Stöd och information

Förbud mot blyhagel vid våtmark

Vatten omringat av skog.
Granskad: ‎den ‎12‎ ‎september‎ ‎2023

Förbudet mot att skjuta med blyhagel i eller inom 100 meter ifrån våtmark har beslutats av EU-kommissionen. Syftet är att skydda vattenfåglar och de arter som konsumerar dessa fåglar från förgiftning från blyhagel. Förbudet gäller i hela EU.

I Sverige har vi haft blyförbud vid våtmarker sedan 2002, men EU-förbudet innebär att våtmarker definieras på ett annat sätt och gäller större områden än tidigare. Blyfri hagelammunition behöver därför användas inom större områden jämfört med tidigare. Det leder till att jägare i högre grad behöver förvissa sig om vilka områden som berörs av förbudet samt vilken ammunition och vilket vapen som lämpar sig.

För att underlätta för jägare har Naturvårdsverket tagit fram detta stöd. Här nedan når du dels ett kartstöd för att enklare bedöma var förbudet gäller. Dels information om förbudet och att använda blyfri ammunition.  

Sidan vänder sig till

Jägare som planerar att jaga med hagelvapen.

Bra att veta

Naturvårdsverket följer frågan och kommer löpande att uppdatera denna sida utifrån ny kunskap.

Naturvårdsverket fick i februari 2023 i uppdrag av regeringen att föreslå lämpliga åtgärder för att underlätta för jägare och sportskyttar med anledning av det utökade förbudet. 

Lämpliga åtgärder med anledning av blyammunitionsförbud

Hur gäller blyförbudet vid våtmarker?

Vad är inte tillåtet?

  • Det är förbjudet att, i eller inom 100 meter från en våtmark:
    - avlossa blyhagelammunition
    - ha med blyammunition vid skytte i våtmarker eller på väg till eller från skytte i våtmarker 

Vad är tillåtet när det gäller användning av blyhagelammunition?

  • Att vid jakt skjuta på platser där avståndet till närmsta våtmark överstiger 100 meter.
  • Att ha med sig blyhagel när man rör sig genom våtmarker för att ta sig till sådana platser där det är tillåtet att skjuta med blyhagel.  

Vilka våtmarker omfattas av förbudet?

Våtmarker definieras enligt Ramsarkonventionen i detta förbud:

”Med våtmark avses sumpmarker, kärr, torvmossar eller vattenområden, oavsett om de är naturliga eller konstgjorda, permanenta eller tillfälliga eller består av vatten som är stillastående eller rinnande, sött, bräckt eller salt, inbegripet havsområden med ett djup vid lågvatten som inte överstiger sex meter.”

Ett avgörande i EU-domstolen har dessutom preciserat följande:

De våtmarker där förbudet gäller avgränsas utifrån syftet att skydda vattenfåglar, deras livsmiljöer och arter som konsumerar dessa fåglar. Med vattenfåglar avses de fågelarter som ekologiskt är beroende av våtmarker för åtminstone en del av sin årscykel. 

Förbudet gäller inte områden som exempelvis på grund av sin storlek eller instabilitet sannolikt inte fungerar som livsmiljö för vattenfåglar.  

Kartstöd för blyhagelförbud

Blyfria hagelalternativ

Bland annat finns patroner med hagel tillverkade med legeringar av stål, vismut, koppar och volfram (tungsten). 

Medvetet val av ammunition

Jägare som planerar att jaga med hagel i områden där blyförbud råder behöver sätta sig in mer i vilka alternativa hagel som kan användas. Utifrån det enskilda jaktvapnet, utifrån förutsättningar i jaktområdet och ifråga om viltart. 

Blyfria hagels egenskaper och användning i olika vapen

Den dödande effekten av ett välriktat hagelskott är beroende av flera faktorer. Skjutavstånd, skjutvinkel och patronens krutladdning, hagelstorlek, hagelmaterial och laddningsvikt har särskilt stor betydelse.  

Vid osäkerhet kring en viss hagelpatrons prestanda och egenskaper i övrigt bör tillverkaren rådfrågas. Vid osäkerhet om ett vapen kan användas med en viss sorts ammunition kan tillverkare eller vapensmeder rådfrågas.   

Hårdare hagel, exempelvis av stål eller varianter av volfram, kan vara mer benäget att ge rikoschetter. Det bör man ta hänsyn till i exempelvis terräng med mycket sten. 

Dessutom bör man vara aktsam vid förtäring av kött som fällts med stålhagel eller andra hårda hagelmaterial. Om man råkar bita i ett sådant hagel kan tänder skadas.

Tillgång och pris

Tillgång och pris för stålhagelammunition motsvarar den för blyammunition. 

För övriga alternativhagel är normalt sett priset högre och tillgången sämre. Hur mycket priset är högre och tillgången sämre varierar mellan olika hagelmaterial. 

Kriget i Ukraina och den militära upprustning som pågår runt om i världen har försämrat tillgången på komponenter till hagelammunition, vilket i sin tur ytterligare försämrat tillgången på andra alternativhagel än stål. På sikt blir förhoppningsvis både tillgången bättre och priset lägre på andra alternativhagel än stål. 

