Övervakning av utsläpp
Med tillståndsplikten följer krav på verksamhetsutövare att ha en godkänd övervakningsplan som uppfyller krav på övervakning i enlighet med EU-förordningen (2018/2066) om övervakning och rapportering. På den här sidan kan du ta del av vägledningar, mallar, förordningar och information om övervakningsplanen.
Som verksamhetsutövare har man skyldighet att se till att övervakningsplanen är aktuell och att den efterlevs, att bedöma om övervakningsmetoden kan förbättras och att anmäla alla förändringar till Naturvårdsverket.
Sidan vänder sig till
Sidan vänder sig till dig som är verksamhetsutövare inom ETS 2.
MRR – det styrande dokumentet för övervakning och rapportering av utsläpp
EU-kommissionens genomförandeförordning för övervakning och rapportering av utsläpp (2018/2066), även kallad MRR (från engelskans Monitoring and Reporting Regulation), reglerar kraven på övervakning och rapportering av utsläpp som verksamhetsutövare måste följa.
Tidigare reglerade MRR endast övervakning och rapportering inom ETS 1 (det första utsläppshandelssystemet) men den har nu omarbetats för att även inkludera motsvarande regler för ETS 2.
Eftersom MRR reglerar både ETS 1 och ETS 2 är det inte alla delar av MRR som är relevanta för verksamhetsutövare inom ETS 2.
De delar av MRR som i första hand berör ETS 2 är:
- kapitel VIIa ”Övervakning av utsläpp från reglerade enheter”
- kapitel VIIb ”Övergripande bestämmelser om övervakning av utsläpp från reglerade enheter”.
Därtill berörs ETS 2 i ett antal ytterligare artiklar som det hänvisas till i ovan nämnda kapitel, samt i ett antal bilagor. I MRR och övriga regelverk som tillhandahålls av EU-kommissionen benämns en verksamhetsutövare inom ETS 2 som "reglerad enhet".
MRR – Övervaknings- och rapporteringsförordningen (2018/2066) (eur-lex.europa.eu)
Övervakningsplanens innehåll
Övervakningsplanen beskriver hur utsläppen av koldioxid från de bränslen som tillgängliggörs för konsumtion ska övervakas. Vilken information som övervakningsplanen ska innehålla framgår i bilaga I i MRR. Bland annat ska följande information finnas med:
- Vilken verksamhet som bedrivs.
- En förteckning över de bränsleflöden som ska övervakas, hur bränsleflödena tillgängliggörs på marknaden, slutanvändningen av bränslet och hur stora utsläppen från bränsleförbränningen är.
- En detaljerad beskrivning av den tillämpade beräkningsbaserade metoden som används för att beräkna mängden utsläpp från respektive bränsleflöde, inklusive bland annat:
- en förteckning över använda indata och beräkningsformler,
- en förteckning över de övervakningsnivåer som tillämpas på bränslemängder som frigörs på marknaden,
- alla relevanta beräkningsfaktorer (exempelvis värmevärde, emissionsfaktor, biomassafraktion),
- täckningsfaktorn och, på den kända aggregeringsnivån, CRF-koderna för slutanvändningen av bränsleflöden som tillgängliggörs på marknaden (se rubriken Identifiering av slutanvändarnas CRF-koder nedan).
- Övergripande beskrivningar av rutiner och förfaranden.
Övervakningsplanen ska återspegla övervakningen från år 2025 och framåt. De avsteg som är tillåtna för rapportering av historiska utsläpp för 2024 ska inte avspeglas i övervakningsplanen.
Övervakningsplanen ska kompletteras med skriftliga förfaranden som ytterligare beskriver olika aspekter av verksamhetsutövarens övervakning. Om den reglerade enhetens verksamhet ändras så att övervakningsplanen inte längre återspeglar verksamheten korrekt, ska Naturvårdsverket informeras om ändringarna och övervakningsplanen uppdateras.
Identifiering av slutanvändarnas CRF-koder
Som verksamhetsutövare bör du ha koll på var bränslet som tillgängliggörs för konsumtion i slutändan används. Detta är viktigt för att säkerställa att endast utsläpp som omfattas av ETS 2 beläggs med kostnader för utsläppsrätter.
I kombination med att du som verksamhetsutövare identifierar dina slutkonsumenter bör de även kategoriseras enligt det gemensamma rapporteringsformatet (CRF)*. För att underlätta detta har Naturvårdsverket sammanställt en vägledning, se ”Naturvårdsverkets översättningsnyckel för att identifiera slutanvändarnas CRF-koder” under Vägledning i referensbiblioteket.
*) CRF står för "Common Reporting Format", vilket är ett standardiserat format som används för att rapportera växthusgasutsläpp och andra relevanta data.
Hur lämnar ni in övervakningsplanen?
EU-kommissionen har tagit fram ett digitalt rapporteringssystem (EU ETS Reporting Tool, ERT) där verksamhetsutövare ska lägga in sina övervakningsplaner och där tillståndsansökan ska göras.
Om ni har frågor kring hur ni ska fylla i er övervakningsplan är ni välkomna att kontakta Naturvårdsverket.
Läs mer om att lämna in handlingar här:
Referensbibliotek
I referensbiblioteket hittar du bland annat vägledningar, länkar till e-tjänster, lagstiftning och material från informationstillfällen.