Filtermaterial i markbaserade avloppsanläggningar
Om publikationen
Traditionellt har vi använt naturgrus i hushållens markbaserade avloppsanläggning. Men naturgrus är också en ändlig resurs, som även har en stor betydelse för Sveriges dricksvattenförsörjning. Därför behöver vi hitta alternativ till naturgruset som filtermaterial.
Syftet med studien har varit att hitta material som kan ersätta naturgruset. Främst utifrån dess hållbarhet, samt även utvärdera vilka ytterligare studier som behövs för att bättre utvärdera alternativen. Forskarna undersökte först 35 stycken möjliga filtermaterial, vilka sedan avgränsades till sju för en vidare djupstudie: ballast från tvättade schaktmassor, bark, bergkross, biokol, däckklipp, krossad betong och grov morän. Den slutliga sammanvägningen skedde genom en multikriterieanalys (MKA).
Alla material, utom biokol, bedömdes som likvärdiga eller ha en högre hållbarhet än naturgrus. Samtliga material har både för- och nackdelar. Att biokol bedömdes ha lägre hållbarhet har främst att göra med den höga kostnaden och en lägre tillgänglighet. Forskarna framhåller även att ytterligare forskning behövs för att fastställa vilket/vilka material som är bäst lämpade för markbaserade anläggningar.
Projektet har finansierats med medel från Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag som finansierar forskning till stöd för Naturvårdsverkets och Havs- och vattenmyndighetens kunskapsbehov.