Vägledning

Bekämpning av invasiva främmande växter på land

Bekämpning och hantering av parkslide

Granskad: ‎den ‎14‎ ‎juni‎ ‎2024

Här hittar du information och rekommendationer om hur parkslide bör bekämpas och hanteras.

Parkslide är en invasiv art och en besvärlig växt att bekämpa. Läs noga på om bekämpning innan du börjar. Ibland kan det vara bättre att låta bli eftersom parksliden kan spridas av att bekämpas.

Sidan vänder sig till

Den eller de som planerar att bekämpa eller behöver genomföra bekämpning av parkslide.

Parkslide omfattas inte av EU-lagstiftningen som handlar om invasiva främmande arter (EU-förordning nr 1143/2014) vilket innebär att det idag inte finns några förbud för parkslide. Det är tillåtet att odla och plantera parkslide, men Naturvårdsverket rekommenderar att du inte gör det eftersom den skapar problem i naturen.  

Parksliden är föreslagen att vara med på en nationell förteckning över invasiva främmande arter. Om regeringen beslutar att parkslide ska vara med på förteckningen kommer arten omfattas av olika förbud.

Förslag på nationell förteckning över invasiva främmande arter

Om arten

Parkslide är en seglivad växt med mycket stor spridningskraft och kan snabbt ta över stora områden och tränga ut andra arter. Den är ett stort problem i trädgårdar och infrastruktur och är mycket svår att bekämpa.

Parkslide förväxlas ibland med sin släkting jätteslide. Dessutom finns en hybridart som kallas hybridslide. 

Information om parkslide, jätteslide och hybridslide

Film om parkslide

Youtube video

Viktigast att undvika spridning till nya platser

Eftersom parksliden lätt får fäste på nya platser och är svår att bekämpa, är det viktigare att inte sprida parksliden till nya platser än att bekämpa den. Avvakta därför med att bekämpa tills du har tillräckligt med information samt ekonomiska förutsättningar och tid för att kunna genomföra en säker bekämpning.

Några saker som är extra viktiga att tänka på för att undvika spridning är:

  • Tänk igenom varje steg i din hantering i förväg och säkerställ att du kan hantera jord och växtmaterial rätt.
  • Om du väljer att ta in en entreprenör för bekämpning; försäkra dig om att den hanterar växtdelar och jordmassor på ett säkert sätt.
  • Om du köper jord, kontrollera med säljaren var jorden kommer ifrån och att den är ren från parkslide (och andra invasiva arter).
  • Hantera växtavfallet på rätt sätt för att undvika spridning vid transport av avfallet. Transportera till exempel aldrig någon del av parksliden oförpackad i öppna släp eller gallersläp. En del av spridningen utmed vägkanter kan bero på att växtdelar trillat av i transport. 
  • Kontrollera att kommunens återvinningscentral tar emot växtavfallet innan du börjar din bekämpning och vilka instruktioner som finns för hur du ska packa avfallet. Mer information om växtavfall finns längre ner på den här sidan.
  • Rengör redskap från jord efter kontakt med parksliden.
  • Jord från det bekämpade området ska inte flyttas utan återföras till samma plats eftersom de fortfarande kan innehålla grobara delar.

Avstå att bekämpa

Om du inte tänker bekämpa parksliden bör du inte ändra på något som du gjort tidigare och som har fungerat. Om du till exempel har trimmat den några gånger per år under växtsäsongen kan du fortsätta med det.

Om du inte vet hur parksliden har skötts tidigare och inte har för avsikt att bekämpa den utan bara vill städa i trädgården bör du vänta tills plantan vissnat ner på hösten innan du klipper den.

Ett sätt att bedöma om plantan sprider sig kan vara att ha växten under uppsikt och markera ytterkanterna av beståndet (kanske med pinnar i marken) för att notera om den sprider sig från år till år.

Naturvårdsverkets rekommendation

Naturvårdsverket rekommenderar att avstå från att bekämpa parkslide om den inte verkar sprida sig eller inte är ett problem för dig som har den på din mark.

När ska parkslide bekämpas?

Situationer som kan vara aktuella kan vara vid ombyggnad eller anläggning av trädgård på din tomt om den börjar sprida sig till grannen eller börjar närma sig ett vattendrag eller en sjö.

