Publikation

Kunskap och metoder för att bedöma kumulativa miljöeffekter på Östersjöns ekosystem

Slutrapport från forskningsprojektet BalticCAT

Om rapporten

Projektet BalticCAT har som målsättning att utveckla verktyg för kumulativa miljöbedömningar av Östersjöns ekosystem. Forskarna har fokuserat på vilka samverkande faktorer som lett fram till ett minskat torskbestånd, men även utvärderat näringsvävsmodeller som kompletterande metod.

Resultaten visade att syrebristen i Östersjöns djupa områden kan förklara förlusten av reproduktionsområden för torsk, men inte den minskande produktivitet och försämrade kondition som observerats under de senaste 25 åren. Resultaten visar att en kombination av övergödning och klimatförändringar troligen är viktiga för att förklara många av de förändringar vi ser i Östersjöns födovävar, vilket betyder att åtgärder mot dessa hot är av stor vikt för att upprätthålla biologisk mångfald och ett hållbart fiske.

Projektet har även utvecklat en näringsvävsmodell för hela Östersjön, som kan bidra till utvärdering av policy och förvaltningsåtgärder och till arbetet med bedömning av god miljöstatus för födovävar. Projektet har finansierats med medel från Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag som finansierar forskning till stöd för Naturvårdsverkets och Havs-och vattenmyndighetens kunskapsbehov.

ISBN
978-91-620-7167-7
Utgiven
‎11‎/‎10‎/‎2024
Sidor
45
Författare
Sofia A. Wikström, Nataliia Kulatska, Henrik Svedäng och Maciej Tomczak.
Omslagsillustration.