Klimatets effekter på biologisk mångfald i Sverige

Om rapporten
Vår planet har blivit drygt en grad varmare jämfört med förindustriell tid. Mätserier för klimatförändringens påverkan i Sverige pekar på tydliga förändringar i klimatet, vad gäller såväl temperatur som nederbördsmönster.
Forskning visar på att klimatförändringen har storskaliga effekter på alla typer av ekosystem, såväl på land som i vatten. Med detta följer påverkan på både livsnödvändiga ekosystemtjänster, som exempelvis pollinering, som vi ofta tar för givna samt de som i många fall sätter guldkant på tillvaron, som att fiska röding i en fjällsjö.
Rådande kunskap om klimatförändringens påverkan och effekt på naturen är inte alltid tillräcklig för att identifiera de åtgärder som behöver prioriteras för att stoppa förlusten av biologisk mångfald och för utformning av klimatanpassningsåtgärder som gynnar densamma. Denna brist är något som uppmärksammats särskilt inom det nationella och regionala klimatanpassningsarbetet. Det saknas bland annat indikatorer som ger tillräckligt stöd för att på ett samordnat och strategiskt sätt följa klimatförändringens effekter på ekosystemen.
I syfte att överbrygga detta kunskapsgap har denna rapport samlat resultat från den rådande forskningen kring klimatförändringens effekter i Sverige och hur detta påverkar Sveriges natur. I rapporten presenteras även förslag indikatorer för arbete med uppföljning av landbaserade naturmiljöer, baserade på data om bland annat arters utbredning, temperaturindex för växter och areal öppen myr. För akvatiska miljöer lämnas ett större antal förslag på såväl direkta indikatorer med data från provfiske, nationell och regional miljöövervakning som indirekta indikatorer så som förändringar i salinitet och vattenkemiförändringar.
Projektet bakom rapporten har medfinansierats med medel från SMHI:s 1:10-anslag för klimatanpassning.
