningen sker genom att man multiplicerar utsläppet (kg) av en växthusgas med gasens så kallade GWP-faktor (Global Warming Potential).

En åtgärd som innebär att fluorkolväten (HFC) i en kyl-, luftkonditionerings- eller värmepumpsutrustning byts ut mot ett annat köldmedium. 

Omfattas av de svenska särkraven i F-gasförordningen (2016:1128). Genom hänvisningar i till EU 517/2014 och genomförandeförordningar är det samma krav på mobil utrustning som stationär.

Mobil utrustning som används på ett stationärt sätt ska ses som stationär utrustning. 

Slutlig avstängning och slutligt tagande ur drift eller bruk av en produkt eller utrustning som innehåller fluorerade växthusgaser.

Med nedmontering avses vanligtvis att en utrustning töms på gas, demonteras från användningsställe och utrustningens kretsar tas isär.

Varje fysisk eller juridisk person som har det faktiska tekniska ansvaret för de produkter och den utrustning som omfattas av förordning EU 2024/573. Det innebär att den som är operatör bör ha både teknisk och ekonomisk rådighet över produkter och utrustning. Inom en fastighet kan det finnas flera operatörer.

Beredning av en återvunnen F-gas för att uppnå en standard motsvarande ett nyproducerat ämne, med beaktande av dess avsedda användningsområde.

En mängd växthusgaser, uttryckt som produkten av växthusgasernas vikt i ton och deras faktor för global uppvärmningspotential.

Allt arbete, utom återvinning i enlighet med artikel 8 och läckagekontroller i enlighet med artiklarna 5 och 10.1 b i EU 2024/573, som innebär att kretsar som innehåller eller är utformade för att innehålla fluorerade växthusgaser öppnas, särskilt påfyllning av systemet med F-gas , borttagande av en eller flera delar i kretsen eller utrustningen, hopfogning av två eller flera delar i kretsen eller utrustningen samt reparation av läckor.

Begreppet är inte definierat. I EU kommissionens vägledning anges att fyllnadsmängd F-gas begränsas till fristående kretsar som inte är sammankopplade med andra kretsar. Fyllnadsmängden avgör om utrustning omfattas av läckagekontroll.

När F-gaser mot betalning eller gratis tillhandahålls eller görs tillgängliga för en annan part i unionen för första gången, eller används för egen räkning om det gäller en producent, inbegripet frisläppande i tullhänseende för fri omsättning i unionen. Kemikalieinspektionen är marknadskontrollmyndighet och kan ta beslut hur reglerna ska tillämpas i enskilda ärenden.

Ett enda system vars främsta funktion är att kyla en värmeöverföringsvätska (till exempel vatten, glykol, saltlösning eller koldioxid) för kylning, processer, bibehållande eller komfort.

Insamling och lagring av F-gas från produkter, inbegriper behållare, och utrustning under underhåll eller service eller innan produkterna, eller utrustningen.

Förnyad användning av en återvunnen F-gas efter en grundläggande reningsprocess.

F-gasförordningen: Förordning (2016:1128) om fluorerade växthusgaser

MSA-förordningen: Förordning (2012:259) om miljösanktionsavgifter

FMH: Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet

MPF: Miljöprövningsförordningen (2013:251)

GWP: Global warming potential eller växthusgaspotential.