Frågor och svar om CBAM
Här finner du som omfattas av CBAM svar på vanliga frågor.
Sidan vänder sig till
Sidan vänder sig till dig som är skyldig att rapportera för import av CBAM-varor under CBAM.
Begrepp
Vad menas med import?
Med import menas övergång till fri omsättning enligt artikel 201 i tullkodexen.
Hur definieras importör?
Importören är:
- den person som inger en tulldeklaration för övergång till fri omsättning av varor i eget namn och för egen räkning, eller
- om tulldeklarationen inges av ett indirekt tullombud i enlighet med artikel 18 i tullkodexen, den person för vars räkning en sådan deklaration inges.
Relevant lagstiftning:
Artikel 3.15 i CBAM-förordningen.
Vad menas med installation/anläggning?
Installation/anläggning: en stationär teknisk enhet där en produktionsprocess utförs. Avser de anläggningar vid vilka produktionen av CBAM-varorna sker. Den anläggning som ska anges i kvartalsrapporterna för varje CBAM-vara är den sista i produktionskedjan.
Vad menas med operator/verksamhetsutövare?
Operator/verksamhetsutövare: den fysiska eller juridiska person som driver eller kontrollerar en anläggning (se ovan), t.ex. kan fatta avgörande beslut om anläggningens drift.
Vad är koldioxidläckage?
Koldioxidläckage handlar om att produktionen av varor inom EU flyttas till länder utanför EU på grund av ökade kostnader till följd av beslut och regleringar inom det klimatpolitiska området. Koldioxidläckage riskerar att leda till en ökning av de totala utsläppen på global nivå. I takt med att EU höjer sin klimatambition skulle koldioxidläckage kunna undergräva effektiviteten i EU:s åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser. Som skydd mot koldioxidläckage inom utsläppshandelssystemet EU ETS delas vissa utsläppsrätter ut gratis. De gratis utsläppsrätterna ska fasas ut inom EU ETS i vissa sektorer, och i samma takt som det sker fasas CBAM in som ett nytt verktyg för att motverka koldioxidläckage i de sektorerna.
Vad menas med tullombud?
Med tullombud menas en aktör som hjälper importören att importdeklarera. Det finns både direkta och indirekta tullombud.
- Direkt tullombud: lämnar tulldeklarationen sin kunds (importörens) namn, och står själv som ombud i tulldeklarationen.
- Indirekt tullombud: lämnar tulldeklarationen i sitt eget namn men för kundens (importörens) räkning.
För CBAM-rapportering kan båda typerna av ombud användas. Se vidare under rubriken Tullombud.
Hur definieras varornas ursprung inom CBAM?
Reglerna för icke-förmånsberättigande ursprung som avses i artikel 59 i tullkodexen avgör varans ursprung för tillämpningen av CBAM. Om ursprungslandet är ett tredjeland enligt de reglerna gäller CBAM, med några undantag för ett antal tredjeländer och territorier (se frågan ”Vilka tredjeländer och territorier är undantagna?”).
Relevant lagstiftning:
Artikel 2.5 i CBAM-förordningen.
Vad menas med enkla varor?
Enkla varor är CBAM-varor som produceras från insatsmaterial som anses ha noll inbäddade utsläpp enligt CBAMs beräkningsmetoder. Det innebär att man vid beräkningen av de inbäddade utsläppen för en enkel CBAM-vara inte behöver ta hänsyn till de utsläpp som uppstår uppströms när insatsmaterialen till varan producerades. Indirekta utsläpp associerade med elanvändning kan dock behöva beaktas.
Vad menas med komplexa varor?
Komplexa varor är CBAM-varor där ett eller flera av insatsmaterialen som används för att producera varan är en CBAM-vara i sig, en så kallad prekursor. Eftersom alla CBAM-varors inbäddade utsläpp ska rapporteras, omfattas rapporteringskraven även prekursorer. Det innebär att man vid beräkningen av de inbäddade utsläppen för en komplex behöver ta med både de utsläppen som uppstår vid produktionen av den komplexa varan och utsläppen som uppstår vid produktionen av prekursorerna.
Vad menas med relevanta prekursorer?
Med ”relevanta prekursorer” avses insatsmaterial som i sig själv är en CBAM-vara och som används för att producera en annan CBAM-vara, en så kallad komplex vara. Den som rapporterar koldioxidpris som redan betalats för CBAM-varan i tredjelandet ska även rapportera om ett koldioxidpris har betalats för prekursorn.
