Publikation

Ökad hydrodiversitet för att främja avrinningsområdens klimatresiliens (EcoDiver)

Anlagd våtmark på Gårdstånga Nygård.

Om rapporten

Mångfalden av våtmarker, vattendrag, sjöar och grundvatten samverkar i ett större perspektiv inom ett avrinningsområde. Funktioner som är sammankopplade och beroende av varandra. En holistisk förståelse av våtmarker utgår från att vi tar hänsyn till alla delar. En funktion forskarna i denna rapport benämner hydrodiversitet. 

Forskarna har undersökt hur stor nyttan är ur ett hydrologiskt och ekonomiskt perspektiv, hur system kan skapas som optimerar den nyttan och hur våtmarkers hydrologiska ekosystemtjänster kan förändras av ett förändrat klimat. 

Även om forskarna påvisar att sammanhängande hydrologiska system har andra nyttor än att just vara hydrologiskt utjämnande, har det övergripande syftet varit att utveckla beslutsstödverktyg som ska hjälpa beslutsfattare att identifiera optimala platser och strategier för våtmarksförvaltning. 

Projektet har finansierats med medel från Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag som finansierar forskning till stöd för Naturvårdsverkets och Havs- och vattenmyndighetens kunskapsbehov.

Tillägg 

Tillägg till figurtexterna, figur 6, 7 och 8: Några av datapunkterna är hämtade från Chioggia et al. (2024). Chioggia, F., Lavrnić, S., Grigatti, M., Toscano, A., Antonioni, C., Cavazza, F., Larsson, R., Zhang, L., Canga, E., Schabschneider, H., Luketina, I., Kisser, J. 2024. Description of Developed Wetland Technologies. WP4 Nutrient Recovery from Streams. WATERAGRI report April 2023.

ISBN
978-91-620-7149-3
Utgiven
‎6‎/‎18‎/‎2024
Sidor
49
Författare
Erik Nilsson, Linus Zhang och Magnus Persson, Anders Wörman och Joakim Riml.
Omslagets framsida.