Sveriges rapportering till EU-kommissionen
Vägledning om tillsynsmyndigheternas rapportering till Naturvårdsverket avseende industriutsläppsverksamheter med anledning av industriutsläppsdirektivet.
Industriutsläppsdirektivet (IED) innebär krav på medlemsstaterna att rapportera data till EU-kommissionen för EU:s uppföljning och utvärdering.
Lagstiftning
Industriutsläppsdirektivet (IED)
Konsoliderad version
Det har år 2012 respektive år 2019 införts rättelser i direktivet. Det finns en version av direktivet med rättelserna införda, en så kallad konsoliderad version. Denna version har dock ingen rättslig verkan utan syftar endast till att underlätta läsning av dokumentet.
Lagar och förordningar
Industriutsläppsförordningen (2013:250)
Miljöprövningsförordningen (2013:251)
Förordningen (2013:252) om stora förbränningsanläggningar
Förordningen (2013:253) om förbränning av avfall
Förordningen (2013:254) om användning av organiska lösningsmedel
Förordningen (2013:255) om produktion av titandioxid
Miljötillsynsförordningen (2011:13)
Förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd
Förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken
Naturvårdsverkets föreskrifter
Syftet med rapporteringen
Rapporteringen syftar till att ge EU-kommissionen underlag från medlemsstaterna dels för att övervaka efterlevnaden av direktivet, dels för att utvärdera hur genomförandet fungerar i sin helhet inom unionen, i syfte att vid behov föreslå en förändring för rådet och parlamentet.
Ta del av de insamlade uppgifterna på Europeiska miljöbyråns webbplats
Naturvårdsverkets roll
Naturvårdsverket är den myndighet som ansvarar för Sveriges rapportering till EU-kommissionen.
Det underlag Naturvårdsverket tar fram för att genomföra rapporteringen omfattar både uppgifter från verksamhetsutövare och tillsynsmyndigheter. Rapporteringsunderlaget är baserat på de uppgifter som finns i Svensk Miljörapporteringsportalen (SMP). Det är därför viktigt att tillsynsmyndigheter ser till att uppgifterna i SMP är korrekta och uppdaterade.
Varje år i januari månad skickar Naturvårdsverket ut en informationsbegäran till samtliga tillsynsmyndigheter som utövar tillsyn över en eller flera industriutsläppsverksamheter. Genom informationsbegäran får Naturvårdsverket tillgång till de uppgifter som behöver lämnas av tillsynsmyndigheterna och säkerställer att korrekta uppgifter rapporteras.
Anvisning gällande frågor i 2024 års informationsbegäran (pdf)
Anvisning gällande frågor i 2023 års informationsbegäran (pdf)
Anvisning gällande frågor i 2022 års informationsbegäran (pdf)
Relaterad vägledning
Sammanställning av IED-vägledning
Här kan du ladda ner en sammanställning av den vägledning som Naturvårdsverket har tagit fram gällande industriutsläppsverksamheter (IED).