Ramavtal för bekämpning av invasiva främmande arter
Information om de ramavtal som finns till länsstyrelsernas förfogande för att de snabbt och enkelt ska kunna anlita utförare för att bekämpa invasiva främmande arter.
Sidan vänder sig till
Länsstyrelserna.
Lagstiftning
EU-rätt
Svensk lagstiftning
Ramavtal för djur
Naturvårdsverket har tillfälligt övertagit utrotningsansvaret vad gäller de EU-listade landlevande ryggradsdjurarter som idag finns eller förekommer sporadiskt i landet; t.ex. mårdhund, bisam, nilgås, vattensköldpadda och tvättbjörn.
Länsstyrelsen kan avropa ramavtalet för att få Svenska Jägareförbundet – Invasiva Arters hjälp med åtgärder mot olistade arter t.ex. mink. De ryggradslösa listade arterna, exempelvis nyazeeländsk plattmask, ligger under länsstyrelsens ansvar och de omfattas inte av avtalet.
Se vilka främmande arter som har hög risk för att bli invasiva i Sverige i Artdatabankens riskklassificering.
Artdatabankens riskklassificering av främmande arter (Artdatabankens webbplats)
Leverantören har beredskap och tillgänglighet året runt och kan göra insatser i hela landet. Invasiva främmande arter kräver snabba åtgärder, därför ska det i normalfallet vid bekräftad observation finnas insatsberedd personal på plats inom ett dygn.
Utrotnings- och hanteringstjänsterna från ramavtalet kan både avropas från Naturvårdsverket och länsstyrelserna. Ramavtalet gäller till och med 2023-12-31. Ramavtalet finns i sin helhet på:
Att avropa från ramavtalet för landlevande ryggradsdjur
Avrop från ramavtalet sker genom att länsstyrelsen kontaktar Svenska Jägareförbundet som är den leverantör som upphandlats för bekämpning av landlevande invasiva främmande ryggradsdjur.
Kontaktperson är Åke Granström: ake.granstrom@jagareforbundet.se
Vid avrop ska hänvisning ske till ramavtalet samt till personuppgiftsbiträdesavtalet som reglerar personuppgifter vid utförande av tjänst.
Personuppgiftsbiträdesavtalet finner ni i bilaga 3 till ramavtalet. Då endast en leverantör upphandlats gällande åtgärder mot landlevande invasiva främmande ryggradsdjur är uppdragsgivaren och leverantören friare vid diskussionerna kring tjänstens omfattning och kostnad inför att avtal träffas.
Naturvårdsverket rekommenderar att det upprättas ett skriftligt avtal.
Bakgrund
Sedan den 1 januari 2019 är det de 21 länsstyrelserna som har huvudansvaret i landet för att bekämpa invasiva främmande arter och de ansvarar därmed också för stora delar av det praktiska utförandet. Det finns dock en möjlighet för Naturvårdsverket att överta ansvaret för utrotningsåtgärder om det bedöms vara effektivare att utrotningen sker på nationell nivå.
Naturvårdsverket har för närvarande valt att utnyttja denna möjlighet gällande de landlevande invasiva främmande ryggradsdjuren. Länsstyrelserna har fortsatt ansvar för landlevande invasiva främmande ryggradslösa djur samt för växter.
För att ge stöd till länen i arbetet har Naturvårdsverket slutit ramavtal med företag som kan anlitas för bekämpning av invasiva främmande arter. Avtalen kan användas för både EU-listade arter och olistade arter. Både Naturvårdsverket och länsstyrelserna kan avropa från ramavtalen. Avtalen gäller endast för landlevande arter.
EU-listade invasiva främmande arter - djur (pdf 106 kB)
EU-listade invasiva främmande arter - växter (pdf 96 kB)