Tillsynsvägledning

Förorenat släckvatten från brandsläckande verksamhet

Brandkvinna i aktion vid brinnande bil

Tillsyn av rutiner för brandövning och brandövningsplatser

Granskad: ‎den ‎17‎ ‎april‎ ‎2024

För att brandsläckande verksamhet ska kunna hantera brandsituationer på ett effektivt sätt finns det behov av utbildning och övning. Eftersom denna aktivitet vanligen sker på en och samma plats ökar risken för att halterna av farliga ämnen som ansamlas i mark och vattendrag på övningsplatsen över tid blir höga.

Exempelvis har höga halter PFAS i miljön påträffats på platser där man under lång tid har utfört brandövning vid t.ex. brandövningsplatser och brandstationer vilka därför är några av de största kända källorna till spridning av PFAS i dagsläget. 

I Naturvårdsverkets vägledning för tillsyn av PFAS-förorenade områden kan du läsa mer om viktiga aspekter att tänka på i arbetet med PFAS-förorenade områden.

Tillsyn av PFAS-förorenade områden

Brandövning ska organiseras så att risken för vidare spridning av föroreningar minimeras, med utgångspunkt i samma fem principer för riskminskning som i skarpt läge. Utöver positiva miljöeffekter på själva övningsplatsen kan det även stimulera en positiv utveckling mot att också släckning av en riktig brand sker på det miljömässigt bästa sättet. 

Tillsynsmyndigheten kan kontrollera att verksamheten övar

  • utan eld när så är möjligt.
  • med torr släckning, exempelvis brandfilt eller pulver.
  • med metoder för våt släckning som minimerar mängden förorenat släckvatten. 
  • med metoder och produkter så att släckvattnet som bildas innehåller färre och mindre skadliga ämnen – används exempelvis tillsatsmedel med de minst skadliga kemiska egenskaperna eller används gasol i stället för fibrösa material (t.ex. trä) som bränsle där så är möjligt.
  • och därefter samlar upp allt släckmedel och släckvatten som bildats – har verksamhetens brandövningsplatser exempelvis hårdgjorda ytor och system för uppsamling av släckvatten?

Särskilt relevanta områden för tillsyn

Vägledningens syfte är att ge stöd åt tillsynsmyndigheten för att kunna genomföra tillsyn på verksamheter som hanterar förorenat släckvatten. Särskilt viktiga områden är att ge stöd åt och kontrollera om verksamheten har och tillämpar rutiner för riskminimerande åtgärder före, under och efter en brand. Läs mer via länkarna här intill.