Förberedelser inför bekämpning

Inför bekämpning är det viktigt att förbereda sig ordentligt. Viktiga saker att tänka på är:

  • Läs på om parkslide. 
  • Läs på om olika bekämpningsmetoder och bestäm dig för vilken metod som är mest lämplig. Information finns i denna vägledning.
  • Prata med grannar om beståndet har spridit sig. Sträva efter att genomföra en samordnad insats.
  • Hantera växtavfallet på rätt sätt för att undvika spridning; läs om vad du bör tänka på i denna vägledning och i vägledningarna om växtavfall. 
  • Vid större exploatering som vägar eller bostadsområden är det viktigt att i ett tidigt skede identifiera förekomst av parkslide och ta fram en plan för hantering av den.
  • Ta fram en plan för bekämpningen och tänk på att bekämpa hela beståndet. Detaljerna i bekämpningen är ofta viktiga, hoppa inte över steg.

Information om parkslide

Hantering av växtavfall

På sidorna nedan kan du läsa mer om hur du gör och vad du bör tänka på:

Att välja metod

Det finns många faktorer som spelar in när du ska välja metod. Plats, storlek på beståndet, ekonomiska förutsättningar och tidsresurser spelar roll. Det går inte att rekommendera en metod som fungerar för alla, eller ens de flesta. Många gånger kan en kombination av metoder användas. Idag finns det inte en enda metod som garanterat helt tar bort parksliden från en plats.

Grävning med bortforsling och inneslutning med markduk är metoder där en engångsinsats kan lösa problemet, men som ofta innebär en stor engångskostnad. Dessa metoder har också flera riskmoment som gör att det kan bli mycket efterarbete. Metoderna har också sina begränsningar; markduk kräver till exempel att marken är fri från träd, buskar och byggnader eftersom det annars är svårt att få markduken att fästa så att det blir tätt.

Ytligt mekaniska metoder som klippning och rotdragning är “billiga” och kan utföras av de flesta, men har du ett gammalt bestånd med ett utbrett rot- och jordstamssystem kan bekämpningen behöva ske under många år. Det finns också en risk för att plantan “sticker iväg” i sidled, kanske till någon annans mark som du inte har rådighet över. Då krävs samarbete och vilja att bekämpa även från den angränsande fastighetsägaren. Tänk också på att metoden måste upprepas ofta; sker det för sällan är den verkningslös och kan leda till större problem.

Kemisk bekämpning med produkter som innehåller glyfosat är bevisat effektivt men har många restriktioner. Den är till exempel inte tillåten att använda i närheten av vatten. Kemisk bekämpning får bara utföras av personer med behörighet att använda växtskyddsmedel. Även denna metod måste upprepas under flera år. 

Du kan läsa mer om metoderna nedan och i metodkatalogen:

Mekanisk bekämpning

Med mekanisk bekämpning menas metoder där växtdelar åtgärdas genom klippning, rotdragning, grävning,  täckning eller bekämpning med betesdjur. 

Alla former av mekanisk bearbetning av de ovanjordiska delarna under växtsäsongen riskerar att stimulera plantans vilande rötter och jordstammar att sätta nya skott längre bort från ursprungsplantan, särskilt när plantan är väletablerad. Du får därför vara beredd på att plantan ”sticker iväg” och kanske blir tätare.

Detta gäller oavsett om du väljer att klippa, dra upp parksliden med rötterna eller vid bekämpning genom bete. 

Om mekanisk bekämpning påbörjas på en väletablerad planta sätter den ofta många sidoskott, också långt från ursprungsplantan. Om plantan står nära andra fastigheter eller tomter kan det vara bra att prata med grannarna innan du bekämpar och få godkänt att ta bort skott även på deras mark.

För att metoderna ska lyckas behöver du klippa eller rycka parksliden ofta, under hela växtsäsongen. Hur ofta är i dagsläget svårt att besvara eftersom få långtidsstudier på metoderna är gjorda, men, riktlinjen är minst en gång per månad, gärna oftare. 

Det tar flera år innan växten slutar sätta skott. Hur lång tid det tar beror på mängden rötter under jord. Med ett ungt bestånd kan det gå ganska snabbt medan ett äldre bestånd kan ta många år att trötta ut.

