Stöd och information

Jaga blyfritt med kula

Granskad: ‎den ‎16‎ ‎augusti‎ ‎2024

Denna vägledning syftar till att underlätta jakt med blyfri ammunition.

Det finns ett gott utbud av bra blyfria kulpatroner och flera fördelar med att använda dem. Men det finns också vissa skillnader jämfört med kulpatroner med blykulor som är viktiga att känna till.  Användningen av blyfria kulpatroner har bland annat aktualiserats av en större medvetenhet om förgiftningsrisker och att viktgränsen för kulor i kulpatroner klass 1 har sänkts för just blyfri ammunition.

Att gå från kulpatroner med kulor av bly till blyfria sådana är varken svårt eller kostsamt. Inte heller riskabelt gällande skottverkan. Tvärt om passar egenskaperna hos blyfri ammunition mycket väl ihop med de önskemål jägare i allmänhet har på kulvapen vid dagens jaktutövning. Vid jakt med blyfria jaktkulor är det som regel fördelaktigt att välja kulor med en lägre vikt och laddade för en högre hastighet jämfört med motsvarande blykulor.  

Den här sidan vänder sig till  

Jägare som vill veta mer om jakt med blyfria kulpatroner. 

Bra att veta 

Denna vägledning inriktas mot den huvudsakliga jaktutövningen i Sverige då kulpatroner som expanderar vid träff används. Mer specifikt blyfri jakt med kulvapen efter främst klövvilt och rovdjur.  

Varje enskild som informerar sig från denna vägledning har själv ansvar för egen och andras säkerhet. 

Varför använda blyfria kulpatroner?

Det är normalt inga eller försumbara skillnader i skottverkan mellan kulor med eller utan bly. Det är med andra ord små nackdelar med blyfri ammunition, men däremot flera fördelar. En av de främsta fördelarna är att den eliminerar risken för förgiftning från ammunitionsbly för de som äter vilt. Både människor, deras husdjur samt rovdjur och asätare i naturen.  

Användning av blykulor vid jakt ger ett större efterarbete och lägre köttutbyte, jämfört med när blyfria kulor används. Detta som följd av den skottrensning som krävs eftersom bly är mycket giftigt redan i små mängder och att blyfragment sprids långt ut i viltkroppen från skottets placering. Kulor av exempelvis koppar håller ihop bättre vid träff och sprids därför heller inte lika mycket. 

När blyfria kulor används, behöver jägaren ha kunskap om hur ammunitionen används på bästa sätt. Skifte av material och teknik i blyfria kulor ger effekter som denna vägledning guidar om här nedan.

Fullgod prestanda med blyfria kulor

Förutsättningar och behov 

Beroende bland annat på vilket vilt som jagas och hur jakten bedrivs anpassar jägaren inte sällan beväpningen, varav ammunitionsegenskaper är en del.  

Därför bör jägaren fråga sig vilka förutsättningar som behöver beaktas och därmed även vilka egenskaper som är viktigast hos ammunitionen.  

  • Är precision och skottverkan på långa håll viktigt?  
  • Eller värdesätts framför allt ammunitionens funktion och vapnets smidighet på korta håll, tillsammans med relativt låg gevärsknall?  

I handeln finns blyfri ammunition som täcker behoven för de allra flesta jägare. Denna vägledning tar upp de viktigaste faktorerna att känna till för den enskilde vad gäller val av blyfri ammunition.  

Välj rätt kula 

Projektilen i blyfria kulpatroner består vanligen till största delen av kopparlegeringar.  

Det man generellt ska ge akt på när blykulor ersätts med blyfria kulor är att undvika långa kulor. Dvs. om man tidigare använt en blykula i det övre intervallet av kulvikt för aktuell kaliber, krävs inte sällan en blyfri kula av lägre vikt för att den inte ska bli för lång. Skulle kulan vara för lång i förhållande till den rotation vapnet försätter kulan i kommer den inte stabilisera, dvs inte flyga rakt och stabilt i längdriktningen. 

