Tillsynsvägledning om invasiva främmande arter
Tillsyn över landlevande invasiva främmande växter
Hur går tillsyn av landlevande invasiva främmande växter till? Här finns stöd och exempel som hjälper dig som ska bedriva tillsyn på området.
Invasiva främmande växter finns på olika platser i miljön, såsom ute i naturen, i stadsmiljön, i trädgårdar eller ute i handeln.
Sidan vänder sig till
Tillsynshandläggare på länsstyrelser och kommuner.
Bra att veta
Vägledningen kompletterar övergripande tillsynsvägledning om invasiva främmande arter. Ny vägledning på området publiceras relativt ofta då tillsyn inom området fortfarande är nytt. Senaste uppdateringen rör gudaträd som publicerades 2024.
Växter i miljön
Invasiva främmande växter finns på olika platser i miljön, såsom ute i naturen, i stadsmiljön eller i trädgårdar. Enligt artikel 7.1 g i EU-förordningen är det förbjudet att avsiktligt tillåta att invasiva främmande arter reproducerar sig, växer eller odlas, även i sluten förvaring. En växt reproducerar sig vanligtvis utan mänsklig inblandning, till exempel genom fröspridning. En underlåtenhet att vidta åtgärder och ta bort befintliga växter kan därmed innebära en överträdelse av förbuden.
Den som anses ha en skyldighet att agera är den som har möjlighet, dvs. den som har rådighet över den fastighet där växten finns. Rådigheten kommer genom äganderätt eller genom innehav av särskild rätt till fastigheten.
En ägare eller innehavare av särskild rätt till fastighet som har rådighet över fastigheten träffas således av förbuden i artikel 7. 1 g och har en skyldighet att vidta åtgärder mot den invasiva främmande växten. Vad som är rimliga åtgärder att kräva måste avgöras från fall till fall, beroende bland annat på vilken växt det rör sig om, hur utbredd förekomsten är och spridningsrisken.
Verksamheter såsom skogs- eller jordbruk, infrastrukturprojekt, och andra större mark- och anläggningsarbeten kan innebära ökade spridningsrisker. Sådana verksamheter kan behöva omfattas av planerad tillsynsverksamhet och riktad information till verksamhetsutövare.
De vanligaste EU-listade växtarterna man kan förvänta sig att träffa på ute i miljön är jättebalsamin (Impatiens glandulifera), jätteloka (Heracleum mantegazzianum) och gul skunkkalla (Lysichiton americanus). Det tåliga trädet gudaträd (Ailanthus altissima) är ett annat exempel på en invasiv främmande art som kan ha planterats i stads- och offentliga miljöer. Till skillnad från djuren är de invasiva växterna ofta väl etablerade.
Naturvårdsverkets metodkatalog om bekämpning av invasiva främmande arter är också ett stöd vid bedömningen. Du hittar den längst ner på sidan.
Exempel om förekomst av jätteloka på tomten
En privatperson har ett bestånd av jätteloka på sin tomt. Grannarna har uppmärksammat personen på att arten är förbjuden och att jättelokorna sprider sig till intilliggande områden, grannarnas tomter och ett naturreservat. Grannarna kontaktar även länsstyrelsen.
Det är förbjudet enligt EU-förordningen att avsiktligt tillåta att jätteloka växer. I första hand behöver berörda tomtägare informeras om lagstiftningen så att markägaren kan agera i enlighet med denna och bekämpa arten på fastigheten.
Det ska röra sig om rimliga bekämpningsåtgärder som tomtägaren har faktiska och rättsliga möjligheter att vidta. Vad som är rimliga åtgärder blir beroende av bland annat hur stort bestånd av jätteloka det rör sig om.
Naturvårdsverkets metodkatalog är också ett stöd för att avgöra vilka åtgärder som är lämpliga och rimliga. Det är ofta en fördel om samordnade åtgärder vidtas när en förekomst breder ut sig över flera fastigheter. Om markägaren inte agerar i enlighet med lagstiftningen kan länsstyrelsen gå vidare med tillsynsinsatser i form av till exempel ett föreläggande om rättelse.
Om länsstyrelsen är förvaltare över naturreservatet ska den vidta åtgärder där. Spridningsrisken till naturreservatet kan vara en anledning till att prioritera en insats här.
