Tillsynsvägledning

Tillsynsvägledning om invasiva främmande arter

Tillsyn över landlevande invasiva främmande djur

Vissa EU-listade invasiva främmande djur uppträder i vilt tillstånd i naturen, andra hålls av enskilda eller förekommer inom verksamheter som handel. Här kan du läsa mer om regleringen och vad man bör tänka på vid tillsyn.

EU-listade invasiva främmande djur förekommer i Sverige. De hålls av enskilda som sällskapsdjur eller olovligt i till exempel hägn. De kan även förekomma inom verksamheter som hanterar djur på olika sätt, till exempel inom zoohandeln. 

Det är som regel förbjudet att inneha djur som är listade på EU-förteckningen över invasiva främmande arter. Men det finns ett undantag för sällskapsdjur i artikel 31 i EU-förordningen. Det är tillåtet att ha ett sällskapsdjur av en djurart som finns på EU-förteckningen om

  • man hade djuret då arten listades inom EU,
  • djuret hålls på ett sådant sätt att det inte kan rymma eller på annat sätt slippa ut, och
  • djuret inte tillåts reproducera sig.

Även djurparker tillåts behålla invasiva främmande djur under samma förutsättningar som innehavare av sällskapsdjur. 

Det finns även ett undantag för innehavare av kommersiella lager av exemplar av invasiva främmande arter som förvärvats innan arten fördes upp på unionsförteckningen. Sådana exemplar får behållas under högst två år från det att arten listades. Exemplaren får också transporteras för att säljas eller överlåtas till verksamheter som har tillstånd att hantera invasiva främmande arter. De ska hållas på ett sådant sätt att de inte kan reproducera sig eller slippa ut (artikel 32 i EU-förordningen). 

Olovlig handel med invasiva främmande djur kan ske inom zoohandel eller mellan privatpersoner. Tillsyn över detta kan med fördel kombineras eller göras i samverkan med annan tillsyn som länsstyrelsen bedriver för verksamheter som håller, säljer eller importerar olika djur (till exempel djurskyddstillsyn eller artskyddstillsyn). Handel eller överlämnande av invasiva djur mellan privatpersoner bryter också mot förbuden i artikel 7 i EU-förordningen men kan vara svårare att komma åt.

E-handelsplattformar kan behöva bevakas för att upptäcka olovlig försäljning eller överlåtelse. Det kan även finnas stängda forum som är svårare att kontrollera. Det är viktigt att länsstyrelsen, de centrala myndigheterna och polismyndigheten samarbetar för att komma åt överträdelser.

Arter som kan vara aktuella och är viktiga att ha ”ögonen på” är till exempel sibirisk jordekorre (Tamias sibiricus), nilgås (Alopochen aegyptica), tvättbjörn (Procyon lotor) och vanlig näsbjörn (Nasua nasua). Andra arter är gulbukig vattensköldpadda (Trachemys scripta inklusive underarterna T. s. scripta, T. s. elegans och T. s. troostii) samt fågeln brun majna (Acridotheres tristis).

En privatperson har köpt en gulbukig sköldpadda i en zoobutik efter det att förbuden trätt i kraft. Efter köpet blir personen informerad av en vän att arten är förbjuden och att man inte får ha den som sällskapsdjur. Personen hör av sig till länsstyrelsen och frågar om vad man ska göra. 

Enligt EU-förordningen är det förbjudet att avsiktligt sälja och hålla EU-listade invasiva främmande arter. Länsstyrelsen behöver informera privatpersonen om lagstiftningen och att hen behöver se till att djuret avlivas. Om det finns behov kan länsstyrelsen besluta om förelägganden eller förbud enligt 26 kap. miljöbalken. 

När det finns en misstanke om brott mot EU-förordningens förbud är tillsynsmyndigheten skyldig att anmäla överträdelsen till Polis- eller Åklagarmyndigheten (26 kap. 2 § miljöbalken). Det är de faktiska förhållandena som ska anmälas och tillsynsmyndigheten ska inte göra en bedömning av om överträdelsen har skett uppsåtligt eller av grov oaktsamhet.

I det aktuella fallet anmäler länsstyrelsen därmed till polisen att försäljning av ett invasivt främmande djur har skett i zoobutiken. Det är upp till polis och åklagare att utreda och bedöma om försäljningen skett uppsåtligt eller med grov oaktsamhet och om därmed brott därmed har begåtts. 

Vägledning om invasiva främmande djur

Vägledning och information om de förbud som omfattar de invasiva främmande djurarter (landarter) som är med på EU:s förteckning.

Läs mer