Varje kulvapenpipa har en viss nivå på räffelstigningen. Generellt kan sägas att längre kulor behöver en brantare räffelstigning för att kulan ska bringas i tillräcklig rotation för att flyga stabilt. Se mer om detta längre ned under Fördjupning.  

Rätt hastighet för vald kula 

Generellt laddas blyfria kulor till något högre hastighet än blykulor. De blyfria kulorna tål högre hastigheter jämfört med blykulor utan att restvikten (kulans vikt efter träff i målet) blir mindre. Dessutom, om kulvikten har sänkts vid övergång från bly till blyfritt, kan det finnas anledning att öka hastigheten för att hålla uppe rörelseenergin, vilket är viktigt för skottverkan. Kulor i kopparlegeringar är som regel hårdare än blykulor och är anpassade för att skjutas i högre hastigheter för att uppnå önskad expansion och därigenom avlämna energi i målet. 

Värt att nämna är att det finns blyfria kulor som inte är speciellt hårda och att utvecklingen på området gör att utbudet av kulor med olika hårdhet ökar på marknaden.   

Högre hastighet hos hårda blyfria kulor är en särskilt viktig faktor vid skott mot vilt på de längre avstånden. Detta eftersom hårda kulor kräver ett visst mått av anslagsenergi för att deformeras och avge energi på önskat sätt. Hög utgångshastighet säkerställer detta även på de längre skotthållen. En liten tillkommande fördel med hög hastighet på de långa avstånden är att kulbanan rätas upp.  

Fördelen många blyfria kulor har, i jämförelse med blykulor, är att de har hög restvikt. Detta ger kulorna potential till god djupverkan även vid hög hastighet, vilket kan vara fallet vid skottlossning på de allra kortaste avstånden.   

Klass 1 med blyfria kulor 

För att blyfria kulpatroner ska uppnå klass 1 krävs att de i det aktuella vapnet ger en anslagsenergi om minst 2000 joule på 100 meter med en kula av minst 7,7 grams vikt. Viktgränsen är med andra ord lägre för blyfria kulor än för blykulor. Oavsett vilket material kulan är tillverkad av så ska den vara konstruerad för att expandera (klass 1 och klass 2).  

Varför är viktgränsen lägre för blyfria kulor i klass 1? 

Blyfria kulor har särskiljande egenskaper jämfört med kulor av blykärna, vilket belysts tidigare i denna vägledning. Detta gör att kulvikten kan hållas lägre än för motsvarande blykulor, samtidigt som anslagsenergin kan hållas likvärdig dessa kulor emellan. Lägre initial kulvikt hos blyfria kulor kompenseras ofta med såväl högre hastighet, hårdhet och restvikt. Vetenskapliga studier visar att blyfria kulor av koppar ger större, pålitligare och stabilare expansion än blykulor. Detta tycks kompensera för den fördel, när det gäller dödande effekt, som blykulor har av att i högre grad fragmentera i viltkroppen. Utöver vetenskapliga studier på området finns omfattande erfarenheter av jakt med blyfria kulor vilka också visar på god skottverkan.

Blyfri ammunition kräver mindre skottrensning

När blykulor träffar ett vilt sprids blyfragment långt ut i viltkroppen från skottets sårkanal. Bly är mycket giftigt och skadligt för nervsystemet redan vid små doser. Barn och foster är extra känsliga  Därför rekommenderas noggrann och väl tilltagen rensning av viltköttet för att minska risken att få i sig bly.   

När blyfri ammunition används underlättas därför efterarbetet. Dels eftersom inälvor och annat slaktrens som lämnas i naturen inte riskerar att blyförgifta  rovdjur, rovfåglar och asätare. Dels eftersom skottrensningen blir mindre omfattande och enklare, då det inte sprids höggradigt giftiga fragment över stora delar av viltkroppen.  

Mer av viltet kan dessutom tas tillvara som livsmedel, som mat åt husdjur, som åtel eller till utfodring av vilt. Detta gäller både kött, inälvor och annat slaktrens.   