Se mer om vilka beslut länsstyrelsen kan fatta här:
Förelägga om att ta bort gudaträd
Fastighetsägare vill i vissa fall inte medverka till att ta bort gudaträd på sin fastighet. I dessa fall krävs att länsstyrelsen förelägger fastighetsägaren att ta bort de aktuella träden för att Sverige ska uppfylla sina EU-rättsliga förpliktelser.
Dispens för att bekämpa gudaträd krävs
Enligt Naturvårdsverkets metodkatalog krävs att gudaträden behandlas med bekämpningsmedlet glyfosat. Inom exempelvis parker och trädgårdar och på tomtmark för bostadshus, där gudaträd ofta växer, finns det ett generellt förbud att använda växtskyddsmedel enligt 2 kap. 37 § bekämpningsmedelsförordningen (2014:425).
För att få använda växtskyddsmedel, och däribland produkter innehållande glyfosat, inom dessa områden krävs det dispens från den kommunala nämnden enligt 2 kap. 39 § bekämpningsmedelsförordningen. Glyfosatpreparat får därtill endast användas yrkesmässigt av en person som har tillstånd att använda det enligt 2 kap. 18 § bekämpningsmedelsförordningen. Det är antingen fastighetsägaren eller utföraren som ska ansöka om dispens hos den kommunala nämnden.
Vägledande dom från MÖD
Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) har i ett avgörande upphävt ett föreläggande som riktades till en fastighetsägare om att ta bort gudaträd på sin fastighet (mål nr M 2869-22). MÖD ansåg att fastighetsägaren inte har rättslig möjlighet att efterkomma föreläggandet eftersom det krävdes dispens från bekämpningsmedelsförordningen innan de förelagda åtgärderna kunde vidtas.
Exempel på föreläggande
Naturvårdsverket har mot denna bakgrund tagit fram ett exempel på ett föreläggande om att ta bort gudaträd som länsstyrelserna kan använda sig av i sitt tillsynsarbete. För att fastighetsägaren ska ha rättslig och faktiskt möjlighet att följa föreläggandet kan det exempelvis utformas som nedan:
Exempel på föreläggande
Länsstyrelsen förelägger XX, så som ägare till fastigheten XX i XX kommun, att vidta åtgärder för att avlägsna X gudaträd som växer på fastigheten enligt följande:
- Fastighetsägaren föreläggs att ansöka om dispens för användningen av glyfosat enligt 2 kap. 39 § bekämpningsmedelsförordningen. Ansökan ska ske enligt bifogad ansökningsblankett, se bilaga 1, senast tre veckor efter delgivning av föreläggandet. Av ansökningsblanketten i bilaga 1 framgår vilka uppgifter som ska fyllas i och var den ska skickas in. Samtliga uppgifter i bilaga 1 ska fyllas i för att punkten 1) ska vara uppfylld.
- Fastighetsägaren föreläggas att senast XX månader efter att dispens enligt punkten 1) har meddelats tillse att de aktuella gudaträden, se bilder i bilaga 2, förses med glyfosatpluggar enligt gällande villkor för aktuell produkt.
- Om dispens meddelas ska rotskott behandlas med glyfosat och frösådda plantor avlägsnas genom uppdragning senast XX månader efter att dispens enligt punkten 1) har meddelats.
- Eventuella frön samt vitala rotdelar får inte komposteras, utan måste brännas eller transporteras bort till anläggning som tar emot avfall från invasiva främmande arter.
- Vid transport av frön och/eller vitala rotdelar ska förpackning ske i dubbla förslutna plastsäckar eller annat helt tillslutet transportkärl.
- Återrapportering till länsstyrelsen ska göras senast XX efter det att träden har glyfosatbehandlats.
På grund av ärendets brådskande karaktär, då utrotningssåtgärder av gudaträd behöver ske skyndsamt för att inte spridas ytterligare, förenas föreläggandet med vite enligt följande:
- Föreläggandet är förenat med ett vite om XX kr avseende punkten 1).
- Om dispens meddelas enligt punkten 1) är föreläggandet förenat med vite om XX kronor per träd avseende punkten 2)
- Om dispens meddelas enligt punkten 1) är föreläggandet förenat med vite om XX kronor avseende punkten 6).
På grund av ärendets brådskande karaktär förordnar länsstyrelsen enligt 26 kap. 26 § miljöbalken att föreläggandet gäller från att adressaten har blivit delgiven föreläggandet.
Förklaringar till exemplet
- Tillsynsmyndigheten behöver anpassa föreläggandet efter varje enskilt fall.