Tullombud
Är det möjligt för mig som indirekt tullombud att rapportera åt flera olika importörer?
Ja, ett indirekt tullombud ska rapportera åt alla importörer du företräder i en och samma kvartalsrapport.
Kan jag som importör anlita ett indirekt tullombud för CBAM-rapporteringen och ett annat för tulldeklarationerna?
Nej, det är inte möjligt att ha ett indirekt tullombud som endast sköter CBAM-rapporteringen. Det indirekta tullombudet måste även sköta tulldeklarationen enligt EU:s tullagstiftning.
Jag är importör och har ett indirekt tullombud för min tulldeklaration, men det vill inte ansvara för CBAM-rapporteringen. Vad gör jag?
Importörer etablerade utanför EU:
- Indirekta tullombud som tulldeklarerat för en importör registrerad utanför EU har ingen valmöjlighet, de är alltid ansvariga för CBAM-rapporteringen.
Importörer etablerade inom EU:
Indirekta tullombud som tulldeklarerat för en importör som är registrerad i EU måste ge samtycke för att ta över ansvaret för CBAM-rapporteringen från importören. Om samtycke inte ges beror möjligheterna på om en tulldeklaration redan har gjorts eller inte.
- För importer som tulldeklarerats: Om det indirekta tullombudet inte vill ta på sig CBAM-ansvaret och redan har gjort tulldeklarationen för de aktuella importerna, är du som importör själv ansvarig för CBAM. Du kan inte anlita ett annat indirekt tullombud för dessa importer, eftersom det inte är möjligt att ha olika indirekta tullombud för tulldeklarationen respektive CBAM-rapporten.
- För framtida importer som ännu inte tulldeklarerats: Om det indirekta tullombudet inte vill ta på sig CBAM-ansvaret, kan du antingen ansvara för rapporteringen själv eller anlita ett annat indirekt tullombud som vill sköta både tulldeklarationen och CBAM-rapporteringen.
Kan jag ta hjälp av ett direkt tullombud eller en konsult för CBAM-rapporteringen?
Som importör kan du ta hjälp av ett direkt ombud eller en konsult som företräder dig i ditt namn och fyller i CBAM-rapporten.
Om du vill låta ett direkt ombud rapportera åt dig i övergångsregistret måste den person som är behörighetsadministratör inom ditt företag lägga till ombudet som användare via Tullverkets e-tjänster. Vänd dig till Tullverket om du behöver hjälp.
Det är viktigt att notera att det direkta ombudet inte kan ta över det juridiska ansvaret för CBAM-rapporteringen. Rapporteringsskyldigheten gäller fortfarande för dig som importör – du är juridiskt ansvarig för CBAM-rapporteringen, även om du tar hjälp av ett direkt tullombud.
Tullförfaranden
Aktiv förädling, vad gäller då?
CBAM-varor som importeras och hänförs till aktiv förädling enligt artikel 256 i tullkodexen omfattas av CBAM om de övergår till fri omsättning när förfarandet avslutas. Skyldigheterna inom CBAM gäller då för den oförädlade varan, dvs. utsläpp som uppstår under den aktiva förädlingen ingår inte. Det spelar ingen roll om den förädlade varan i sig finns med på listan över ingående produkter i Bilaga I i CBAM-förordningen.
CBAM gäller inte om den förädlade varan återexporteras utanför EU och aldrig övergår till fri omsättning inom EU när förfarandet avslutas.
Relevant lagstiftning:
Artikel 2 i CBAM-förordningen.
Artikel 6 i genomförandeförordningen (EU) 2023/1173.
Du behöver tillstånd från Tullverket för att använda tullförfarfarandet aktiv förädling. Läs mer om aktiv förädling hos Tullverket.
Passiv förädling, vad gäller då?
Om de importerade CBAM-varorna är resultatet av förfarandet för passiv förädling enligt artikel 259 i tullkodexen gäller följande.
Under övergångsperioden (1 oktober 2023 - 31 december 2025) är importerade CBAM-varor som är resultatet av förfarandet för passiv förädling undantagna från rapporteringsskyldigheterna.
Under den definitiva fasen (2026) och framåt gäller CBAM för importerade CBAM-varor som är resultatet av förfarandet för passiv förädling. Då gäller skyldigheterna inom CBAM för utsläppen som uppstått under den förädlingsprocess som ägt rum utanför unionens tullområde.
Relevant lagstiftning:
Artikel 6.4 i CBAM-förordningen.
Artikel 34.2a i CBAM-förordningen.
