Stöd och information

Förorenade områden i ett förändrat klimat

Personbil forcerar översvämmad gata, Kållered, Mölndal
Granskad: ‎den ‎22‎ ‎maj‎ ‎2024

Effekter av ett förändrat klimat innebär en ökad risk för spridning av föroreningar i miljön. Här hittar du stöd om hur dessa risker kan bedömas och beaktas.

Ett förändrat klimat påskyndar behovet av att genomföra avhjälpandeåtgärder på landets förorenade områden. Syftet med detta stöd är att höja kunskapen om de ökande riskerna för spridning av föroreningar till miljön som förväntas ske på grund av effekterna av ett förändrat klimat. Detta utifrån både ett kort och ett långt tidsperspektiv. 

Sidan vänder sig till

Tillsynsmyndigheter, verksamhetsutövare och fastighetsägare med efterbehandlingsansvar, exploatörer samt konsulter inom förorenade områden.

Bra att veta

Denna webbvägledning publicerades hösten 2023.

Miljöbedömningar enligt 6 kap. miljöbalken och enligt 4 kap. 34 § första stycket plan- och bygglagen är viktiga verktyg i klimatarbetet, och de stöttar varandra avseende betydande miljöpåverkan vid detaljplanering m.m.

10 kap. miljöbalken handlar om förorenade områden.

Miljöbalk (riksdagen.se) 

Plan- och bygglag (2010:900) (riksdagen.se) 

Regeringen har beslutat om två förordningar inom klimatanpassningsområdet:

Förordning (2018:1428) om myndigheters klimatanpassningsarbete (riksdagen.se)

Miljöbedömningsförordning (2017:966) (riksdagen.se)

Regeringen har beslutat om fem förordningar inom förorenade områden med stöd av miljöbalken:

Förordning (2007:667) om allvarliga miljöskador (riksdagen.se)

Förordning (1998:930) om miljöriskområden (riksdagen.se)

Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (riksdagen.se)

Förordning (2004:100) om statsbidrag för avhjälpande av föroreningsskador (riksdagen.se)

Förordning (2022:98) om statligt stöd till åtgärder för efterbehandling av föroreningsskador (riksdagen.se)

Kartläggning över riskområden

Statens geotekniska institut och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har i ett regeringsuppdrag 2021 kartlagt särskilda riskområden för ras, skred, erosion och översvämning i ett förändrat klimat.

I uppdraget kopplade de ihop förorenade områden som i dagsläget är kända och identifierade med de särskilda riskområden som pekats ut. Kartläggningen visar att fler än 3 700 förorenade områden som bedöms ha mycket stor risk eller stor risk för människors hälsa och miljön även är belägna inom områden där det finns risk för ras, skred, erosion och översvämning.

Om kartan

Kartan visar även platser där det under 2024 utförs åtgärdsförberedelser, åtgärder samt uppföljning och utvärdering som finansieras med statlig finansiering.

Hantering av klimatrisker

Vid bedömning av risker och åtgärdsbehov samt vid riskvärdering av ett förorenat område behöver de ändrade förhållanden och effekter som ett förändrat klimat kan innebära beaktas i både ett kort och ett långt tidsperspektiv.

Bedömningen kan komma fram till att riskerna är acceptabla på kort sikt och att inget åtgärdsbehov föreligger. Effekterna av ett förändrat klimat innebär dock att denna bedömning även behöver kompletteras med vad som kan förväntas på lång sikt. Ifall det förorenade området har ett åtgärdsbehov samt är lokaliserat på ett sådant sätt att det är sårbart för effekterna från ett förändrat klimat, behöver detta beaktas i utformningen av det valda åtgärdsalternativet, för att åtgärden ska bidra till att hantera klimatriskerna tillräckligt. Det kan handla om att till exempel:

  • Hantera större volymer vatten vid länshållning.
  • Sponta högre för att hålla vatten utanför åtgärdsområdet.
  • Återfylla till högre nivå för att undvika framtida översvämning, och så vidare.

Utgångspunkt för förändrat klimat

Naturvårdsverkets utgångspunkter för avhjälpande av förorenade områden beaktar ett förändrat klimat på kort och lång sikt. De ger stöd och vägledning till tillsynsmyndigheter, verksamhetsutövare och fastighetsägare och huvudmän som har ett ansvar att avhjälpa ett förorenat område, exploatörer samt konsulter inom förorenade områden.

Utgångspunkterna är utformade för att skydda människors hälsa, miljön och naturresurser. 