För att lyckas är det mycket viktigt att du har hand om avfallet på rätt sätt. Inga levande delar av parksliden, till exempel rötter eller stamdelar, ska slängas på någon form av kompost eller i naturen. Om du inte vill ta avfallet till återvinningscentralen kan du låta stamdelar torka in ordentligt på en hård yta. De kan inte orsaka spridning när de har blivit bruna rakt igenom.

Om du tar avfallet till en återvinningscentral ska det vara väl förpackat och slängas i anvisat kärl. Fråga återvinningscentralen om vilka riktlinjer de har. Avfallet ska inte slängas i kärlet för trädgårdsavfall.

Privatpersoner som anlitar ett företag för att till exempel klippa ner eller gräva upp buskar och andra växter på tomten kan ofta få rutavdrag. 

Vilken typ av trädgårdsarbete kan jag få rutavdrag för? (skatteverket.se)

Det finns i dagsläget få bevis för att bekämpning genom bete fungerar men försök med grisar, får och getter pågår på flera platser.

Ibland kan en total utgrävning av parkslidens rötter vara en lösning. Ofta blir detta dock dyrt och risken för att misslyckas med metoden är ganska stor. Eftersom varje jordstam som går av i grävningen kan skapa en ny planta är risken stor att parksliden återetableras. Både små och stora bestånd kan grävas ut totalt men tänk på att planera insatsen noggrant och ha goda marginaler runt om beståndet för att få med utlöpare.

Det är av yttersta vikt att all jord som grävs upp och schaktas bort från platsen tas omhand på rätt sätt. Jorden ska köras, i täckt släp, till en avfallsstation som kan ta emot den. Kontakta avfallsstationen i förväg och kontrollera att de tar emot jord med parkslide.

Alla redskap och maskindelar som varit i kontakt med jord med parkslide måste rengöras noggrant med högtryckstvätt eller borste så att ingen jord är kvar. Detta inkluderar spadar och skosulor. Det är väldigt lätt att rotdelar blir kvar och dessa stimuleras att snabbt sätta skott. Om du väljer att gräva ut ett område bör du också ha en plan för att hantera skott som kommer upp efter det att arbetet är utfört.

Om ett område med parkslide måste grävas upp av en annan anledning än för att bekämpa den, till exempel dragning av ledning, kan det vara lämpligt att planera för att ta bort hela parkslidebeståndet. Om du låter jord med parksliderötter vara kvar är risken stor för att plantorna sprids.

Fundera på om det verkligen är nödvändigt att gräva på platsen, risken är stor att du förvärrar problemet. Läs mer om grävning vid hantering av parkslide i infrastruktur längre ner på sidan.

Markduk är en metod som kan åtgärda ytan med parkslide vid ett enda bekämpningstillfälle. Metoden kan utföras när som helst under året. Du kan installera duken permanent eller tillfälligt.

En tillfällig duk kan vara värd att testa på ett yngre bestånd men kunskapsläget kring hur länge duken behöver ligga kvar är i dagsläget dåligt. En rekommendation är att den bör ligga i minst fem år. Du bör noggrant följa beståndets utveckling och ta hand om skott som kommer upp vid sidan av duken. När du tagit bort duken behöver du följa upp området under flera år då det kan ta tid innan skotten kommer upp igen.

En “permanent” duk kan också anläggas, en metod som gör det möjligt att använda ytan till annat direkt efter anläggande. Parksliden tas bort eller plattas ner och en grövre duk installeras. Det är viktigt att duken är väl anpassad för ändamålet. Om en duk inte räcker måste den tejpas eller fogas samman väl så det inte blir hål på, eller försvagningar i den. Om det finns träd eller konstruktioner i området som ska täckas bör dessa avlägsnas eftersom det sällan går att foga duken hårt nog runt öppningar.

Området behöver täckas med god marginal. Exakt hur mycket är svårt att svara på utan att undersöka platsen, men normalt räcker 3–4 meter. Förankra (gräv ner) duken väl och täck därefter hela ytan med minst 20–30 cm jord, sand eller grus. Du kan bygga eller plantera ovanpå, men välj inget som riskerar att ta hål på duken (träd och buskars rötter riskerar till exempel att tränga igenom). Precis som för en tillfällig duk är kunskapen om hur länge duken måste ligga kvar liten. Vi rekommenderar tillsvidare att inte ta bort den, utan låta en duk som är täckt med sand, jord eller grus ligga kvar.