Du behöver tillstånd från Tullverket för att använda tullförfarfarandet passiv förädling. Läs mer om passiv förädling hos Tullverket.
Vad gäller om jag återimporterar varor som tidigare exporterats från EU?
För varor som klassificeras som återinförda varor i enlighet med artikel 203 i tullkodexen gäller följande.
Under övergångsperioden (1 oktober 2023 - 31 december 2025) är återinförda varor undantagna från rapporteringsskyldigheten. Om du endast har import av återinförda varor behöver du alltså inte lämna någon rapport under övergångsperioden.
Under den definitiva fasen (2026 och framåt) gäller CBAM för återinförda varor, men utsläppen ska rapporteras som noll och ingen skyldighet att betala CBAM-certifikat uppstår.
Relevant lagstiftning:
Artikel 6.5 i CBAM-förordningen.
Artikel 34.2b i CBAM-förordningen.
Vad menas med förfarandekod?
När man importdeklarerar ska man ange en särskild tullförfarandekod som har att göra med hur varan förs in i EU. Förfarandekoden består av fyra siffror. I förfarandekoden är de första två siffrorna det tullförfarandet som begärts och de två sista siffrorna anger om varan tidigare har varit föremål för ett tullförfarande.
Exempel: Förfarandekoden ABCD
- AB är det tullförfarande som begärts, och är obligatoriskt att rapportera i övergångsregistret
- CD anger varans tidigare tullförfarande, och är frivilligt att rapportera i övergångsregistret
Varukoder
Jag är osäker på vilken varukod min vara har, och vet därför inte om CBAM påverkar mig?
I CBAM ingår endast de varor som har vissa specifika utpekade varukoder, s.k. KN-nummer. Vid importdeklarationerna ska en tiosiffrig kod anges, de 8 första siffrorna i den koden utgör KN-numret.
- Om du har en importdeklaration för varan som innehåller en tiosiffrig varukod ska du titta på den. De 8 första siffrorna i den koden är KN-numret. Kontrollera KN-numret mot listan över ingående varor i CBAM.
- Är du osäker på klassificeringen av din vara, dvs. vilken varukod som ska anges vid importdeklarationen? Då kan du ansöka om ett bindande klassificeringsbesked (BKB) från Tullverket gör då en bedömning av vilken varukod de anser att varan har och fattar ett beslut om vilken varukod som ska tillämpas. BKB är bindande och gäller för import till alla EU-medlemsländer. Det är giltigt i tre år. Se länken nedan för mer information om BKB.
Tullverkets vägledning om att ansöka om bindande klassificeringsbesked (tullverket.se)
Är KN-nummer och HS-kod samma sak?
Nej. KN-numret är en påbyggnad av HS-numret, som gjorts inom EU. I importdeklarationen framgår en tiosiffrig varukod, som är uppbyggd enligt följande:
- De fyra första siffrorna är HS-nummer,
- De sex första siffrorna är HS-undernummer (HS-numret + de två nästföljande siffrorna)
- De åtta första siffrorna är KN-nummer (HS-undernumret + de två nästföljande siffrorna)
- Alla tio siffrorna anger tillsammans arbetstulltaxan Taric (KN-numret + de två nästföljande siffrorna). Taric är ytterligare en påbyggnad inom EU.
Det tiosiffriga nummer som ska finnas i importdeklarationen är alltså varukoden enligt arbetstaxan Taric. De första 8 siffrorna av detta nummer utgör KN-numret.
Reglerna för rapportering
Hur ska en privatperson rapportera inom CBAM, och vad skulle konsekvensen bli om personen inte rapporterar?
Privatpersoner behöver skaffa eget Eori-nummer, om det inte hittar ett indirekt tullombud som kan ta över deklareringen. En privatperson som inte rapporterar riskerar sanktionsavgifter och att förhindras att få det nödvändiga godkännande som krävs för att få importera CBAM-varor under den definitiva fasen (2026 och framåt).
Jag importerar en CBAM-varor som är sammansatt av många olika material. Vilka material ska jag rapportera för?
CBAM gäller inte för import av material utan av varor med specifika utpekade varukoder. Om varukoden finns förtecknad i listan över ingående varukoder så gäller CBAM. När du rapporterar den importerade mängden av varan så ska du alltid ange hela varans nettovikt, samma som du angivit i importdeklarationen.