- För att adressaten ska ha en faktiskt och rättslig möjlighet att följa föreläggandet krävs att föreläggandet delas upp i olika delar där det i första punkten föreläggs om att fastighetsägaren ska ansökan om dispens. Först när en dispens meddelas aktualiseras övriga punkter i föreläggandet.
- För att se till att ansökan om dispens blir fullgod bör en färdig blankett biläggas föreläggandet. Många kommuner har färdiga blanketter för ansökan om dispens från bekämpningsmedelsförordningen på sina hemsidor som kan användas. Om sådan inte finns för den aktuella kommunen är det lämpligt att länsstyrelsen utformar en blankett som kan bifogas föreläggandet där det ska fyllas i uppgifter angående:
- Karta eller annan beskrivning av spridningsområdets läge och areal,
- Kontaktuppgifter till den som ska sprida växtskyddsmedel samt i förekommande fall till den för vars räkning spridningen ska ske,
- Kopia på behörighetstillstånd för yrkesmässig användning av växtskyddsmedel,
- Syftet med spridningen samt en beskrivning av varför särskilda skäl föreligger exempelvis bekämpning av invasiva främmande växtarter,
- Växtskyddsmedlets namn och registreringsnummer med upplysning om verksamt ämne,
- Beskrivning av spridningsmetod,
- Vilken dos som ska användas vid spridningen
- Beräknad tidpunkt eller tidsperiod för spridningen - För att föreläggandet ska vara tydligt bör foton på de aktuella träden biläggas föreläggandet.
- På grund av ärendets brådskande karaktär bör föreläggande om att ta bort invasiva främmande arter förenas med vite. Tillsynsmyndigheten behöver dock i varje enskilt fall bedöma om vite krävs och hur högt vite som är motiverat.
- Tillsynsmyndighet bör också, mot bakgrund av ärendets brådskande karaktär, nyttja möjligheten att förordna om verkställighet från den tidpunkten då fastighetsägaren har blivit delgiven föreläggandet. Det måste då framgå av föreläggandet att den omedelbara verkställigheten förordnas med stöd av 26 kap. 26 § miljöbalken. Om tillsynsmyndigheten inte förordnar om omedelbar verkställighet riskerar åtgärderna att inte vidtas förrän ärendet har överklagats och vunnit laga kraft, vilket kan ske flera år framåt i tiden. Om inte omedelbar verkställighet förordnas bör tiden för när de förelagda åtgärderna ska ha vidtagits sättas till ett visst antal månader efter beslutet vunnit laga kraft.
För mer information om dispens enligt bekämpningsmedelsförordningen se vår vägledning om den kommunala nämndens möjlighet att ge dispens från förbuden i 2 kap. 39 § bekämpningsmedelsförordningen:
Växter i handeln
Om invasiva främmande växter av unionsbetydelse förekommer i handeln finns risk att förbuden mot att avsiktligt sälja, importera, transportera, använda, tillåta växa eller odla växterna enligt artikel 7.1 i EU-förordningen överträds.
Även för dessa verksamheter kan det vara aktuellt med planerad tillsynsverksamhet och riktade informationsinsatser. Detta kan röra arter som till exempel röd jättegunnera (Gunnera tinctoria), japanskt humle (Humulus japonicus), fjäderborstgräs (Pennisetum setaceum) och sidenört (Asclepias syriaca).
Handel med invasiva växter kan förekomma både genom verksamheter inom trädgårdshandel och mellan privatpersoner. E-handelsplattformar kan behöva bevakas för att upptäcka olovlig försäljning. Det kan även finnas stängda forum som det är svårare att kontrollera. Det är viktigt att länsstyrelsen, de centrala myndigheterna och polismyndigheten samarbetar för att komma åt överträdelser.
Få mer information i vägledningen växter och fröer i handeln
Undantag under en övergångstid för kommersiell verksamhet:
Innehavare av kommersiella lager med invasiva främmande arter som förvärvats innan arten fördes upp på unionsförteckningen får behållas dessa under högst två år från det att arten listades. Det kan till exempel handla om fröer av invasiva främmande växter.
Exemplaren får också transporteras och säljas eller överlåtas till verksamheter som har tillstånd att hantera invasiva främmande arter. De ska hållas i sluten förvaring och på ett sådant sätt att de inte kan sprida sig (artikel 32 i EU-förordningen).
Metodkatalogen
Metodkatalogen ska underlätta för myndigheter och andra aktörer som i större omfattning bekämpar invasiva växter att välja bekämpningsmetod.