Att använda kulpatroner bestående av bly ökar alltså inte bara riskerna för förgiftning och att bly når näringskedjan. Det ger också jaktutövningen ett större efterarbete och att mindre av viltet kan tillvaratas.  

Jakt (livsmedelsverket.se)    

Fakta om bly

Blyfria kulors expansion

Konstruktionen för expansion hos blyfria kulor skiljer sig från (halvmantlade) blykulor. Blyfria kulor har vanligen ett hål längst fram i kulans spets, vars syfte är att initiera en expansion av kulan, när viltet träffas. Vid anslag i djurkroppen pressas vävnad in i hålet och kulan öppnas upp så att främre delen av kulan får en betydligt större yta, jämfört med en intakt kula. Kulans förstorade tvärsnittsyta leder till att kulan avger mycket energi i viltkroppen, vilket borgar för att viltet dör snabbt.

Risken för rikoschetter

Studier har visat att risken för rikoschetter, det vill säga att hela eller delar av kulan studsar eller ändrar riktning när den träffar något, endast ökar marginellt vid användning av kopparkulor jämfört med blykulor. Samma studier har också visat att denna risk skiljer sig mindre mellan kopparkulor och moderna, så kallade ”bondade” blykulor som är förstärkta i syfte att minska fragmenteringen vid träff, jämfört med skillnaden mellan mjuka och hårda blykulor.  

Det är därför lämpligt att använda sig av väl tilltagna säkerhetsmarginaler och gott kulfång vid all jakt, oavsett materialet i kulorna. Träff på hårda ytor, såsom frusen mark eller berghällar, ökar alltid risken för rikoschetter.

Sammanfattning blyfria kulpatroner

Hitta den blyfria ammunition som passar ditt vapen och din jakt. Följande är enkla tumregler att utgå ifrån: 

  • Välj lätta kulor Välj kulor i nedre delen av kaliberns viktintervall, jämfört med blykulor  
  • Med högre hastighet Blyfria jaktkulor av standardutförande laddas med fördel till en något högre hastighet, jämfört med blykulor 

Fördjupning

Räffelstigning, val av kula och stabilitet 

Gevärspipans insida sätter kulan i rotation (utstickande, spiralformade så kallade bommar griper tag i kulan) med syftet är att ge kulan en stabil flykt. Graden av rotation beror av olika nivåer av räffelstigning hos olika pipor.  

Räffelstigning anges ofta i tum (=25,4 mm) och visar hur långt kulan går i loppet för att snurra ett varv runt sin egen axel. De flesta kalibrarna ligger mellan 8 och 16 tum. Räffelstigning kan exempelvis uttryckas 1:10 och innebär att kulan har snurrat ett varv var tionde tum. Ju kortare sträcka som behövs för att uppnå ett varv desto brantare är räffelstigningen. 

När kulan precis har lämnat loppet är dess flykt och rotation ännu inte i balans. Efter en viss sträcka ska kulan lägga sig helt rakt och stabilt i förhållande till längdriktningen. Man säger att den stabiliserar.  

Om, och i så fall hur tidigt under kulbanan, en kula stabiliseras beror av en mängd faktorer så som kulans hastighet, längd, symmetri och form samt vapnets räffelstigning. En kort och trubbigt utformad kula brukar ha lättare för att stabilisera och gör det ofta tidigt i kulbanan. Däremot en kula som är lång och aerodynamiskt utformad brukar ha svårare att stabilisera och gör det eventuellt längre ut längs kulbanan. Det går att uttrycka det som att den senare kultypen vanligen kräver en brantare räffelstigning. En längre pipa kan också bidra till stabilisering av en kula. 

Generellt ger brantare räffelstigning stabilitet åt längre kulor. Eftersom många egenskaper påverkar när och om en kula stabiliserar finns det undantag där långa kulor stabiliserar väl i ett visst vapen trots att räffelstigningen är relativt flack. Frågan tjänar ändå att belysas eftersom den kräver aktsamhet vid val av kula och genomförande av provskjutning av enskilda vapen. 