Även om du har gjort rätt kan du ha otur och få skott som kommer på sidorna eller genom ett hål i duken. Ha därför uppsikt på området där duken är lagd och ha en plan för att hantera skott. Skotten kan behandlas mekaniskt (klipp eller rotdra), kemiskt (se ”Kemisk bekämpning”), genom att täta hålet eller lägga på ytterligare duk.

Kemisk bekämpning

Kemisk bekämpning bör undvikas och bara användas om andra metoder inte bedöms fungera. Det är mycket viktigt att följa de försiktighetsråd, förbud och regler som gäller vid användning av växtskyddsmedel samt anpassa till förhållandena på den plats där bekämpningen är tänkt att genomföras.

Det är också viktigt att följa instruktionerna för respektive produkt; hur ofta växtskyddsmedlet får appliceras samt vilka koncentrationer som är tillåtna.

Glyfosat är ett ämne i vissa växtskyddsmedel och som under vissa förutsättningar är effektivt mot parkslide. För privatpersoner är dock samtliga produkter med glyfosat förbjudna att använda, vilket innebär att endast yrkesmässig hantering är tillåten.

All kemisk bekämpning ska utföras av yrkeskunnig person med bevis på godkänd utbildning och tillstånd för hantering av växtskyddsmedel. De ska också ha kunskap om den lagstiftning som gäller och ha rätt utrustning för applicering av växtskyddsmedel.

Kontakta en godkänd entreprenör i god tid innan bekämpning eftersom vissa ytor kräver dispens från förbud att använda växtskyddsmedel; dispens som kan sökas från kommunen.

Flera faktorer kan påverka resultatet av kemisk bekämpning: tidpunkt för appliceringen, koncentration av verksamt ämne, hur ofta appliceringen görs samt metod för applicering.

Precis som för många andra bekämpningsmetoder mot parkslide behöver kemisk bekämpning för det mesta upprepas under flera år, men kräver generellt mindre mängd växtskyddsmedel för varje år. För bäst effekt med de växtskyddsmedel som i dagsläget är godkända i Sverige rekommenderas högsta tillåtna koncentration glyfosat och att appliceringen görs två gånger under de första åren av bekämpningen.

För att få god effekt ska plantorna besprutas två gånger per växtsäsong; en gång när plantan nått sin fulla höjd och bladen är väl utvecklade (normalt strax efter midsommar) och en gång på hösten när blommorna börjar vissna ( men minst ett par veckor innan frosten).

Den första besprutningen gör att den gröna växtmassan dör, fotosyntesen hindras och plantan måste använda ny sparad energi för att sätta nya skott vilket leder till att växten tröttas ut. När plantan är fullväxt drar den ner näringsämnen i roten och glyfosatet följer med ner. Transporten ner i roten och jordstammen är extra kraftig i samband med blomning och besprutning under denna period för effektivt ner glyfosat i roten.

Eftersom glyfosat kan vara giftigt för pollinerande insekter rekommenderar vi dock inte att besprutning görs med detta ämne precis när det blommar som mest utan antingen strax innan parksliden börjar blomma eller när blommorna börjar vissna. Om det inte går att undvika besprutning under blomning kan bekämpningen utföras antingen tidigt eller sent på dagen, eller under dagar med låg temperatur, då pollinatörer inte är lika aktiva.

Tänk också på att dagg på bladen både sänker effektiviteten och ökar risken att glyfosatet rinner av. Om det finns biodlare i närområdet rekommenderar vi att dessa informeras om planerade bekämpningstillfällen.

Det är inte effektivt att bespruta parkslide med glyfosat på våren innan den är fullt utvecklad. De ovanjordiska delarna kommer att dö, men väldigt små mängder glyfosat dras ner i rötterna.

I Sverige är det tillåtet med avstrykning på bladen, men detta är oftast svårt att få till bra rent tekniskt. En väldigt stor andel blad måste också strykas eftersom de tillåtna koncentrationerna är relativt låga. 

Det finns idag inte något preparat som är godkänt för staminjicering i Sverige.

