Publikation

Naturvårdsverkets riktlinjer för beslut om skyddsjakt på stora rovdjur

Reviderade maj 2024
Betesmark/utmark, Tyresta.

Om rapporten

Det övergripande och långsiktiga målet för rovdjurspolitiken är att varg, björn, järv, lodjur och kungsörn i Sverige ska uppnå och bibehålla gynnsam bevarandestatus enligt art- och habitatdirektivet, samtidigt som tamdjurshållning inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn tas. 

Naturvårdsverkets riktlinjer har till syfte att vara ett stöd för länsstyrelsernas handläggning av ansökningar om skyddsjakt på stora rovdjur. Riktlinjerna behandlar skyddsjakt enligt 23 a och 23 b §§ jaktförordningen (1987:905). Skyddsjakt används i första hand för att begränsa lokala, akuta skador och skador från enskilda djur. Handläggningen av ärenden om skyddsjakt behöver, oavsett omständigheter, präglas av skyndsamhet, saklighet och tydlighet. 

Naturvårdsverket riktlinjer uppdaterades i maj 2024 på uppdrag av regeringen. De uppdaterade riktlinjerna bygger på ny kunskap och nya behov i rovdjursförvaltningen och ersätter de tumregler för beslut om skyddsjakt som togs fram 2006 av Viltskadecenter vid Sveriges lantbruksuniversitet. 

ISBN
978-91-620-7152-3
Utgiven
‎5‎/‎7‎/‎2024
Sidor
32
Omslag publikation.