När det gäller beräkningen av de inbäddade utsläppen för varan beaktar man däremot bara vissa specifika utsläpp associerade med produktionen av varan. Om din vara är sammansatt av flera olika material är det därför inte säkert att du behöver beakta utsläppen associerade med alla delar. Det framgår i beräkningsreglerna i genomförandeförordningen om rapportering under övergångsperioden vilka slags utsläpp som ska beaktas för varje vara.
Den vara jag importerar finns inte med på er lista över CBAM-varukoder, men den innehåller aluminium. Ska jag göra en CBAM-rapport eftersom min vara innehåller ett CBAM-material?
Nej. Varukoderna är indelade efter olika typer av material, men det är endast varukoden för hela varan som avgör om den ska rapporteras för CBAM. Om en varas varukod inte finns med bland de listade varukoderna så ingår de inte i CBAM.
För den vara jag importerar har viss produktion skett inom EU, vad gäller då?
Det är varans ursprung som anges vid importen som avgör om CBAM gäller eller inte. Varans ursprung definieras genom det så kallade icke-förmånsberättigande ursprunget, se svar på frågan "Hur definieras varornas ursprung inom CBAM” under frågekategorin ”Begrepp”.
Om varans ursprung enligt denna definition är tredjeland så gäller rapporteringsskyldigheter inom CBAM, det spelar ingen roll om vissa produktionssteg skett inom EU. Dock gäller vissa undantag om man hanterar varorna under särskilda tullförfaranden. Du kan läsa om vilka varor som ingår i CBAM på:
Vem omfattas av CBAM och vilka varor ingår?
Ifall viss produktion av CBAM-varan har skett inom EU kan vissa av de utsläpp som ska rapporteras redan ha täckts av ett koldioxidpris exempelvis inom EU:s utsläppshandelssystem. I så fall bör du rapportera det i din kvartalsrapport. Se vidare under frågan ”Hur bevisar man i sin CBAM-rapport att leverantören redan har betalat för koldioxidutsläpp
Hur bevisar man i sin CBAM-rapport att leverantören redan har betalat för koldioxidutsläpp?
Om man är rapporteringsskyldig för en varuimport och viss produktion och utsläpp redan täckts av ett koldioxidpris så rapporterar man det i den delen av rapporterna som rör koldioxidpris som redan betalats. Där redovisar man hur stor del av utsläppen som redan täckts av ett koldioxidpris, se avsnitt 6.2.5 i EU-kommissionens vägledning.
Till vilket land ska jag rapportera?
Rapporteringen ska göras där importören eller det indirekta tullombudet, om det tagit över ansvaret från importören, är etablerat. Rapporteringen görs alltså i etableringslandets del av övergångsregistret.
Jag importerar CBAM-varor till flera olika EU-länder, var ska jag rapportera?
Under övergångsperioden ska endast en kvartalsrapport lämnas in per Eori-nummer. Har du ett svenskt Eori-nummer utfärdat av Tullverket ska du således rapportera i den svenska delen av övergångsregistret och då rapportera för all import du gjort till EU under det Eori-numret.
Kan mitt indirekta tullombud vara baserat utanför Sverige?
Ett indirekt tullombud som är registrerat i en EU-medlemsstat kan rapportera för vem som helst, så svenska importörer kan ha utländska ombud. Dock kan ett indirekt tullombud inte vara etablerat utanför EU, eftersom det tar över ansvaret som rapporterande deklarant och deklaranten per definition måste finnas inom EU:s gränser.
Centraliserad rapportering för en koncern / Rapportera för flera bolag under ett Eori-nummer?
För importörer etablerade utanför EU är det alltid krav på att använda ett EU-baserat indirekt tullombud. Om flera bolag i koncernen är etablerade utanför EU kan de välja samma indirekta tullombud, vilket skulle centralisera rapporteringen. Då måste dock det indirekta tullombudet även sköta tulldeklarationen åt alla dem bolagen.
För importörer etablerade inom EU gäller följande:
Varje bolag inom en verksamhet har i regel ett eget registreringsnummer som används vid all tullrelaterad verksamhet inom EU, ett så kallat EORI-nummer. Huvudregeln är att varje bolag (med eget EORI-nummer) genomför CBAM-rapporteringen separat.
Men eftersom en importör etablerad inom EU kan överlåta CBAM-rapporteringen till ett indirekt tullombud, kan det indirekta tullombudet CBAM-rapportera på en centraliserad nivå som representant för alla bolagen. Det är också möjligt för ett bolag inom koncernen att agera indirekt tullombud åt andra bolag inom koncernen. Detta förutsätter dock att den part som är indirekt ombudet också importdeklarerar åt alla dem bolagen inom koncernen.
