Informationsutskick till verksamhetsutövare inom ETS 2
2024-11-12 Den 12 november 2024 skickade Naturvårdsverket ut information via brev och e-post till verksamhetsutövare som kan omfattas av utsläppshandelssystemet ETS 2. Du kan ta del av informationen här.
Kommer din verksamhet att behöva tillstånd inom det nya utsläppshandelssystemet för fossila bränslen (ETS 2)? Naturvårdsverket vill informera dig om viktiga förändringar som kan påverka din verksamhet.
Den 1 november 2024 trädde flera lagändringar i kraft som kan komma att påverka verksamheter som hanterar bränslen på ett sätt som innebär att skattskyldighet inträder enligt lag (1994:1776) om skatt på energi. Bland annat kommer vissa bränsleleverantörer, bränsleproducenter och bränsleimportörer att behöva tillstånd inom ETS 2 för att få bedriva sina verksamheter från och med den 1 januari 2025.
Du får denna information då din verksamhet kan komma att påverkas av den nya lagstiftningen. Denna information skickas ut till verksamheter som är registrerade som punktskatteskyldiga för bränsle hos Skatteverket under perioden 31 augusti 2023 – 31 oktober 2024. Att du får informationen innebär inte automatiskt att din verksamhet kommer att bli tillståndspliktig inom ETS 2. |
Med denna information vill Naturvårdsverket informera tillståndspliktiga inom ETS 2 om det nya utsläppshandelssystemet, vilka krav som ställs på tillståndspliktiga aktörer samt vad dessa behöver göra innan den 1 januari 2025 för att säkerställa efterlevnad av de nya lagkraven.
Notera att Naturvårdsverket skickar ut denna information via både mejl och brev för att säkerställa att blivande tillståndspliktiga inom ETS 2 får den nödvändiga informationen.
Vad är ETS 2?
ETS 2 är EU:s nya utsläppshandelssystem för fossila bränslen. ETS 2 inleds den 1 januari 2025. Syftet med ETS 2 är att minska utsläppen av koldioxid från förbränning av fossila bränslen inom särskilda sektorer (se sektorer nedan).
Tillståndsplikten inom ETS 2 åläggs de aktörer som är punktskatteskyldiga för bränsle, exempelvis leverantörer, producenter och importörer av bränsle, snarare än de som faktiskt förbränner bränslet. Detta görs för att undvika att den enskilda bilisten eller hushållet ska behöva rapportera sina utsläpp.
Kommer min verksamhet att bli tillståndspliktig inom ETS 2?
Samtliga kriterier nedan måste uppfyllas för att ni ska bli tillståndspliktig inom ETS 2:
- Ni hanterar bränslet på ett sätt som innebär att skattskyldigheten inträder och är därmed skyldig att deklarera punktskatt enligt lag (1994:1776) om skatt på energi. Exempel på tillståndspliktiga verksamheter är aktörer som är registrerade hos Skatteverket som upplagshavare, lagerhållare och registrerade varumottagare för bränslen.
- Ni hanterar den typ av bränsle som omfattas av ETS 2, vilket gäller i princip alla kommersiella bränslen. Bränsleprodukterna som omfattas inkluderar energiprodukter enligt 1 kap. 3 § i lag (1994:1776) om skatt på energi, samt produkter som anges i 2 kap. 4 § i samma lag.
- Bränslet används för förbränning inom utvalda sektorer. Utvalda sektorer inkluderar följande: vägtransporter, kommersiella eller offentliga lokaler, bostäder, delar av energi-, tillverknings- och byggindustrin, fiske-, jord-, skog- och vattenbruk, järnvägstransporter, fritidsfartyg och arbetsmaskiner inom hamnar och flygplatser. Dessa beskrivs mer detaljerat i bilaga 2 i förordning (2020:1180) om vissa utsläpp av växthusgaser.
Det finns undantag från tillståndsplikten. Ett exempel på detta är om bränsleverksamheten endast hanterar biobränslen med emissionsfaktorn noll. Läs mer om vilka undantag som gäller på Naturvårdsverkets webbplats.
Vilka krav kommer att ställas på en tillståndspliktig verksamhet inom ETS 2?
Tillståndspliktiga verksamheter inom ETS 2 kommer att bli skyldiga att
- ha tillstånd för att bedriva sin bränsleverksamhet från Naturvårdsverket
- övervaka sina bränslen
- årligen rapportera utsläpp av koldioxid från förbränning av bränslen
- köpa/överlämna utsläppsrätter för utsläpp associerade med sina bränslen (med start 2027).
31 december 2024 – sista datum för ansökan om tillstånd
Senast den 31 december 2024 ska tillståndspliktiga verksamheter ha inkommit med en tillståndsansökan till Naturvårdsverket för att få bedriva sin bränsleverksamhet efter den 1 januari 2025. Tillståndsansökan sker genom att ni lämnar in en övervakningsplan om hur ni kommer att övervaka era bränslen samt koldioxidutsläppen som genereras av dessa vid förbränning. Naturvårdsverket försöker därmed nå ut till tillståndspliktiga verksamheter för att säkerställa att dessa ansöker om tillstånd i tid till att kravet på tillstånd börjar gälla.
Vi har bifogat en vägledning om hur ni ansöker om tillstånd till Naturvårdsverket. Följ steg 1 till 3 för att säkerställa att ni inkommer med er tillståndsansökan senast den 31 december 2024.
Steg-för-steg: Så får din verksamhet tillstånd till 2025 (pdf)
Naturvårdsverket bjuder in till informationsmöte om ETS 2
Den 22 november anordnar Naturvårdsverket ett digitalt informationsmöte om ETS 2, med temat tillstånd, övervakning och rapportering. Mötet riktar sig till blivande tillståndspliktiga verksamheter inom ETS 2. Det kommer även finnas möjlighet till att ställa frågor. Anmäl dig till eventet här:
Anmälan till informationsmöte (invajo.com)
Informationsmötet kommer att spelas in och finnas tillgängligt på vår webbplats i efterhand.
Kontakta oss
Har du frågor om ETS 2? Tveka inte att kontakta Naturvårdsverket via e-post på
Du kan även nå oss via Naturvårdsverkets kundtjänst på 010-698 10 00.
Telefontider (november 2024 – januari 2025):
- Onsdagar: 13:00–16:00
- Fredagar: 09:00–12:00
Du hittar mer information på vår webbplats:
ETS 2 – Utsläppshandelssystem för vägtransporter, byggnader och ytterligare sektorer
Svensk lagstiftning
Den verksamhet och de bränslen som omfattas av ETS 2 regleras i lag (2020:1173) och förordning (2020:1180) om vissa utsläpp av växthusgaser, varifrån även hänvisningar görs till lag (1994:1776) om skatt på energi.
Lag (2020:1173) om vissa utsläpp av växthusgaser (riksdagen.se)
Förordning (2020:1180) om vissa utsläpp av växthusgaser (riksdagen.se)
Den del av förordningen som i första hand berör ETS 2 är kapitel 3a "Utsläpp från bränsleverksamheter".