Fortsätt att följa beståndet under kommande år och efterbehandla återväxten. Trots att återväxten för det mesta blir mindre och kräver mindre mängd växtskyddsmedel är det viktigt att fortsätta behandling då plantorna annars kan återhämta sig. Även om återväxt inte noteras efter flera års behandling är det inte säkert att växten är helt borta eftersom rötterna kan ha gått i dvala.

Du kan läsa mer om vad lagen säger om glyfosat och andra växtskyddsmedel på Kemikalieinspektionens webbplats:

Förbud mot viss användning av växtskyddsmedel (kemi.se)

Glyfosat (kemi.se)

Behörighetsklasser (kemi.se)

Kombination av metoder

Du kan kombinera flera av metoderna ovan men du bör läsa igenom samtliga riktlinjer för varje enskild metod.  Alla kriterier för varje metod måste följas för en effektiv och säker bekämpning.

Du kan till exempel kombinera grävning med klippning eller rotdragning. Gräv då bort stora rotbitar och följ upp med att dra upp skott som kommer. Det är fortfarande mycket viktigt att hantera jordmassor och växtdelar rätt. Tänk på att båda metoderna kan orsaka spridning till nya platser och att plantan sätter rotskott som drar iväg långt. Det är viktigt att du är beredd på att lägga ner mycket tid på efterarbete med rotskott. Annars kan du förvärra situationen.

Klippning eller rotdragning kan vara ett bra komplement till markduk om det kommer upp skott vid sidan av duken. Du bör dock tänka på att lägga duken enligt beskrivningen i vägledningen ovan och använda klippning eller rotdragning endast som komplement. Att lägga duken med kort marginal eller dålig överlappning kommer leda till en stor mängd skott och mycket efterarbete.

Du bör vara försiktig med att kombinera mekanisk bekämpning med glyfosat men ibland kan det vara en bra lösning. Till exempel kan den gröna delen av växten först klippas ner och återväxten behandlas senare på säsongen med glyfosat. Att klippa ner växten har samma syfte som en tidig kemisk bekämpning: att försöka trötta ut växten genom att ta bort grön växtmassa. Det är dock mycket viktigt att den gröna växtmassan efter nedklippning tas omhand på rätt sätt så att spridning undviks. Det bör också gå minst sex veckor mellan nedklippningen och besprutningen så att växten utvecklat ordentlig bladmassa. Tänk också på att inte klippa eller dra rötter förrän plantan börjar vissna efter den kemiska bekämpningen (cirka två veckor efteråt).

För att glyfosatet ska ha god verkan behöver plantan ha en ordentlig bladmassa och ordentligt utvecklade blad. Ju större bladyta, desto större träffyta. Ju mer välmående planta desto effektivare följer glyfosatet med ner i rötterna.

Upphettningsmetoden - under utveckling

Olika metoder för att hetta upp parkslidens jordstammar och rötter är under utveckling och visar hoppfulla resultat. Samtliga metoder är dock fortfarande så pass nya att en fullständig utvärdering inte har kunnat göras. Gemensamt för samtliga upphettningsmetoder är att du behöver ta in en entreprenör med specialbyggda maskiner.

Upphettningsmetoderna kan delas in utifrån två skilda strategier; upprepade behandlingar och engångsbehandling.

Vid upprepade behandlingar värms de ytligaste delarna av parkslidens rötter upp. Den upphettade rotdelen dör och plantan måste använda energi från rötter längre ner för att få upp en ny stam. Grundtanken är att upprepa detta tillräckligt ofta och länge så parkslidens energi till slut töms ut. Upphettning av rötterna kan genomföras med hetvatten eller el.

Om behandlingen sker med hetvatten sticks ett spjut ner runt roten och nära 100-gradigt vatten pumpas in, ofta under flera minuter. Proceduren bör upprepas var fjärde till var sjätte vecka under hela växtsäsongen för ett bra resultat. Hur många år beror på beståndets ålder och totala rotvolym. För att lyckas med hetvattenbekämpning behövs en maskin anpassad för bekämpning av invasiva växter, som kommer upp i höga temperaturer och håller värmen. Att hälla kokande vatten på plantan fungerar inte.

Om upphettningen istället görs med el sänds ström genom plantan ner i roten som värms upp av den höga spänningen. Detta upprepas två gånger per år. Det är ännu oklart hur många år metoden behöver upprepas.