Utgångspunkten ”Förändrat klimat” beskriver effekterna av ett förändrat klimat

Naturvårdsverkets arbete med klimatanpassning

Naturvårdsverket fördelar statens anslag för att avhjälpa föroreningsskador där det saknas ansvarig som kan bekosta åtgärderna. För att minska de risker för föroreningsspridning som effekterna av ett förändrat klimat kan leda till, är det viktigt att klimatrelaterade risker beaktas vid bedömning av åtgärdsbehovet av de förorenade områdena.

Naturvårdsverkets nationella plan för avhjälpande av föroreningsskador utgör ett prioriteringsverktyg för att säkerställa att den statliga finansieringen går till de mest förorenade områdena i landet utifrån miljö- och hälsorisker. Som en del av Naturvårdsverkets klimatanpassningsarbete ingår det i nationella planens prioriteringsgrunder att beakta ökad risk för föroreningsspridning till följd av ett förändrat klimat. På så sätt kan avhjälpandeåtgärder riktas till de områden som bedöms särskilt sårbara ur klimatsynpunkt. 

Nationell plan för avhjälpande av föroreningsskador

I Naturvårdsverkets handlingsplan för klimatanpassning redovisas ett antal åtgärder som Naturvårdsverket ska vidta för bland annat förorenade områden. Under 2023-2026 ska Naturvårdsverket arbeta med dessa åtgärder:

  • Fortsätta besluta om statlig finansiering för avhjälpande av föroreningsskador i områden särskilt utsatta ur klimatsynpunkt utifrån prioriteringsgrunderna i Naturvårdsverkets nationella plan för avhjälpande av föroreningsskador.
  • Stötta Länsstyrelserna (inom LIFE-IP Rich Waters-projektet Klimatanpassning och ekosystemtjänster) i deras arbete med framtagande av ett verktyg för beräkning av klimatrelaterad risk i förorenade områden. Målgruppen är EBH-handläggare, och verktyget kommer tillgängliggöras på webbplatsen EBH-portalen.
  • Ta fram och publicera webbvägledning om klimatanpassning inom förorenade områden
  • Inkludera klimatrisker i Handbok 2010:1 Återvinning av avfall i anläggningsarbeten.
  • Ta fram vägledning om klimat och förorenade områden som en del i ett uppfyllande av havsmiljödirektivets åtgärd 17. Inkluderar kunskapsspridning om inventering och åtgärdsarbete för förorenade båtuppställningsplatser.
  • I framtagande av tillsynsvägledning inom förorenade sediment inkludera klimatrisker i såväl undersökning som vid åtgärdsarbete.
  • Inkludera hänsyn till klimatrelaterade risker vid uppdateringen av (tillsyns)vägledning om riskbedömning som underlag för åtgärdsarbete och prioritering för förorenade områden.
  • Se över parametrarna i riktvärdesmodellen ur ett klimatanpassningsperspektiv (görs i samverkan med Statens geotekniska institut).

Naturvårdsverkets handlingsplan för klimatanpassning

Effekter av ett förändrat klimat i förorenade områden

Förhöjda havsvattenstånd, mer frekventa och intensiva skyfall med en ökad risk för översvämning, ras, skred och erosion, samt torka väntas framöver bidra till en ökad risk för spridning av föroreningar från mark och sediment till miljön. 

Många förorenade områden i Sverige ligger vid kuster, sjöar eller vattendrag där industrier traditionellt varit lokaliserade. Det gör dessa områden särskilt sårbara för effekterna av ett förändrat klimat. Till exempel kan översvämningar från stigande hav eller höga flöden i vattendrag medföra ökad risk för föroreningsspridning om inga åtgärder vidtas. Föroreningarna i dessa områden kan orsaka stor skada på människors hälsa och miljön om de sprids till andra områden och resultera i nya förorenade områden nedströms, eller om de sprids till andra media eller tas upp i näringskedjan. En spridning kan ge enorma och långsiktiga följder om spridningen sker till en dricksvattentäkt. Vid exempelvis ett skred i förorenade jordmassor längs ett vattendrag kan konsekvenser uppstå nedströms till följd av föroreningsspridning via suspenderat material. 

Webbinarier om förorenade områden

Naturvårdsverket föreläser om aktuell vägledning inom och relaterat till förorenade områden, masshantering och statlig finansiering. Filmerna vänder sig till tillsynsmyndigheter och andra verksamma i branschen och går att se i efterhand på vår Youtube-kanal.