Ser kulan ut att stabilisera? 

Ett sätt att kontrollera huruvida en kula stabiliserar är att observera om kulhålen är helt runda och symmetriska vid provskjutning på papptavlor från olika avstånd. Det är viktigt att skjuttavlorna är släta och vinkelräta mot skjutriktningen vid kontrollskjutningen.  

Stabiliseringsproblem är inget nytt 

Fenomenet med kulor som inte stabiliserar finns också hos blyammunition. Exempelvis att en kulsort inte stabiliserar alls, i ett visst kombinationsvapen, medan en annan kulsort av samma vikt gör det.   

Ett annat exempel på när stabiliseringsproblem kan uppstå är när kulval optimeras för långhållsskytte. Då väljs gärna långa spetsiga kulor, i syfte att uppnå så rak kulbana som möjligt. Det är kulor med så kallad hög ballistisk koefficient. Som tidigare nämnts kräver inte sällan kulor med dessa egenskaper en brantare räffelstigning än vad som är fallet i standardvapen för jakt.  

Utveckling av jaktvapen som passar väl ihop med blyfri ammunition 

Den utveckling som skett bland kulgevär inom jakten under senare decennier passar väl ihop med användning av blyfri ammunition. 

Under senare decennier har jaktvapen med relativt kort gevärspipa blivit populära bland jägare. En delförklaring till detta är att ljuddämpare har blivit allmänt tillåtna för jaktvapen och är vanligt förekommande. För att undvika att vapen som är försedda med ljuddämpare blir alltför otympliga, genom att de både blir längre, tyngre och får framskjuten balanspunkt, är det många jägare som föredrar vapen med relativt kort pipa.  

Krut med snabb brinntid i korta gevärspipor 

Till vapen med relativt kort pipa används med fördel ammunition med krut som har relativt snabb brinntid för kalibern ifråga. Detta för att krutet ska hinna ge kulan avsedd rörelseenergi under kulans relativt korta tid i loppet.  

Tillkommande fördelar med krut åt det snabbare hållet är dels att gevärsknallen blir mindre och även att eventuell ljuddämpare slits mindre, som en effekt av att krutet i högre grad förbränns tidigt inne i pipan, jämfört med krutsorter med långsammare brinntid. Detta är en utveckling som passar väl ihop med användning av blyfri ammunition, då kulvikten ofta sänks och hastigheten ofta höjs något. Jämfört med blyammunition.

Blyfri ammunition och Strategi för svensk viltförvaltning 2022–2029

Naturvårdsverket arbetar utifrån Strategin för svensk viltförvaltning 2022-2029. Frågan om blyfri ammunition berörs bland annat i följande delar av denna strategi:   

  • Naturvårdsverket bedriver en framåtsyftande omvärldsbevakning rörande utvecklingen av jaktmedel och jaktmetoder för att löpande kunna utveckla förhållningssätt och styrmedel.  
  • Naturvårdsverket främjar brukandet av vilt som resurs. 
  • Naturvårdsverket verkar för ökad användning av blyfri ammunition där sådana alternativ finns och för ökad kunskap om hur fällt vilt ska hanteras för att minska människors exponering för bly.  
  • Berörda myndigheter fortsätter arbetet med att låta svenskt kött av vildsvin och andra viltarter komma fler till del, exempelvis genom den mat som serveras i offentlig sektor.  

Strategi för svensk viltförvaltning 2022–2029 

Vernon T. et al. 2016. Non-lead rifle hunting ammunition: issues of availability and performance in Europe. Eur J Wildl Res (2016) 62:633–641 

Test af blyfri ammunition - Danmarks Jægerforbund (jaegerforbundet.dk) 

N. Kanstrup et al. 2021. Non-lead rife ammunition: Danish hunters’ attitudes. Environ Sci Eur (2021) 33:41 

Matthew E. et al. 2023. Efforts to ban lead ammunition: a comparison between Europe and the United States. Wildlife Society Bulletin 2023;47:e1449