För båda upphettningsmetoderna gäller att plantan kan “sticka iväg” när bekämpningen påbörjas, precis som vid klippning och rotdragning. Dessa nya skott behandlas vid de uppföljande behandlingarna.

Det finns också en metod under utveckling som går ut på att värma upp hela ytan med parkslide under en längre tid (flera dagar). Detta utförs som en engångsbehandling och tanken är att det behandlade området ska vara helt fritt från parkslide vid avslut.

Oavsett vilken av metoderna som används så dör alla organismer i jorden som hettas upp.

Ineffektiva, olagliga och miljöfarliga metoder

Eftersom parksliden är så svårbekämpad har många bekämpningsmetoder testats; tyvärr också metoder som är mycket miljöfarliga, ineffektiva och olagliga.

Det är inte tillåtet att hälla bensin eller diesel på parksliden, inte heller saltsyra, svavelsyra, kaustiksoda (”propplösare”) eller batterisyra. Förutom att det är mycket miljöfarligt och olagligt är det dessutom ineffektivt eftersom ämnena inte aktivt tas upp av rötterna.

En metod som har testats av många är att försöka salta ihjäl parksliden. Parksliden är dock väldigt tålig mot salt; den växer gärna både på strandängar och i vägkanter som saltas. De mängder salt som behövs för att döda parksliden är mycket skadliga för naturen och tar död på organismer i jorden, både lokalt och en bra bit ifrån platsen. Salt ändrar också kemin i marken och markens vattenhållande egenskaper och tar mycket lång tid att skölja ur jorden.

Parkslide i infrastruktur och vid anläggningsarbete

Parksliden orsakar ökade kostnader och förseningar vid anläggningsarbete och grönyteskötsel i infrastrukturen. Fundera på om ni måste gräva genom eller precis i närheten av parksliden. Går det att gräva runt eller på en annan plats? Måste området klippas?

Alla företag som jobbar med infrastruktur bör ha en strategi för hantering av parkslide och säkerställa att all personal känner till riktlinjerna. Strategin bör innehålla riktlinjer för kartläggning, planering, utförande, uppföljning och tillbud.

Se exempel på innehåll i en möjlig strategi här: 

  • En kartläggning innehåller eftersökning av parkslidebåde i kartmaterial och på plats. Lokaler med parkslide bör märkas ut, så att ingen av misstag gräver i eller klipper ner den.
  • Vid grävning i bestånd med parkslide, eller i nära anslutning till den, bör en riskhanteringsplan göras som klargör hur det säkerställs att jordmassor inte sprids.
  • Riktlinjer för hur riskhanteringsplanen följs: finns till exempel en arbetsledare som ansvarar för att varje steg följs och som t övervakar arbetet med parksliden?
  • Krav på att nya massor till ett område är fria från parkslide och andra invasiva växter, oavsett om de finns på områden sedan innan eller inte.
  • Efter arbetet ska maskiner och maskindelar (samt skor och handspadar) som varit i kontakt med jord med parkslide rengöras noggrant, antingen borstas eller högtryckstvättas. All jord måste avlägsnas och jorden som sköljs av ska inte hamna på icke förorenad mark. Rengöringen kan till exempel genomföras på en genomsläpplig fiberduk. Alla redskap och maskindelar som varit i kontakt med jord med parkslide måste rengöras.
  • Arbetet bör följas upp och utvärderas; kan något förbättras eller göras annorlunda? 
  • Strategin bör också innehålla riktlinjer för olyckshändelser. Vilka åtgärder ska genomföras om jord hamnar på fel plats, maskiner inte rengörs eller om någon råkar köra över parkslide med en gräsklippare eller slåttermaskin?

Om du jobbar med klippning av grönytor och träffar på parkslide, kontrollera om parksliden ska klippas och hur beställaren vill att den klipps. Parkslide bör inte slaghackas och växtdelar bör inte lämnas på platsen utan samlas upp och transporteras väl försluten till en återvinningscentral, eftersom även gröna delar kan slå rot.

Relaterad vägledning

    Frågor i specifika fall?

    Naturvårdsverket kan ge generell vägledning och information, men svarar inte på frågor om specifika fall. Vänd dig till din länsstyrelse om du behöver råd för en specifik situation där du bor.