Vana av att hantera blyförbud

Sedan 2002 har det i Sverige varit förbjudet att använda blyhagelammunition vid jakt i våtmarker och över grunda delar av öppet vatten. Frågan var också aktuell under tio år dessförinnan, och då för cirka 30 år sedan, kom stålhagelgodkända hagelgevär ut på marknaden. Dessutom har prestandan på exempelvis stålhagel utvecklats en hel del under dessa decennier. Troligtvis underlättar vanan av blyförbud och teknikutvecklingen många jägares anpassning till nu gällande blyhagelförbud.

Fördelar med blyfria hagel

Det finns också fördelar med alternativhagel under jakt vid våtmarker, vid sidan om ovan nämnda ökade kostnader och förberedelsearbete. 

För jägare och andra som äter viltkött

Bly är mycket giftigt och skadligt för nervsystemet redan vid små doser. Barn och foster är extra känsliga. 

Användning av blyfria hagel förenklar på några sätt för dig som jägare. Eftersom fällt vilt inte innehåller bly underlättas efterarbetet:

  • Inälvor och annat slaktrens behöver inte göras oåtkomligt för rovdjur och asätare, som annars riskerar blyförgiftning.
  • Omhändertagande av viltköttet som ska hamna på matbordet underlättas:
    - Skottrensning från blyfragment kan bortses infrån
    - Mer av viltköttet kan förtäras, eftersom mindre kött behöver rensas bort
    - Riskerna för förgiftning från blyhagelfragment undviks. 

För vattenfåglar och de som konsumerar dem

Genom användning av alternativa hagel skonas vattenfåglar från risken för akut förgiftning från blyhagel som hamnat i deras muskelmage. Även rovdjur och asätare som lever av vattenfåglar får minskad risk för blyförgiftning.

Jämnare hagelsvärmar

Genom stålhagels hårdhet blir det vid användning av dessa inte samma mängd så kallade randhagel, som vid användning av blyhagel. Randhagel uppstår av att hagel deformeras av det våld som uppstår i samband med att ammunitionen avlossas och haglen rör sig inne i vapnet. Med färre randhaglen, hos de jämförelsevis hårdare stålhaglen, blir hagelsvärmen som träffar målet mer jämnt fördelad. Hagelsvärmen får då en jämnare spridning vilket är positivt för resultatet.

Blyfria hagelmaterial

Stålhagel 

Det vanligaste alternativet till blyhagel är stålhagel. Eftersom stål är lättare än bly rekommenderas att jägaren väljer större stålhagel än blyhagel. Då patroner med stålhagel generellt laddas med kraftigare krutladdning och materialet är hårdare än bly blir kraven på vapnet högre. 

Vismut 

Vismut är ett hårt men sprött material. Hagel av detta material lämpar sig därför normalt också i äldre vapen tillverkade för att användas med blyhagel. Av samma anledning är hagel av vismut inte mer benäget att ge rikoschetter än blyhagel. Jämfört med bly bör jägaren gå upp något i hagelstorlek, eftersom vismut är lättare än bly.

Koppar

Koppar är mjukt och har en specifik vikt någonstans mitt i mellan stål och vismut. Kopparhagel lämpar sig därför normalt också i äldre vapen tillverkade för att användas med blyhagel.

Volfram 

I grunden är volfram tyngre än bly och mycket hårt. I framställningen blandas dock volfram med andra metaller, så att en variation av specifik vikt och hårdhet hos hagel finns att tillgå vid köp av volframammunition. Med andra ord är det mycket viktigt att jägaren försäkrar sig om att ammunitionen är av sådan typ som är lämplig för det vapen som ska användas.   

Även vilt som fällts med ammunition med vismut och volfram bör skottrensas noggrant.

Förladdningar i olika material

Även förladdningen, den kopp som håller ihop hagelladdningen och följer med ut genom pipan vid avfyrning, kan tillverkas i olika material. Bland annat finns förladdningar av cellulosa, vilket påverkar miljön mindre än förladdningar i plast.

Syftet med förbudet

Förbudet har införts för att undvika att ammunitionsbly leder till blyförgiftning hos vattenlevande fåglar och de som konsumerar dessa fåglar. Av två skäl förgiftas vattenlevande fåglar av blyhagel från ammunition. Dels plockar fåglarna aktivt i sig blyhagel i tron att det är småsten, vilket de behöver i muskelmagen som en del i att processa födan. Dels kan de under födosöket i våtmarksmiljöerna av misstag få i sig blyhagel.

Innan denna förordning trädde i kraft, har EU:s medlemsländer haft ett lapptäcke av olika slags nationella förbud mot användning av blyhagel vid våtmarker. Samtidigt har våtmarksfåglarna utgjort en gemensam resurs eftersom flyttvägarna sträcker sig över hela EU. Tanken med en gemensam förordning som sträcker sig över medlemsstaterna har alltså varit att mer heltäckande undvika denna förgiftning från blyhagel.