En annan möjlig lösning är att ge en person eller bolag tillgång till de andra bolagens CBAM-rapporteringssystem och fyller i rapporteringen åt dem. Den personen eller bolaget agerar då direkt tullombud åt koncernens andra bolag. I detta fall krävs fortfarande att det skickas in en rapport för varje bolag. Varje bolag förblir också juridiskt ansvarig för sin egen CBAM-rapport. Hör av er till det aktuella landets CBAM-ansvariga myndighet för att ta reda på hur ett bolag kan få tillgång till inloggningsuppgifterna för ett systerbolag eller dotterbolag i det landet.
Finns det begränsningar i vad man får komplettera i sin rapport, eller kan man ändra i alla uppgifter?
Det finns inga begränsningar avseende vilken information man får kompletteramed.
Var kompletterar man sin kvartalsrapport?
Man kompletterar direkt i IT-systemet, i övergångsregistret.
Är det den importerade varans bruttovikt eller nettovikt som ska rapporteras?
Nettovikt.
Kan jag under övergångsperioden låta bli att ange uppgifter om anläggningen som producerat mina varor om jag använder standardvärden?
Ja. Använder du EU-kommissionens standardvärden för inbäddade utsläpp behöver du inte ange uppgifter om anläggning och verksamhetsutövare.
Hur kan jag veta att min tillverkare räknar rätt på sina utsläpp?
Ett sätt är att jämföra de värden på de inbäddade utsläppen du får med EU-kommissionens standardvärden, de ger en fingervisning om vad utsläppen borde vara. Utsläppen kan såklart kan variera mellan olika producenter och tillverkningssätt, så ta inte kommissionens värden som en sanning
Jag har inte importerat några CBAM varor under ett kvartal. Behöver jag skicka in en tom rapport eller fylla i den med noll?
Om du inte har importerat några CBAM varor under ett kvartal behöver du inte skicka in någon rapport för det kvartalet. I övergångsregistret kommer alla nya kvartalsrapporter upp automatiskt oavsett om du har importerat något eller inte. Du behöver inte göra någonting med en kvartalsrapport om du inte har något att rapportera. Har du redan öppnat en kvartalsrapport som utkast men har ingenting att rapportera låter du bara utkastet vara.
Undantag från rapporteringsskyldighet
Kan man ansöka om att bli undantagen från rapporteringsskyldigheten för import av CBAM-varor?
Nej, det är inte möjligt att få ett undantag utöver de som redan finns bestämda i lagstiftningen (import från vissa länder och territorium, försändelser vars värde understiger 150 euro samt import för vissa militära ändamål).
Vilka tredjeländer och territorier är undantagna?
Import av varor med ursprung från följande länder och regioner är undantaget från CBAM:
- varor med ursprung i Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz.
- varor med ursprung i territorierna Büsingen, Helgoland, Livigno, Ceuta eller Melilla.
CBAM-varor med ursprung i tredjeland som exempelvis bara mellanlagras eller genomgår minimal bearbetning i något av länderna eller regionerna ovan och sedan exporteras till EU ingår i CBAM. Reglerna för icke-förmånsberättigande ursprung som avses i artikel 59 i tullkodexen avgör om en vara anses ha ursprung i tredjeland eller inte.
Relevant lagstiftning:
Artikel 2.4 i CBAM-förordningen.
Jag importerar mycket små mängder, kan jag få undantag från rapporteringsskyldighet?
Nej, det finns ingen nedre gräns gällande volym eller vikt som undantar rapporteringsskyldighet. Om en försändelse är av ringa värde upp till och med 150 euro undantas den dock från CBAM. I svenska kronor uppgår definitionen av ringa värde på 150 euro till 1 700 kr för importer under 2023. Från 1 januari 2024 har beloppsgränsen höjts till 1 800 kr.
I min försändelse är CBAM-varornas värde var för sig under gränsen för ringa värde på 150 EUR, men tillsammans överstiger de 150 EUR. Är jag undantagen att rapportera?
Det är det totala värdet av alla CBAM-varor i försändelsen som är relevant. Om CBAM-varornas sammanlagda värde i försändelsen är över gränsen för ringa värde om 150 EUR så gäller CBAM.
Vi importerar varor som ska användas inom militär verksamhet. Är vi undantagna från att CBAM-rapportera?
Det finns vissa undantag från rapporteringskraven för varor som ska befordras eller användas inom ramen för militär verksamhet. Undantagen gäller fall när militära myndigheter importerar varorna för sin verksamhet.
Undantagen gäller däremot inte för kommersiella varor som säljs till EU:s militära styrkor. Det innebär att för varor som produceras, repareras eller bearbetas av kommersiella företag som är etablerade i EU och som sedan säljs till någon av EU:s militära styrkor så gäller CBAM-förordningen och varorna omfattas av CBAM och rapporteringskraven.
Relevant lagstiftning:
CBAM förordningen artikel 2.3.c) samt artikel 1.49 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2015/2446 version 14/03/2023.
Rapportering i övergångsregistret
Jag får felmeddelande när jag försöker logga in i CBAM-registret, hur jag kommer jag in?
- Säkerställ att du fått behörighet till CBAM-systemet i Tullverkets e-tjänster. Det räcker inte bara att ha inloggning i Tullverkets system, man måste också aktivera en särskild behörighet till CBAM-systemet. Se Tullverkets vägledning och kontakta dem om du behöver hjälp:
CBAM-systemet (tullverket.se) - Säkerställ att du väljer ”Customs” som domän i inloggningsformuläret och inte "Carbon Border Adjustment Mechanism".
- Har du gjort ovan men det fortfarande inte funkar, rensa cookies & cache i webbläsaren och börja om med steg 2.
Vad ska jag skriva i rutan ”Position av person signing” när jag signerar kvartalsrapporten?
Den som är inom den rapporterande deklarantens organisation anger sin befattning. Om man är extern från den organisationen anger man sin funktion/relation till den organisation för vilken man rapporterar.
I fliken procedure (förfarande) kan jag fylla i både begärt tullförfarande och tidigare tullförfarande, vad menas?
I tulldeklarationerna framgår en fyrsiffrig förfarandekoden, där de två första siffrorna avser begärt förfarandet och de sista siffrorna det tidigare förfarandet. Vilka koder du ska ange vid CBAM-rapporteringen följer alltså av vad du angivit i din tulldeklaration. Se vidare under frågan ”Vad menas med förfarandekod?” under rubriken Tullförfaranden.
När jag fyller i utsläppsdata för min CBAM-vara och anger information om anläggningen, vad ska jag skriva under ”Operator ID” (verksamhetsutövare-ID) och ”Installation ID” (anläggnings-ID)?
Där anger du egna, valfria namn som du kan använda för att skilja mellan olika anläggningar och verksamhetsutövare.
Kan jag lägga till en installation/anläggning och operator/verksamhetsutövare i övergångsregistret innan jag gör min kvartalsrapport?
Ja. Då kan sedan söka efter dina inlagda anläggningar om du väljer att ange en anläggning när du lägger till utsläppen på en vara i övergångsregistret. Det gör du i så fall via hemskärmen, där hittar du Installations/Anläggningar och Operators/Verksamhetsutövare.
Finns det ett IT-stöd man kan vända sig till om man får exempelvis felmeddelanden i övergångsregistret?
Kontrollera först om du inte hittar svaret här. Hör av dig till cbam@naturvardsverket.se med det tekniska problemet om du inte hittar svar här. Skicka gärna med en skärmbild på felmeddelandet och hur du har fyllt i övergångsregistret på de delar som berörs av felmeddelandet.
Kan jag ladda upp data automatiskt till kvartalsrapporten?
Ja, det är möjligt att fylla i rapporterna i övergångsregistret automatiskt genom att ladda upp en XML-fil. På EU-kommissionens webbplats finns de mallar osv. som behövs, se länken nedan. Se även avsnitt 6 i EU-kommissionens vägledning för importörer som du hittar på samma länk (”Guidance document on CBAM implementation for importers of goods into the EU”). Naturvårdsverket har för tillfället inte möjlighet att ge någon ytterligare vägledning för rapportering genom XML-filer.
Carbon Border Adjustment Mechanism - European Commission (europa.eu)
Får man ändra i en redan inlämnad rapport och hur gör man i så fall?
Du får ändra i en inlämnad CBAM-rapport fram till två månader efter utgången av det berörda rapporteringskvartalet. Detta gör du direkt i övergångsregistret. Om du önskar korrigera din rapport efter den här tidsperioden men inom ett år efter utgången av det berörda rapporteringskvartalet ska du skicka en motiverad begäran till cbam@naturvardsverket.se. Om förfrågan beviljas har du 10 dagar på dig att korrigera rapporten efter det att den återöppnats.
För sen inlämning (ej ändring i redan inlämnad rapport), se Naturvårdsverkets lathund som finns framtagen för detta.